Melanooman arvioidaan yleistyvän Suomessa nopeasti. ABCDE-metodi paljastaa, onko syytä huoleen.

Reilu vuosi sitten huomasin sääressäni pienen luomen näköisen kohouman joka tuntui kasvavan ja muuttavan muotoaan hitusen viikko viikolta. Huolestuin: mietin onko kyse pahanlaatuisesta luomesta, melanoomasta.

Muistin mennävuosien Thaimaan-loman, jolloin unohdin ottaa päivän saarikierrokselle aurinkosuojavoiteen mukaan. Muistin kesät, jolloin olin urheillut terveydelläni ottamalla aurinkoa ilman aurinkosuojavoiteita, koska kuvittelin, etten muuten rusketu.

Varasin ajan Iholiiton Ihopisteeseen selvittääkseni, mistä ihomuutoksessa oli kyse.

Vastaanottokäynnin jälkeen olin huojentunut: sääressäni oli syylä. Kiusallinen toki, mutta täysin vaaraton.

Reilusti yli tuhat suomalaista saa vuosittain toisenlaisen diagnoosin. Melanooma yleistyy Suomessa nopeasti: kymmenen vuoden kuluttua melanoomaan sairastuneita arvioidaan olevan jo 2 300 vuodessa.

Merkittävin riskitekijä on ihon palaminen auringossa. Lapsena palaminen on erityisen haitallista.

Muun muassa aurinkosuojavoiteita valmistava La Roche-Posay on lanseerannut ABCDE-metodin, jonka avulla voi tarkistaa, onko luomi epäilyttävä. Kirjaimet ovat lyhenne englanninkielisistä sanoista. Huolestuttavia piireitä ovat seuraavat:

A=Asymmetry. Luomi joka ei ole pyöreä tai soikea ja jonka ääriviivat ja väritys eivät muodosta yhteneväisiä puolikkaita.

B=Border. Epäsäännöllinen ja rosoinen reuna kuin kartassa.

C=Colour. Luomi, jossa on useita värejä (esim. ruskea, punainen, valkoinen).

D=Diameter. Luomi, joka on halkaisijaltaan yli 6 mm.

E=Evolution. Luomi, jonka koko, muoto, paksuus tai väri muuttuu äkillisesti.

Epäilyttävät ihomuutokset kannattaa tarkastuttaa lääkärillä viivyttelemättä.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Onko terveellisempää ottaa aurinkoa vai välttää sitä?

Rusketus purkista – näin onnistut

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

 
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.