Molluskat eli ontelosyylät aiheuttaa lapsilla yleinen virus.

Vastaajana ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta.

Miten molluskan tunnistaa?

”Molluskat eli ontelosyylät ovat napamaisia, ihon värisiä ja ihosta koholla olevia nappuloita, jotka ovat halkaisijaltaan parista millimetristä muutamaan millimetriin. Keskellä on pieni kuoppa, jonka näkee yleensä vähintään suurennuslasilla. Muista näppylöistä molluskat erottaa siitä, että ne eivät ole näppyjä ihossa, vaan kohoumia ihon päällä.

Molluskoja on yleensä ryppäinä iholla, ja niitä voi olla lapsella joko muutamia tai jopa satoja. Tyypillisiä paikkoja ovat polvitaipeet ja muut kohdat, joissa iho on ohutta. Jalkapohjiin tai kämmeniin molluskoja ei tule, muita syyliä kylläkin.”

Minkä ikäisillä molluskat ovat yleisimpiä?

”Molluskat ovat yleisimpiä leikki-ikäisillä ja koululaisilla, joskus harvoin niitä voi olla jo vauvalla.

Molluskoja voi tulla aikuisellekin. Aikuisella kyse on yleensä jo aiemmin tarttuneesta viruksesta, joka aktivoituu uudelleen immuunipuolustukseen liittyvän poikkeustilan kuten jonkun perussairauden takia.”

Miten molluskat tarttuvat?

”Ontelosyyliä aiheuttava virus tarttuu ihokosketuksen välityksellä. Virus on hyvin yleinen, ja melkein kaikki lapset saavat sen. Kaikille tartunnan saaneille ei kuitenkaan tule molluskoja.

Kun molluskat ovat kertaalleen parantuneet, niitä ei yleensä tule enää uudestaan.”

Tarvitseeko uimahalli- tai kylpyläkäyntejä välttää, kun lapsella on molluskoja? Voiko tartunnan saada leikkikaverilta tai yhteisestä kylvystä?

”Tartuntaa ei tarvitse vältellä, koska sen saavat melkein kaikki joka tapauksessa. Kylpyjä, saunoja tai muutakaan yhdessäoloa ei tarvitse jättää väliin syylien takia.

Kylpyläreissua miettiville vanhemmille sanoisin, että antaa mennä vaan, molluskoista on turha tehdä lapselle ongelmaa.”

Miten kauan molluskojen parantuminen kestää? Voiko niitä nyppiä tai tyhjentää neulalla?

”Molluskat paranevat itsestään, ja nappulat häviävät iholta jälkiä jättämättä. Paranemisaikaa ei kuitenkaan lasketa viikoissa vaan kuukausissa, ja joskus molluskat voivat kestää vuodenkin.

Jos molluskoja on vain ihan yksittäisiä, molluskan pinnan voi rikkoa puhtaalla neulalla tai pinseteillä, jolloin paraneminen nopeutuu. Pääsääntöisesti niiden annetaan kuitenkin olla, koska poistoyrityksistä voi jäädä iholle arpi. Erityisesti jos molluskoja on useita kymmeniä, lasta on turha kiusata niiden nyppimisellä.”

Voiko osterivinokaskapseleista tai muista luontaistuotteista olla apua?

”Mitään tutkimustietoa niiden tehosta ei ole. En usko, että näistä tuotteista on hyötyä, enemmänkin paranemistarinoissa kyse voi olla siitä, että tuote on otettu käyttöön silloin, kun molluskat ovat jo muutenkin parantumassa.”

Kutiavatko molluskat?

”Jos molluska tulehtuu tai rikkoutuu, se voi kutista. Toisaalta punoitus ja rikkoutuminen on usein myös merkki siitä, että ne alkavat parantua.

Atooppista tai ihottumaista ihoa hoidetaan molluskoiden aikana kuten normaalistikin, syylistä ei tarvitse ihonhoidossa välittää. Myös kosteusvoiteita ja aurinkosuojaa käytetään kuten tavallisesti.”

Miten toimitaan, jos molluska tulehtuu?

”Tulehtuneen molluskan hoidoksi riittää yleensä pesut vedellä ja saippualla. Tarvittaessa iholle voi laittaa antibakteerista voidetta, esimerkiksi Bacibact-voidetta, viikon ajan.”

Lue lisää

Lapsen molluskat – mikä avuksi?

Voi ei, syyliä! Lue lasten syylien hoito-ohjeet

Keikan jälkeen moni yleisöstä halusi yhteiskuvaan Elias Kaskisen kanssa.  Kuvat: Soile Saarelainen

Tähdet, tähdet -voittaja Elias Kaskinen hurmasi yleisön Joulu jokaiselle -tapahtumassa Sanomatalon Mediatorilla.

Tällaistakin voi lapsi pohtia: Miksi se Jeesus ei mene nukkumaan?  Kun Nyt sytytämme kynttilän -laulussa lauletaan, että ”me odotamme Jeesusta, se ei mee se nukkumaan”? 

Laulaja Mikko Harju nauratti Joulu jokaiselle -tapahtuman yleisöä kertomalla lapsuusmuiston väärinkuullusta joululaulusta – oikeastihan sanat menevät, että ”seimessä nukkuvaa” – ja laulatti sitten Mediatorille kokoontunutta väkeä yhteen ääneen.

Vauva ja Meidän Perhe olivat mukana hyvän mielen joulutapahtumassa yhdessä Kodin Kuvalehden ja Radio Aallon kanssa. Tapahtumassa esiintyivät Mikko Harjun lisäksi tuore Tähdet, tähdet -voittaja Elias KaskinenIlta ja Sibelius-lukion tyttökuoro.

