Lue vinkit, joilla saat tasaisemman työnjaon perheeseen.

Hoiditko taas neuvolakäynnit, päiväkodin lomakkeet ja lasten kavereiden syntymäpäivälahjat? Hommasitko lastenvahdin, teit kauppalistan ja veit miehesi vaatteet pesulaan?

Kotiin liittyvä kokonaisvastuu ja tehtävien lukuisuus voi muun muassa heikentää naisten mahdollisuuksia ja haluja edetä palkkatyössä.

Näin vältät sihteerin roolin perheessä:

1. Pitäkää kirjaa tehtävistä. Jos sinusta tuntuu, että toimit perheen sihteerinä ja koordinoit kaikkea, ehdota puolisollesi, että pidätte esimerkiksi kahden viikon ajan kirjaa siitä, mitä perheen “ylläpitotehtäviä” kukin hoitaa.

Ylläpitotehtäviin voidaan laskea kaikki sellaiset tehtävät, joita ilman perhe ja koti olisivat pulassa, myös kodin pienet korjaukset ja mahdollisten autojen huollot. Liisa Huhdan ja Rosa Meriläisen Feministin käsikirjassa (2009) on tehtävien kirjaamiseen ja muistamiseen sopivia kaavakkeita.

2. Purkakaa havainnot. Istukaa puolisosi kanssa alas ja analysoikaa tilannetta – mitä kahden viikon seurantajakso kertoo työnjaostanne?

Jos olette molemmat työelämässä, olisi suositeltavaa, että taakka jakautuisi ajankäytön suhteen melko tasan, jotta molemmille jäisi myös vapaa-aikaa. Tämä ei tarkoita sitä, että molempien olisi tehtävä tarkalleen samoja asioita yhtä paljon.

3. Sopikaa uudesta vastuunjaosta. Jos työnjakonne ei analyysin perusteella näytä olevan oikeudenmukainen, sopikaa selkeästi ja mielellään kirjallisesti uudesta vastuunjaosta. Jos perheessä on esimerkiksi päiväkoti-ikäinen ja koululainen, toinen vanhemmista voi olla päiväkodin ensisijainen yhteyshenkilö ja toinen koulun.

Toinen voi huolehtia vaikka neuvola-asioista ja muskarista ja toinen jalkapalloharrastuksesta. Muistakaa myös tiedottaa ympäristölle (päiväkodille, koululle yms.) uudesta järjestelystä.

4. Perustakaa säännölliset perhepalaverit. Etukäteen sovitut, säännöllisesti toistuvat perhepalaverit ovat varmin tapa taata, että arjen työnjako toimii eikä “perheen sihteeriä” tarvita. Käykää puolisosi kanssa läpi omat vastuunne (esimerkiksi päiväkoti- ja kouluasiat) kuluneen ja tulevan viikon osalta sekä uudet, vielä sopimattomat asiat (esimerkiksi lasten hiustenleikkuut) ja tehtävänjako niiden osalta.

Seuraavan perhepalaverin asialista voi olla vaikka jääkapin ovessa, jotta siihen voi lisätä asioita pitkin viikkoa. Toimikaa vuorotellen palaverin puheenjohtajana. Arvioikaa säännöllisesti ja muuttakaa tarvittaessa myös sovittua vastuunjakoanne. Pyrkikää toisianne kunnioittavaan ja avoimeen keskusteluun.

Vaikka jokin tehtävä joskus unohtuisikin, kannattaa syyllisen etsimisen sijasta keskittyä siihen, miten asiat hoituisivat hyvin tulevaisuudessa.

5. Ottakaa käyttöön perhekalenteri. Kirjatkaa kaikki perheenjäsenten menot ja tehtävät yhteiseen kalenteriin. Merkatkaa erivärisillä kynillä, kumman vanhemman hoidossa mikäkin asia on. Muistakaa päivittää kalenteria ja käyttäkää sitä myös perhepalavereissa.

