Molluskat eli ontelosyylät aiheuttaa lapsilla yleinen virus.

Vastaajana ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta.

Miten molluskan tunnistaa?

”Molluskat eli ontelosyylät ovat napamaisia, ihon värisiä ja ihosta koholla olevia nappuloita, jotka ovat halkaisijaltaan parista millimetristä muutamaan millimetriin. Keskellä on pieni kuoppa, jonka näkee yleensä vähintään suurennuslasilla. Muista näppylöistä molluskat erottaa siitä, että ne eivät ole näppyjä ihossa, vaan kohoumia ihon päällä.

Molluskoja on yleensä ryppäinä iholla, ja niitä voi olla lapsella joko muutamia tai jopa satoja. Tyypillisiä paikkoja ovat polvitaipeet ja muut kohdat, joissa iho on ohutta. Jalkapohjiin tai kämmeniin molluskoja ei tule, muita syyliä kylläkin.”

Minkä ikäisillä molluskat ovat yleisimpiä?

”Molluskat ovat yleisimpiä leikki-ikäisillä ja koululaisilla, joskus harvoin niitä voi olla jo vauvalla.

Molluskoja voi tulla aikuisellekin. Aikuisella kyse on yleensä jo aiemmin tarttuneesta viruksesta, joka aktivoituu uudelleen immuunipuolustukseen liittyvän poikkeustilan kuten jonkun perussairauden takia.”

Miten molluskat tarttuvat?

”Ontelosyyliä aiheuttava virus tarttuu ihokosketuksen välityksellä. Virus on hyvin yleinen, ja melkein kaikki lapset saavat sen. Kaikille tartunnan saaneille ei kuitenkaan tule molluskoja.

Kun molluskat ovat kertaalleen parantuneet, niitä ei yleensä tule enää uudestaan.”

Tarvitseeko uimahalli- tai kylpyläkäyntejä välttää, kun lapsella on molluskoja? Voiko tartunnan saada leikkikaverilta tai yhteisestä kylvystä?

”Tartuntaa ei tarvitse vältellä, koska sen saavat melkein kaikki joka tapauksessa. Kylpyjä, saunoja tai muutakaan yhdessäoloa ei tarvitse jättää väliin syylien takia.

Kylpyläreissua miettiville vanhemmille sanoisin, että antaa mennä vaan, molluskoista on turha tehdä lapselle ongelmaa.”

Miten kauan molluskojen parantuminen kestää? Voiko niitä nyppiä tai tyhjentää neulalla?

”Molluskat paranevat itsestään, ja nappulat häviävät iholta jälkiä jättämättä. Paranemisaikaa ei kuitenkaan lasketa viikoissa vaan kuukausissa, ja joskus molluskat voivat kestää vuodenkin.

Jos molluskoja on vain ihan yksittäisiä, molluskan pinnan voi rikkoa puhtaalla neulalla tai pinseteillä, jolloin paraneminen nopeutuu. Pääsääntöisesti niiden annetaan kuitenkin olla, koska poistoyrityksistä voi jäädä iholle arpi. Erityisesti jos molluskoja on useita kymmeniä, lasta on turha kiusata niiden nyppimisellä.”

Voiko osterivinokaskapseleista tai muista luontaistuotteista olla apua?

”Mitään tutkimustietoa niiden tehosta ei ole. En usko, että näistä tuotteista on hyötyä, enemmänkin paranemistarinoissa kyse voi olla siitä, että tuote on otettu käyttöön silloin, kun molluskat ovat jo muutenkin parantumassa.”

Kutiavatko molluskat?

”Jos molluska tulehtuu tai rikkoutuu, se voi kutista. Toisaalta punoitus ja rikkoutuminen on usein myös merkki siitä, että ne alkavat parantua.

Atooppista tai ihottumaista ihoa hoidetaan molluskoiden aikana kuten normaalistikin, syylistä ei tarvitse ihonhoidossa välittää. Myös kosteusvoiteita ja aurinkosuojaa käytetään kuten tavallisesti.”

Miten toimitaan, jos molluska tulehtuu?

”Tulehtuneen molluskan hoidoksi riittää yleensä pesut vedellä ja saippualla. Tarvittaessa iholle voi laittaa antibakteerista voidetta, esimerkiksi Bacibact-voidetta, viikon ajan.”

Lue lisää

Lapsen molluskat – mikä avuksi?

Voi ei, syyliä! Lue lasten syylien hoito-ohjeet