Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kokosimme ohjeet, joilla huolehdit oman perheesi ja muiden uimareiden hyvinvoinnista rannalla.

Meidän Perhe kokosi yhteen ohjeet, joilla pidät huolta oman perheesi ja muiden uimareiden hyvinvoinnista rannalla. Muista, että vastuu lasten uima(ranta)käyttäytymisestä on aina vanhemmalla!

Miten huolehtia lasten hygieniasta rannalla ja muilla uimapaikoilla?

 1. Veteen ei saa pissata tai kakata. Vaikka oman lapsen kakkapeppu ei huolettaisikaan, uloste on aina tartuntariski. Viruksen kantaja voi olla oireeton, joten kuka tahansa voi olla mahdollinen tartunnan aiheuttaja.
 2. Älkää tehkö tarpeitanne myöskään rannan lähellä oleviin puskiin.
 3. Älä pese lapsen peppua uimavedessä. Likavesi ajautuu järvessä takaisin rannalle.
 4. Älä koskaan lähde uimaan sairaan lapsen kanssa, sillä lapsi voi uidessaan levittää tautivirusta muille.
 5. Noudata näitä käytäntöjä myös, kun uitte kloorivesissä.

Mitä tehdä, jos lapsi kakkaa veteen?

 1. Jos lapsi kakkaa tai oksentaa veteen, asiasta pitää ilmoittaa heti henkilökunnalle, jos sellaista löytyy.
 2. Henkilökunnalle on hyvä kertoa myös siitä, jos lapsi kakkaa uimavaippaan tai uimapukuunsa.
 3. Siivoa jäljet parhaasi mukaan.
 4. Pese lapsi muualla kuin uintipaikalla, esimerkiksi wc-tiloissa. Voit myös käyttää kosteuspyyhkeitä puhdistukseen. Muista puhdistaa myös omat kätesi pyllynpesun jälkeen.
 5. Vie roskat, erityisesti vaipat ja kosteuspyyhkeet, roskiin. Jos sellaista ei löydy tai roskakori on täynnä, vie roskat suojattuna kotiin. Huolehdi, ettei ympäristöön jää mitään lintujen tai tuulen leviteltäväksi.
 6. Jos kuitenkin huomaat, ettei rannalla ei ole wc:tä ja kosteuspyyhkeetkin unohtuivat kotiin, ota pesuvettä mihin tahansa mukanasi olevaan kippoon tai juomapulloon ja mene pesemään lapsi kauemmas rannan alueesta. Näin varmistat, ettei muille uimareille aiheudu vaaraa pyllypesusta.

Miten voi suojata lasta virustartunnoilta uimapaikoilla?

 1. Huolehdi hygieniasta. Peseytykää aina ennen ja jälkeen uinnin. Pakkaa mukaan kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä.
 2. Opeta lapsille, että uimavettä ei saa hörppiä eikä juoda.
 3. Lasten silmät on hyvä suojata uimalaseilla, sillä vedestä voi saada vatsatautien lisäksi myös silmätulehduksen.
 4. Käsittele eväät asianmukaisesti. Helposti pilaantuva ruoka on säilytettävä kylmässä. Kädet on hyvä huuhdella käsidesillä ennen syöntiä.
 5. Ruokailun jälkeen kannattaa pitää tauko ennen uimista. Pienimpien lasten kanssa on hyvä odottaa ainakin tunti, ennen kuin palaa veteen.
 6. Huolehdi, ettei perheesi jätä jälkeensä roskavuorta. Jos roskiksia ei ole näkyvissä, vie roskat kotiin mukanasi.

Miten toimia, jos havaitsee vedessä sinilevää? 

Jos huomaat rantavedessä sinilevää, uiminen ei ole suositeltavaa. Sinilevä on aina mahdollinen riski, sillä sen kukinnoista noin puolet on myrkyllisiä, eikä ajan tasalla olevaa tietoa nykytilanteesta ole aina saatavilla.

Juttuun on haastateltu Tampereen kaupungin ympäristöterveyspäällikkö Merja Bojangia.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

 • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
 • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
 • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
 • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
 • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.