Esitysten välissä yleisöllä oli mahdollisuus tutustua HelsinkiMission ja Hope ry:n toimintaan. HelsinkiMission päämääränä on vähentää kaikenikäisten yksinäisyyttä, Hope auttaa vähävaraisia ja kriisin kokeneita lapsiperheitä.

Ilta lauloi Sylvian joululaulun niin upeasti, että Joulupukistakin tuli fani. Joulupukki otti esitysten välissä vastaan lasten lahjatoiveita.
Ilta lauloi Sylvian joululaulun niin upeasti, että Joulupukistakin tuli fani. Joulupukki otti esitysten välissä vastaan lasten lahjatoiveita.

 

Ihana Mikko Harju sai yleisön laulamaan Tulkoon joulu -kappaleen yhdessä.
Ihana Mikko Harju sai yleisön laulamaan Tulkoon joulu -kappaleen yhdessä.

 

Vauvan ja Meidän Perheen toimitus piti Mediatorilla askartelupistettä lapsille. Värityspöytien ääressä kävi mukava vilske.
Vauvan ja Meidän Perheen toimitus piti Mediatorilla askartelupistettä lapsille. Värityspöytien ääressä kävi mukava vilske.

Hopen pisteelle tuotiin mukavasti lahjoja lahjoitettavaksi. ”Nyt on tullut nuorillekin lahjoja, kuten kuulokkeita ja leffalippuja. Joululahjat ovat teineille yhtä tärkeitä kuin pikkulapsillekin”, Hopen Heli Nyholm sanoi. Yleisön lisäksi joululahjoja lahjoittivat myös Fazer ja Oppi&Ilo. Meidän Perheen ja Vauvan toimitus lahjoitti kirjoja, pelejä ja leluja.
Hopen pisteelle tuotiin mukavasti lahjoja lahjoitettavaksi. ”Nyt on tullut nuorillekin lahjoja, kuten kuulokkeita ja leffalippuja. Joululahjat ovat teineille yhtä tärkeitä kuin pikkulapsillekin”, Hopen Heli Nyholm sanoi. Yleisön lisäksi joululahjoja lahjoittivat myös Fazer ja Oppi&Ilo. Meidän Perheen ja Vauvan toimitus lahjoitti kirjoja, pelejä ja leluja.

 

HelsinkiMission vapaaehtoiset auttavat vähentämään yksinäisyyttä.
HelsinkiMission vapaaehtoiset auttavat vähentämään yksinäisyyttä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Presidentin kanslia

Presidentin puoliso rouva Jenni Haukio esiintyi seesteisenä Heidi Karjalaisen suunnittelemassa smaragdinvihreässä puvussa.

Presidenttipari odottaa esikoistaan, jonka lasketun ajan on kerrottu olevan helmikuussa. Viimeisellä raskauskolmanneksella oleva Jenni Haukio näytti valovoimaiselta ja hehkuvalta Ylen haastattelussa ennen Linnan juhlien alkua. Kun kättely alkoi, Linnan juhlien kommentaattori, pukusuunnittelija Jarkko Valtee kehui pukua eleettömäksi ja yleväksi. Helsingin Sanomat kertoo, että raskaana oleva Haukio pitää tauon kesken kättelyn.

Jenni on luottanut Linnan juhlien pukunsa aiemmin suunnittelija Sari Nordströmin käsiin, lukuun ottamatta vuotta 2012, jolloin puvun suunnitteli Paola Suhonen. Tänä vuonna Haukio teki yhteistyötä nuoren taiteen kandidaatin Heidi Karjalaisen kanssa, ja kyseessä on suunnittelijan ensimmäinen tilaustyö. Rouva Haukion suunnittelijavalintaan vaikutti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla.

”Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus”

– Nuorissa, lahjakkaissa tekijöissä on Suomen tulevaisuus, Haukio kertoi viime perjantaina.

Vauva.fin lukijat veikkasivat Jennin puvun pääväriksi sinistä tai valkoista, mutta suunnittelija Karjalainen yllätti valitsemalla Jennin ylle  smaragdinvihreää. Kauniisti laskeutuva puku kätki Jennin raskauden. Puvun kankaat on Helsingin Sanomien mukaan värjätty käsin. Puvussa on käytetty kaksipuolista silkkisatiinia ja habotaisilkkiä, joka on kiiltävä ja pehmeä silkkikangas.

Heidi Karjalainen kertoo tärkeintä suunnittelutyössä olleen mielenkiintoisen visuaalisen ilmeen löytämisen. Hän kertoo saaneensa puvun suunnitteluun laajat vapaudet.

– Tavoitteena oli löytää tuore näkemys juhlapukeutumiseen pukeutumisetikettiä ja perinteitä kunnioittaen. Halusin suunnitella ajassa kiinni olevan, arvokkaan ja elegantin puvun, joka poikkeaisi Jenni Haukion aiemmista puvuista, Karjalainen totesi presidentin kanslian tiedotteessa. 

Karjalainen on maisteriopiskelija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa muotoilun laitoksella muodin pääaineessa. Heidi Karjalainen valittiin syyskuussa Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi. Toukokuussa hän saavutti toisen sijan Apolda European Fashion Award -kilpailussa Saksassa.

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Juttua muokattu 6.12. klo 21.40, Paola Suhosen suunnitteleman puvun vuosiluku korjattu.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.