Kaurapuuron kuidut tekevät vatsalle hyvää.
Kaurapuuron kuidut tekevät vatsalle hyvää.

Suolistoindeksitestin tulokset tulivat. Tunnen itseni biohakkeriksi.

Oletko kuullut koskaan sanaa biohakkerointi? Saatat ollakin, sillä kyse on trendistä, joka yleistyy koko ajan.

Biohakkeri suhtautuu omaan kroppaansa projektina, jossa on jatkuvasti jotakin parannettavaa. Hän mittaa omia elintoimintojaan esimerkiksi laboratoriotestein ja pyrkii mittaustulosten avulla parantamaan omaa hyvinvointiaan.

Monilla biohakkerointi vain meinaa karata käsistä, ja mittaamisesta tulee itsetarkoitus. Aina löytyy jotakin uutta tutkittavaa. Aina löytyy uusia oireita. (Miksi ihoni on niin kuiva? Miksi päästäni lähtee hiuksia? Miksi minua väsyttää? Miksi silmäkulmassa on sitkeä elohiiri? Miksi pikkusormeni puutuvat?) Itsestä löytyy aina jotakin parannettavaa, kun tarpeeksi pähkäilee.

Vähän tällaiselta minusta tuntui, kun reilun parin viikon odotuksen jälkeen sain sähköpostiini ilmoituksen, että suolistoindeksitestini tulokset olivat valmiit. Kerroin testauksen taustasta lyhyesti 3 viikkoa sitten. Itse testistä löydät lisätietoa täältä.

Kyse oli siis suoliston bakteeritasapainoa mittaavasta testistä. Suolistobakteerien merkitystä ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille tutkitaan nyt kiivaasti, ja uusia tuloksia bakteerien ja terveyden yhteyksistä ilmestyy tuhkatiheään.

Oma tulokseni asettui aika lailla janan keskiväliin, eli suolistossani on ihan riittävästi hyviä bakteereja suhteessa huonoihin, vaikka toki enemmänkin sietäisi olla.

Mutta yhtä hyvinvoinnille tärkeää bakteeria sisuksissani oli aivan liian vähän. Sen bakteerin alentuneen tason on todettu liittyvän esimerkiksi Crohnin tautiin, ärtyneen paksusuolen oireyhtymään ja keliakiaan.

Bakteeriston tasapainottamiseksi testituloksissa kehotettiin syömään lisää kuituja, erityisesti kauran ja pellavan kuitua.

No, mitä tein testituloksen tiedoilla?

Olen suhteellisen terveellisesti elävä sekaruokaa syövä perusterve nainen. Syön jo melko paljon kuituja, enkä muutenkaan osaa enkä taida edes tahtoa muuttaa ruokavaliotani suuresti suuntaan enkä toiseen. Paitsi että ehkä voisin korvata aamupalaruisleipäni lautasellisella kaurapuuroa.

Pohtiessani testin tuloksia tuli mieleeni Ylen uutinen, joka käsitteli medikalisoitumista. Siis sitä ilmiötä, jossa aletaan hoitaa olemattomia sairauksia, vaikka mitään hoitoa vaativia oireita ei ole.

Esimerkiksi lääkitystä vaativien sokeri- ja kolesteroliarvojen rajaa on hilattu vuosien mittaan yhä alemmas, ja siksi yhä useampi suomalainen käyttää kolesteroli- ja diabeteslääkkeitä.

Jutussa haastatellun THL:n tutkimusprofessorin Elina Hemmingin mukaan lääkeyhtiöt osallistuvat medikalisointiin tuomalla markkinoinnissaan esiin erilaisia oireita ja sairaustuntemuksia, jotta ihmiset itse huomaisivat tarvita ja vaatia tiettyä hoitoa ja lääkitystä.

Oman suolistobakteeritasapainonsa selvittäminen oli jännittävää ja täytyy myöntää, että olen kiinnostunut muistakin terveysmittareista, kuten vitamiini- tai rasvahappotasoista. Mutta koska laboratoriotestit eivät ole mitään halpaa lystiä, ja koska voin satunnaisia pikkukiusoja lukuun ottamatta ihan hyvin, on ajan ja mielenterveyden hukkaa alkaa keksiä itselleen oireita ja puutostauteja.

Sitä paitsi labratuloksetkaan eivät kerro kaikkea. Tuttu lääkäri muistutti, että vain 95 % terveistä ihmisistä mahtuu laboratorioiden viitearvoihin. Ylärajan yläpuolelle ja alarajan alapuolelle jää siis kummallekin 2,5 % aivan terveitä ihmisiä, joilla on viitearvosta poikkeava arvo.

Jos voi hyvin, eikä oireita ole, kannattaa porskuttaa samaan malliin kuin ennenkin eikä ainakaan alkaa lääkitä olematonta sairautta.

Kuva: iStockphoto

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Voiko masennusta ja ylipainoa hoitaa probiooteilla?

Harva arvaa, miten paljon (=vähän) kasviksia syö päivässä

Älä pode morkkista herkuttelusta, tiukka dieetti ei toimi!

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.