Suuri perhe ja maatalo. Se oli Annen ja Tommin haave. Sen he saivat – ja vielä enemmän. Anne ja Tommi ovat sijaisvanhempia Ruusulle, 7, ja Susannalle, 2. ­Elinan, 4, syntymäperheen kanssa he ovat nyt sopineet adoptiosta.

Viikonloppuisin ja lomilla Ojanperillä käy vuorotellen yhdeksän tukilasta, puolivuotiaasta vauvasta teiniin. Kun koko perhe on koolla, tuvan pöydän ääressä on neljätoistahenkinen perhe.

– Olemme tästä perheestä niin kiitollisia, Anne sanoo.

– Arki on touhua ja naurua täynnä.

Syksyllä Ruusu aloitti koulun. Suurperheen pitkän keittiönpöydän ääressä on hyvä tehdä läksyjä. Suosikkeja ovat matematiikka ja käsityöt, liikunta ja kuvaamataito.

Anne iloitsee Ruusun pienestä koulusta: ekaluokkalaisia on vain kymmenen.

Anne on kotona pienempien tyttöjen kanssa. Sijaisperheen arkeen kuuluvat myös lasten syntymäperheet. Kaikkiin pidetään yhteyttä, ja he kaikki ovat tärkeä osa elämää.

Kesällä maatalo täytyy lapsista. Jossakin välissä perhe mökkeilee ja käy mummolassa – kaikki yhdessä.

Anna Ruohonen: Jutun jälkeen, Meidän Perhe 4/2015

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.