Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Kaksivuotias asuu nyt seitsemännessä kodissaan, vuoden ikäinen kuopus viidennessä. Aiheuttavatko muutot turvattomuutta, äiti kysyy.

"Minua huolettaa, miten tiheät muutot vaikuttavat lapsiimme. Kaksivuotias esikoisemme asuu nyt seitsemännessä kodissaan, vuoden ikäinen kuopus viidennessä.

Kyse ei ole siitä, ettemmekö osaisi asettua aloillemme, vaan meillä on ollut huonoa onnea vuokra-asuntojen suhteen. Kahdesta asunnosta jouduimme muuttamaan homeen takia. Yhdessä asunnossa taas arki lasten ja kahden koiran kanssa kävi liian raskaaksi, kun asunnosta ei päässyt suoraan ulos. Mieheni reissutyön takia olin paljon yksin lasten ja koirien kanssa, ja aamu- ja iltapissatuksista tuli ongelma. Ja miehen tultua lomautetuksi oli pakko muuttaa halvempaan asuntoon.

Tähän asti lapset ovat aina reippaasti ottaneet uuden kodin vastaan ja innokkaasti tutkineet uusia paikkoja. Alkuun he heräilevät öisin itkuisina, mutta rauhoittuvat vierelle.

Äitikaverini sanoi minulle, että jatkuva muuttaminen ei anna lapsille turvaa eikä pysyvyyden tunnetta. Se tuntuu todella pahalta. Olen elänyt lapsuuteni alkoholistiperheessä ja tiedän miltä turvattomuus tuntuu. Haluan antaa lapsilleni hyvän lapsuuden. Olenko jo epäonnistunut siinä?"

Huolestunut äiti

Janna vastaa

Onpa teillä ollut huonoa onnea! Kunpa pysyvämpi koti olisi löytynyt jo vastausta odotellessa.

Jatkuvaa muuttamista pidetään riskitekijänä lapsen kehitykselle. Siinä mielessä äitikaverisi on ollut oikeassa. Olennaista on kuitenkin pohtia, mikä kaikki muuttuu, kun koti vaihtuu, ja millainen on vanhemman kyky luoda turvaa lapselle muuttuvissa olosuhteissa.

On rankkaa, jos lapsen ihmis- ja hoivasuhteet katkeavat toistuvasti. Siksi päivähoitopaikkaa vaihtava lapsi on alttiimpi muuton kielteisille vaikutuksille kuin vanhemman kotihoidossa oleva. Vaali siis jo syntyneitä ihmissuhteita. Jos muutto vie pois sukulaisten luota, rohkaise lasta soittamaan tai vaikka lähettämään piirustuksia, jotta yhteys säilyy. Myös ystävyyssuhteita kannattaa ylläpitää ainakin jonkin aikaa.

Voit luoda turvaa rutiineilla. Täälläkin lauletaan sama iltalaulu.

Tutut tavarat ja huonekalut luovat pysyvyyttä, mutta joskus niistäkin voi joutua luopumaan. Silloin voit luoda turvaa rutiinien ylläpitämisellä: täälläkin lauletaan sama iltalaulu ja syödään tuttu aamupuuro.

Muistelu, vanhan kodin pihalla käyminen tai muutoksesta puhuminen ovat tärkeitä vakauden tuojia. Voit kerätä ylös osoitteet, joissa olette ehtineet asua, ja jäsentää vaikka aikajanan kanssa asiaa lapsille, kunhan he hiukan kasvavat.

Et todellakaan ole epäonnistunut vakauden luomisessa, vaikka elämä onkin heitellyt teitä ikävästi. Suomessa arvostetaan pysyvyyttä, mutta maailmassa on monia tapoja kasvaa hyväksi ihmiseksi.

Pidäthän silti huolen omasta jaksamisestasi. Miehesi reissutöiden takia olet todennäköisesti tyttöjen ensisijainen turva – heidän henkinen kotinsa, minne menettekin.

Kysy Jannalta

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla ”Janna vastaa”. Lue lisää Jannan vastauksia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.