Vaikkapa kauppareissulla voi säästää selvää rahaa, kun tietää, miten toimii.

Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstan keskustelijat jakavat parhaat säästövinkkinsä.

Ruoka

1. Älä mene nälkäisenä kauppaan. Silloin tulee ostettua kaikkea turhaa.

2. Kaupoissa on myöhään illalla ja aikaisin aamulla paljon punalapputuotteita. Jos mahdollista, tee ostoksesi silloin.

3. Käytä maalaisjärkeä päiväystuotteiden kanssa. Vaikka parasta ennen olisi ollut pari päivää sitten, se ei tarkoita, että tuote on heitettävä roskiin.

4. Isompi pakkaus ei aina ole edullisempi. Kannattaa verrata kilohintaa. Esimerkiksi 2 kilon jauhopusseja menee enemmän kuin isompia, siksi niiden kilohinta on halvempi ja ovat usein tuoreempia.

5. Poista "ei mainoksia"-kyltti postilaatikostasi tai -luukustasi. Suunnittele viikon ruokalista sen mukaan, mitä saa milloinkin edullisesti.

6. Opettele eri kasvisten satokaudet tai lataa satokausikalenteri mobiililaitteeseesi. Satokaudella ostetut tuotteet ovat edullisia (ja ekologisia).

7. Tee ruokaa isompi, useamman päivän satsi kerrallaan. Esimerkiksi keittoja tai kastikkeita. Perunoita voi paistaa seuraavana päivänä. Pakasta seuravalle viikolle evääksi töihin.

8. Korvaa osa jauhelihasta soijarouheella.

9. Ota eväät töihin. Tämä on iso säästö. Jos käyt 6–9 euron lounalla joka päivä, vertaa hintaa siihen, että syöt pari näkkäriä ja banaanin tai ostat kaupasta halvan aterian muutamalla eurolla.

10. Syö aina kun jotain tarjotaan ilmaiseksi: kahvia, pullaa, kakkua, hedelmiä, karkkia, purkkaa, mitä vaan. Santsaa päälle. Älä osta koskaan itse herkkuja.

Kodinhoito

11. Katso aina litra- ja kilohinnat, vertaile. Osta isompia pakkauksia jos mahdollista (vaikka yhdessä kaverin tai naapurin kanssa).

12. Karsi turhat pesuaineet: tiskiaineella, etikalla ja ruokasoodalla pärjää pitkälle. Esimerkiksi pyykinhuuhteluaine on turhaa rahanmenoa, halutessaan sen voi korvata tavallisella etikalla.

13. Pese vaatteet pesuohjeen mukaan. Usein pilalle menneet vaatteet ovat 30 asteen hienopesuun tarkoitettuja, jotka on pesty 40 asteessa ja kuivatettu kuivausrummussa.

14. Kaikki puuvillaiset vaatteet voi silloin tällöin pestä 60 asteessa, jolloin ne puhdistuvat kunnolla. Jos peset vaatteet aina 30 asteessa ne menevät pilalle – hienhaju ja tahrat pinttyvät kiinni.

15. Pese täysiä koneellisia pyykkejä. Sama koskee myös tiskikonetta.

Kauneudenhoito ja hygienia

16. Kanistereissa myytävät käsisaippuat ovat monta kertaa halvempia kuin pikkupullossa olevat, ja monesti ovat vieläpä hyvässä tarjouksessa. Kanisterista saippuaa voi kaataa joko sisustuspulloon tai johonkin vanhaan nestesaippuapumppuun.

17. Jos kotonasi vesimaksu menee kulutuksen mukaan, käy mahdollisuuksien mukaan työpaikalla suihkussa.

18. Värjää hiukset itse ja pidä mallia, jota ei tarvi leikata joka kuukausi.

19. Leikkaa hiukset leikkurilla koko perheeltä tai tasoita nettiohjeilla pitkä tukka.

20. Esimerkiksi vartalonkuorinta on helppo tehdä itse: 1 osa öljyä, 1 osa hienoa sokeria, hajustetta maun mukaan.

21. Sama herkän ihon pesuneste käy koko perheelle, samoin yksi kosteusvoide. Meikit voi poistaa kookosöljyllä. Mitään kasvovesiä tai meikkivoiteita tai seerumeita ei oikeasti tarvita.

