Lue vinkit, joilla saat tasaisemman työnjaon perheeseen.

Hoiditko taas neuvolakäynnit, päiväkodin lomakkeet ja lasten kavereiden syntymäpäivälahjat? Hommasitko lastenvahdin, teit kauppalistan ja veit miehesi vaatteet pesulaan?

Kotiin liittyvä kokonaisvastuu ja tehtävien lukuisuus voi muun muassa heikentää naisten mahdollisuuksia ja haluja edetä palkkatyössä.

Näin vältät sihteerin roolin perheessä:

1. Pitäkää kirjaa tehtävistä. Jos sinusta tuntuu, että toimit perheen sihteerinä ja koordinoit kaikkea, ehdota puolisollesi, että pidätte esimerkiksi kahden viikon ajan kirjaa siitä, mitä perheen “ylläpitotehtäviä” kukin hoitaa.

Ylläpitotehtäviin voidaan laskea kaikki sellaiset tehtävät, joita ilman perhe ja koti olisivat pulassa, myös kodin pienet korjaukset ja mahdollisten autojen huollot. Liisa Huhdan ja Rosa Meriläisen Feministin käsikirjassa (2009) on tehtävien kirjaamiseen ja muistamiseen sopivia kaavakkeita.

2. Purkakaa havainnot. Istukaa puolisosi kanssa alas ja analysoikaa tilannetta – mitä kahden viikon seurantajakso kertoo työnjaostanne?

Jos olette molemmat työelämässä, olisi suositeltavaa, että taakka jakautuisi ajankäytön suhteen melko tasan, jotta molemmille jäisi myös vapaa-aikaa. Tämä ei tarkoita sitä, että molempien olisi tehtävä tarkalleen samoja asioita yhtä paljon.

3. Sopikaa uudesta vastuunjaosta. Jos työnjakonne ei analyysin perusteella näytä olevan oikeudenmukainen, sopikaa selkeästi ja mielellään kirjallisesti uudesta vastuunjaosta. Jos perheessä on esimerkiksi päiväkoti-ikäinen ja koululainen, toinen vanhemmista voi olla päiväkodin ensisijainen yhteyshenkilö ja toinen koulun.

Toinen voi huolehtia vaikka neuvola-asioista ja muskarista ja toinen jalkapalloharrastuksesta. Muistakaa myös tiedottaa ympäristölle (päiväkodille, koululle yms.) uudesta järjestelystä.

4. Perustakaa säännölliset perhepalaverit. Etukäteen sovitut, säännöllisesti toistuvat perhepalaverit ovat varmin tapa taata, että arjen työnjako toimii eikä “perheen sihteeriä” tarvita. Käykää puolisosi kanssa läpi omat vastuunne (esimerkiksi päiväkoti- ja kouluasiat) kuluneen ja tulevan viikon osalta sekä uudet, vielä sopimattomat asiat (esimerkiksi lasten hiustenleikkuut) ja tehtävänjako niiden osalta.

Seuraavan perhepalaverin asialista voi olla vaikka jääkapin ovessa, jotta siihen voi lisätä asioita pitkin viikkoa. Toimikaa vuorotellen palaverin puheenjohtajana. Arvioikaa säännöllisesti ja muuttakaa tarvittaessa myös sovittua vastuunjakoanne. Pyrkikää toisianne kunnioittavaan ja avoimeen keskusteluun.

Vaikka jokin tehtävä joskus unohtuisikin, kannattaa syyllisen etsimisen sijasta keskittyä siihen, miten asiat hoituisivat hyvin tulevaisuudessa.

5. Ottakaa käyttöön perhekalenteri. Kirjatkaa kaikki perheenjäsenten menot ja tehtävät yhteiseen kalenteriin. Merkatkaa erivärisillä kynillä, kumman vanhemman hoidossa mikäkin asia on. Muistakaa päivittää kalenteria ja käyttäkää sitä myös perhepalavereissa.

6. Jakakaa perhevapaat. Kun kumpikin vanhempi vastaa vuorollaan lapsen ja kodin hoidosta päätoimisesti, molemmat tiedostavat ja muistavat jatkossakin siihen liittyvät monet tehtävät. Lisäksi ruotsalaistutkimus osoittaa, että isän pitämä vanhempainvapaa vähentää avioeron riskiä ja lisää tyytyväisyyttä parisuhteessa.

Roolimallit siirtyvät lapsille

Tasa-arvokonsultit ovat huomanneet, että työnjaon oikeudenmukaisuus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Joillakin se on senteistä ja minuuteista kiinni, kun taas toiselle riittää yleispiirteinen tunne siitä, että tilanne on kunnossa.

– Nämä vinkit on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät ole täysin tyytyväisiä perheessään vallitsevaan tilanteeseen. Kaikki tavat ovat hyviä, kunhan ne tuntuvat hyvältä ja toimivat omassa perheessä. Vinkkien tavoitteena on myös päästä mahdollisen nalkutuksen alkulähteille, sanoo Malin Gustavsson.

Kouluttajat tietävät, että tämänkaltaisten vinkkien kokeileminen voi tuntua raskaalta tai vastenmieliseltä.

– Osa vanhemmista tietenkin hyötyy siitä, että toinen vanhempi hoitaa edelleen sihteerin tehtävät. Toisaalta joillekin sihteerin rooli on kehittynyt elämäntehtäväksi tai niin rutiiniksi, että ulospääsy tuntuu ylivoimaiselta.

Sofia Lindqvist huomauttaa, että työnjaon pohtimisen hyödyt liittyvät lasten saamiin roolimalleihin. Työnjaon tasaisuus muun muassa ehkäisee tyttöjen myöhempää uupumusta ja laajentaa poikien kokemusmaailmaa.

Juttuun on haastateltu helsinkiläisiä Malin Gustavssonia ja Sofia Lindqvistia. Naiset tarjoavat tasa-arvokoulutusta Ekvalita-yrityksensä kautta.

Lue lisää:
Valtioneuvoston selonteko naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.