Kaurapuuron kuidut tekevät vatsalle hyvää.
Kaurapuuron kuidut tekevät vatsalle hyvää.

Suolistoindeksitestin tulokset tulivat. Tunnen itseni biohakkeriksi.

Oletko kuullut koskaan sanaa biohakkerointi? Saatat ollakin, sillä kyse on trendistä, joka yleistyy koko ajan.

Biohakkeri suhtautuu omaan kroppaansa projektina, jossa on jatkuvasti jotakin parannettavaa. Hän mittaa omia elintoimintojaan esimerkiksi laboratoriotestein ja pyrkii mittaustulosten avulla parantamaan omaa hyvinvointiaan.

Monilla biohakkerointi vain meinaa karata käsistä, ja mittaamisesta tulee itsetarkoitus. Aina löytyy jotakin uutta tutkittavaa. Aina löytyy uusia oireita. (Miksi ihoni on niin kuiva? Miksi päästäni lähtee hiuksia? Miksi minua väsyttää? Miksi silmäkulmassa on sitkeä elohiiri? Miksi pikkusormeni puutuvat?) Itsestä löytyy aina jotakin parannettavaa, kun tarpeeksi pähkäilee.

Vähän tällaiselta minusta tuntui, kun reilun parin viikon odotuksen jälkeen sain sähköpostiini ilmoituksen, että suolistoindeksitestini tulokset olivat valmiit. Kerroin testauksen taustasta lyhyesti 3 viikkoa sitten. Itse testistä löydät lisätietoa täältä.

Kyse oli siis suoliston bakteeritasapainoa mittaavasta testistä. Suolistobakteerien merkitystä ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille tutkitaan nyt kiivaasti, ja uusia tuloksia bakteerien ja terveyden yhteyksistä ilmestyy tuhkatiheään.

Oma tulokseni asettui aika lailla janan keskiväliin, eli suolistossani on ihan riittävästi hyviä bakteereja suhteessa huonoihin, vaikka toki enemmänkin sietäisi olla.

Mutta yhtä hyvinvoinnille tärkeää bakteeria sisuksissani oli aivan liian vähän. Sen bakteerin alentuneen tason on todettu liittyvän esimerkiksi Crohnin tautiin, ärtyneen paksusuolen oireyhtymään ja keliakiaan.

Bakteeriston tasapainottamiseksi testituloksissa kehotettiin syömään lisää kuituja, erityisesti kauran ja pellavan kuitua.

No, mitä tein testituloksen tiedoilla?

Olen suhteellisen terveellisesti elävä sekaruokaa syövä perusterve nainen. Syön jo melko paljon kuituja, enkä muutenkaan osaa enkä taida edes tahtoa muuttaa ruokavaliotani suuresti suuntaan enkä toiseen. Paitsi että ehkä voisin korvata aamupalaruisleipäni lautasellisella kaurapuuroa.

Pohtiessani testin tuloksia tuli mieleeni Ylen uutinen, joka käsitteli medikalisoitumista. Siis sitä ilmiötä, jossa aletaan hoitaa olemattomia sairauksia, vaikka mitään hoitoa vaativia oireita ei ole.

Esimerkiksi lääkitystä vaativien sokeri- ja kolesteroliarvojen rajaa on hilattu vuosien mittaan yhä alemmas, ja siksi yhä useampi suomalainen käyttää kolesteroli- ja diabeteslääkkeitä.

Jutussa haastatellun THL:n tutkimusprofessorin Elina Hemmingin mukaan lääkeyhtiöt osallistuvat medikalisointiin tuomalla markkinoinnissaan esiin erilaisia oireita ja sairaustuntemuksia, jotta ihmiset itse huomaisivat tarvita ja vaatia tiettyä hoitoa ja lääkitystä.

Oman suolistobakteeritasapainonsa selvittäminen oli jännittävää ja täytyy myöntää, että olen kiinnostunut muistakin terveysmittareista, kuten vitamiini- tai rasvahappotasoista. Mutta koska laboratoriotestit eivät ole mitään halpaa lystiä, ja koska voin satunnaisia pikkukiusoja lukuun ottamatta ihan hyvin, on ajan ja mielenterveyden hukkaa alkaa keksiä itselleen oireita ja puutostauteja.

Sitä paitsi labratuloksetkaan eivät kerro kaikkea. Tuttu lääkäri muistutti, että vain 95 % terveistä ihmisistä mahtuu laboratorioiden viitearvoihin. Ylärajan yläpuolelle ja alarajan alapuolelle jää siis kummallekin 2,5 % aivan terveitä ihmisiä, joilla on viitearvosta poikkeava arvo.

Jos voi hyvin, eikä oireita ole, kannattaa porskuttaa samaan malliin kuin ennenkin eikä ainakaan alkaa lääkitä olematonta sairautta.

Kuva: iStockphoto

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Voiko masennusta ja ylipainoa hoitaa probiooteilla?

Harva arvaa, miten paljon (=vähän) kasviksia syö päivässä

Älä pode morkkista herkuttelusta, tiukka dieetti ei toimi!

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.