Terveys

22. Ainoa vitamiinilisä, mitä suomalainen tarvitsee monipuolisen ravinnon lisäksi, on D-vitamiini.

23. Vitamiinit ja hivenainevalmisteet saa marketista huomattavasti halvemmalla kuin apteekista.

24. Vitamiinit saa edullisimmin ulkomailta, osta ne luotettavasta paikasta.

Pukeutuminen

25. Yksi kallis on monesti parempi kuin monta halpaa. 300 euroa takista tai 150 euroa neuleesta toki kirpaisee, mutta vaate ei sitten ole ensimmäisen pesun jälkeen muodoton, haalistunut ja nukkainen rytky. Niin sanottujen "parempien" merkkien vaatteilla on yleensä myös hyvä jälleenmyyntiarvo.

26. Käyttäkää perheessä yhteisiä vaatteita. 

27. Osta vaatteet kirpputorilta.

Vapaa-aika

28. Matkoilla varaa erikseen hotelli ja lennot ja jos pystyt ajamaan vuokra-autoa ulkomailla, tämä voi tulla paljon edullisemmaksi kuin pakettimatka. Vertaa myös hintoja eri palveluntarjoajien välillä.

29. Yhdistä työ- ja lomamatkat. Kun miehelle tulee viikon työreissu, lähde mukaan.

30. Kahvittele ystävien kanssa toistenne luona.

31. Hyödynnä ilmaistapahtumat: kauppojen teemapäivien lastenkonsertit ja taikurit, kirjasto, Ikean leikkihuone, luontopolku, paloaseman avoimet ovet.

32. Lopeta ylimääräiset harrastukset, vaikka onkin kiva harrastaa voimistelua, taitoluistelua, golfia ja ratsastusta. Jätä vain kaksi mieluisinta.

33. Katso milloin museoihin pääsee ilmaiseksi.

34. Käytä Proxya ja voit katsoa myös muiden maiden telkkarikanavien ilmaisohjelmia.

Taloudenhoito

35. Vältä seuraavia vapaaehtoisia maksuja: kirkollisvero, pysäköintivirhemaksut, ylinopeussakot.

36. Vältä myös maksumuistutuslaskuja ja kirjaston myöhästymissakkoja

37. Tarkista, että vakuutuksesi ovat järkevät ja pieni omavastuu ei nosta vakuutuksen hintaa liikaa.

38. Säästä puskurirahaa. Laita ainakin 5 prosenttia tuloista säästöön. Puskurirahaa pitäisi olla vähintään yhden kuukauden tulot, mielellään kolmen.

Muut

39. Älä osta mitään. Jos oikeasti tarvitset jotain, katso saatko käytettynä (tori.fi, huuto.net, facebook-kirpparit).

40. Kävele ja pyöräile autoilun sijaista aina, kun mahdollista.

41. Pyydä sukulaisilta ja kummeilta lapsille lahjaksi hyödyllistä: luistimet, uudet talvihanskat tai lahjakortti Hoplopiin.

 

Vierailija

Mistä voisit vielä säästää? 41 parasta vinkkiä

Vierailija kirjoitti: Poimi marjoja, sieniä, kasvata yrttejä, vihanneksia, perunaa, kesäkukan taimia. Ruoki koiraa ihmisten ruuan tähteillä ja karva kiiltää. Leikkaa trimmattavan koiran turkki itse. Älä lottoa, vaan sijoita ne rahat. Jätö kesäkukat istuttamatta ja nauti luonnon kukista. Poimi luonnosta yrttejä - ihan ilmakseksi, tämä on ollut kova ruokatrendi jo useamman vuoden. Jätä koira hankkimatta, se on jopa ekologinen teko. Jos hankit, niin älä syötä sille ainakaan ihmiselle kelpaavaa...
Lue kommentti

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?