6. Jakakaa perhevapaat. Kun kumpikin vanhempi vastaa vuorollaan lapsen ja kodin hoidosta päätoimisesti, molemmat tiedostavat ja muistavat jatkossakin siihen liittyvät monet tehtävät. Lisäksi ruotsalaistutkimus osoittaa, että isän pitämä vanhempainvapaa vähentää avioeron riskiä ja lisää tyytyväisyyttä parisuhteessa.

Roolimallit siirtyvät lapsille

Tasa-arvokonsultit ovat huomanneet, että työnjaon oikeudenmukaisuus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Joillakin se on senteistä ja minuuteista kiinni, kun taas toiselle riittää yleispiirteinen tunne siitä, että tilanne on kunnossa.

– Nämä vinkit on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät ole täysin tyytyväisiä perheessään vallitsevaan tilanteeseen. Kaikki tavat ovat hyviä, kunhan ne tuntuvat hyvältä ja toimivat omassa perheessä. Vinkkien tavoitteena on myös päästä mahdollisen nalkutuksen alkulähteille, sanoo Malin Gustavsson.

Kouluttajat tietävät, että tämänkaltaisten vinkkien kokeileminen voi tuntua raskaalta tai vastenmieliseltä.

– Osa vanhemmista tietenkin hyötyy siitä, että toinen vanhempi hoitaa edelleen sihteerin tehtävät. Toisaalta joillekin sihteerin rooli on kehittynyt elämäntehtäväksi tai niin rutiiniksi, että ulospääsy tuntuu ylivoimaiselta.

Sofia Lindqvist huomauttaa, että työnjaon pohtimisen hyödyt liittyvät lasten saamiin roolimalleihin. Työnjaon tasaisuus muun muassa ehkäisee tyttöjen myöhempää uupumusta ja laajentaa poikien kokemusmaailmaa.

Juttuun on haastateltu helsinkiläisiä Malin Gustavssonia ja Sofia Lindqvistia. Naiset tarjoavat tasa-arvokoulutusta Ekvalita-yrityksensä kautta.

Lue lisää:
Valtioneuvoston selonteko naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nappaa muksu kainaloon ja houkuttele katsomaan leffa, joka kolahti äitiin tai isään viime vuosituhannella. Nämä elokuvat toimivat yhä.

Valitsimme viisi hittileffaa 90-luvulta, jotka kelpaa katsoa nykylastenkin kanssa. Aloita vaikka kolmosesta, joka sopii perheen pienemmillekin. Kaikki leffat löytyvät Netflixistä.

1. Teinin kanssa: Clueless (1995)

Vieläkö muistatte Alicia Silverstonen, hetken 90-luvun kirkkaimpana teini-idolina säihkyneen näyttelijä- ja mallitähden? Silverstone jatkaa näyttelijänuraansa edelleen, mutta siitä huolimatta hänet muistetaan yhä parhaiten elokuvasta Clueless. Leffa oli 90-luvulla ilmiö jo varhaisteinien keskuudessa.

Clueless kertoo high schoolin suosituimmasta tytöstä Cherylistä, jonka pinnallinen elämä täyttyy shoppailusta, Nokia-kännykkään lörpöttelystä ja pojista. Kun kouluun tulee uusi ja vähän outo tyttö, keksii Cheryl muovata hänestä suositun, hänellä kun sitä näkemystä asiaan riittää.

Clueless on pinnalta aika tavallinen, hiukan höpsö teinileffa, mutta alta paljastuu ajan hengelle virnuilevaa satiiria. Sivuosissa nähdään nuoret Brittany Murphy ja Paul Rudd – sekä viimeistä huutoa oleva Nokia 232 -kännykkä.

2. Varhaisteinin kanssa: My Girl – Tyttöni mun (1991)

Yksin kotona -leffoista maineeseen ponkaissut lapsitähti Macaulay Culkin teki 90-luvulla koko perheen elokuvia liukuhihnalta. Yksi rakastetuimmista oli varhaisteini-ikää kolkuttelevista ystävyksistä kertova My Girl – Tyttöni mun.

Elokuvassa Culkin näyttelee kaikelle mahdolliselle allergista poikaa, jonka ainoa ystävä on yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva tomera Vada-tyttö. He ovat kuin paita ja peppu, mutta pari he eivät ole. Vai olisivatko ehkä sittenkin? My Girl – Tyttöni mun vie katsojan suorinta tietä elämän kevääseen: on ihastumista, taianomainen ensisuudelma, murrosiän ihmeelliset oireet, vaikea vanhempisuhde ja traaginen kuolema.

3. Koko perheen naurutakuu: Mrs. Doubtfire (1994)

Muutama vuosi sitten kuollut näyttelijä Robin Williams jätti jälkeensä valtavan leffaperinnön, josta voi kaivella sopivaa katseltavaa kaikenlaisiin tilanteisiin ja mielentiloihin.  

Varsinkin 90-luvulla Williams teki hyvin menestyneitä koko perheen elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa Mrs. Doubtfire. Se on komedia isästä, joka näkee avioeron vuoksi lapsiaan vain harvoin. Mies päättää tavalla tai toisella päästä takaisin lastensa elämään. Niinpä hän pestautuu vaimonsa kotiapulaiseksi – herttaiseksi  täti-ihmiseksi naamioituneena, totta kai.

Mrs. Doubtfire käsittelee avioeroa ja sukupuolirooleja fiksusti ja lämmöllä – ja on kaiken lisäksi vielä hillittömän hauska!

4. Nostalgista fantasiaa: Jumanji (1995)

Kaipaatko aikaa, jolloin seikkailuelokuvat eivät olleet vielä pelkkää aivot turruttavaa tietokoneanimaatiotykitystä? Siinä tapauksessa Jumanji on sinun elokuvasi.

Fantasiaseikkailu kertoo salaperäisestä Jumanji-lautapelistä, jonka pelaamisessa on omat riskinsä. Elokuvan alussa nuori Alan-poika tulee imaistuksi pelin sisään ja jää sen vangiksi. Vuosikymmeniä myöhemmin peliä pelaavat sisarukset vapauttavat vahingossa aikuiseksi varttuneen Alanin (Robin Williams), mutta pääsevät samalla irti toinen toistaan hirmuisemmat viidakon pedot.

Jumanjissa on mukana jo jonkin verran tietokoneella tehtyjä tehosteita, mutta ne eivät ole varastaneet vielä koko show'ta. Pääosassa on ennen kaikkea jännittävä seikkailu. Williamsin rinnalla näyttelee nuori Hillary Duff.

5. Nyyhkyiltaan: Free Willy – Pelastakaa Willy (1993)

Yksi tunnetuimmista ihmisen ja eläimen ystävyydestä kertovista elokuvista on Free Willy – Pelastakaa Willy. Elokuva kertoo ongelmanuoresta Jessestä, joka jotuu sovittamaan graffitiharrastuksellaan yhteiskunnalle aiheuttamansa mielipahan yhdyskuntapalveluna vesipuistossa. Kaikkien yllätykseksi hankala poika ystävystyy tuittuilevan Willy-miekkavalaan kanssa. Jesse päättää tehdä kaikkensa vapauttaakseen ihmisten vangitseman Willyn.

Todellisuudessa Willyä esittänyt Keiko-valas koki masentavamman kohtalon, vaikka pääsikin maistamaan vapautta vuosien vesipuistoelämän jälkeen. Elokuvan suosion myötä paineet Keikon vapauttamiseksi kasvoivat. Ongelmana tosin oli, että pari vuosikymmentä vankeudessa elänyt valas oli jo ehtinyt unohtaa luontaiset vaistonsa ja saalistustaitonsa. Vuonna 1998 alkaneessa projektissa Keikoa valmisteltiin kuitenkin uuteen elämään vapaana valaana, ja lopulta se todella vapautettiin. Vuonna 2003 Keiko ajautui Norjan rannikolle kuolleena. Se oli kärsinyt aliravitsemuksesta ja ilmeisesti menehtynyt keuhkokuumeeseen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.