Punainen Risti välittää mummoja kaikenlaisille perheille, myös erityislapsien perheille.

Kaikilla lapsilla ei syystä tai toisesta ole isovanhempia, mutta mahdollisimman monella pitäisi olla mahdollisuus varamummoon.

Tätä mieltä on Suomen Punainen Risti, joka käynnisti syksyllä 2012 varamummotoiminnan kokeiluhankkeen. Toiminta aloitettiin Savo-Karjalan piirissä Varkaudessa, kaupungin tuella. Toiminta on täysin vapaaehtoisten pyörittämää.

Punainen Risti välittää mummoja kaikenlaisille perheille, myös erityislapsien perheille. Suomalaiset mummit ja vaarit ovat tukena myös maahanmuuttajataustaisten lasten kotoutumisessa.

Varamummo ei ole lapsenvahti

Varamummot ja -ukit ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka haluavat olla osana alaikäisen lapsen ja hänen perheensä elämää. Varamummo voi ottaa isovanhemman paikan, jos biologinen isovanhempisuhde puuttuu. Varamummona voi olla myös perheelle, jonka omat isovanhemmat asuvat kaukana.

Varamummo ei kuitenkaan ole ilmainen lapsenvahti. Hänen tehtävänsä on rikastuttaa lapsen ja perheen arkea elämänkokemuksellaan. Varamummo voi puuhata lasten kanssa kaikkea, mitä biologinen isovanhempikin tekisi. Samalla toki aikuistenkin arki helpottuu.

Kiintymyssuhde syntyy vähitellen

Punaisen Ristin vapaaehtoinen varamummotoiminnan kouluttaja Silja Kosunen kertoo, että koulutukseen hakevan ei ole pakko olla vielä mummi-iässä.

Kosunen toimii Varkaudessa myös varamummojen työnohjaajana. Taustaltaan hän on eläkkeelle jäänyt lastenneuvolan terveydenhoitaja, ja mummi itsekin.

– Koulutukseen voi hakea aikuinen, jolla on sydäntä ja tahtoa toimia lasten ja nuorten kanssa. Heidän on oltava valmiita ottamaan vastuuta ja antamaan aikaa lapselle.

Varamummon rooli ei eroa biologisesta isovanhemmuudesta. Tunnesiteiden syntyminen varamummon ja lapsen välillä voi kuitenkin ottaa aikansa.

– Kiintymys ei synny hetkessä, vaan vaatii useita säännöllisiä tapaamisia. Vasta sitten lapsi alkaa luottaa, että mummi tulee myös ensi kerralla.

Varkaudessa nyt kaksi vuotta työskennelleet varamummot ovat kertoneet Kosuselle, että kiintymyssuhteita ”lastenlapsiin” on syntynyt.

– Mummit ovat otettuja lasten välittämisestä ja aidoista reaktioista. Yksi lasta päivähoidosta hakenut mummi kertoi, miten ihanaa oli kuulla lapsen hihkuvan, että ”minun mummi tuli”.

Lisää toimintaa tarvitaan

SPR:n sosiaalipalvelusuunnittelija Seija Salminen kertoo selvittäneensä syyskuussa, minkä verran varamummotoimintaa on muualla kuin Varkaudessa.

Tilanne on kehno: muiden SPR:n piirien alueella toimintaa ei ole lainkaan tai se on vielä hyvin vähäistä.

Salminen muistuttaa, että varamummotoiminta on täysin vapaaehtoisten pyörittämä. Toistaiseksi vapaaehtoisia ei ole löytynyt tarpeeksi.

– Yksi syy on se, että toiminta vaatii jonkin verran sitoutumista. Lisäksi monet eläkeläiset osallistuvat jo paljon omien vanhempiensa tai lastenlastensa hoitamiseen.

Edellytykset varamummotoiminnan laajentumiselle ovat kuitenkin olemassa. Varkauden pilottihankkeen aikana luotu koulutusmateriaali on tehty sillä ajatuksella, että sitä voi käyttää missä päin Suomea tahansa.

– Uuden toimintamuodon juurruttaminen vie aina aikansa. Toivottavasti toimintaa saadaan kuitenkin vähitellen laajennettua myös muualle, ja siihen saadaan innostettua uusia vapaaehtoisia, Salminen sanoo.

Lue lisää

Huono äiti -bloggari Sari Helin: "Kunpa lapsillani olisi mummo"

Äidit perustavat jatkuvasti lisää Hätäkahvit-ryhmiä Facebookiin
Näistä vanhemmat ja isovanhemmat riitelevät

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula
Iiro on nopea, madot hitaita. Kuva: Mikko Hannula

Iirosta on hauskaa seurata matojen touhuja ja viedä niitä multaan turvaan, kun äiti tekee puutarhatöitä.

”En ole matojen pelastaja. Tai olen. Kun äiti kaivaa ja huutaa, että täällä on hieno, mä tulen ottamaan madon. Vien sen multaan turvaan.

Mullassa mato syö ja kakkaa. Se kasvattaa meidän herneitä.

Tiellä auto tai pyörä voi ajaa madon päälle. Madot ei osaa vielä varoa.

Toi iso on varmaan isä ja toi toinen äiti. Kohta ne varmaan sukeltaa. Onkohan niiden koti kaukana?

Käyn välillä tekemässä muuta ja tulen sitten taas seuraamaan niitä. Madot on aika hitaita. Mä olen nopea.”

Iiro, 4

Alaraajavammat ovat lasten jalkapallovammojen suurin yksittäinen ryhmä, sanoo professori Jari Salo.

Lasten loukkaantumisalttius kasvaa, kun treeneistä siirrytään peleihin, joissa vauhti ja loppuun saakka yrittäminen ovat kovemmalla tasolla.

Yleisimpiä lasten jalkapallovammoja ovat nilkkojen vääntövammat sekä eri puolille kehoa kohdistuvat kolhut. Myös päähän kohdistuu lukumääräisesti paljon vammoja, mutta ne ovat onneksi yleensä vaikutuksiltaan vähäisiä.

– Nyrjähdykset ja nivelsidevammat ovat yleisempiä tytöillä, murtumat puolestaan pojilla, Jari Salo kertoo.

Murtumat ja ruhjeet liittyvät usein kontaktitilanteisiin, kun taas nivelside- ja lihasvammat syntyvät kaatumisten yhteydessä ja suunnanvaihdoista. 

– Takareiden alue jää usein liian vähälle huomiolle. Sen vammat ovat nopeimmin kasvava ryhmä jalkapallossa. Kasvuiässä tilanteeseen tuo lisähaasteen reisiluun pituuskasvu, johon lihasten tulisi mukautua, Salo painottaa.

Rasitusvammojen taustalla usein kasvuun liittyvät tekijät

Lasten ja nuorten rasitusvammoissa ikä on merkittävä tekijä. Kasvavalla lapsella tai nuorella on useita kohtia, joissa luiden kasvutumakkeiden luutuminen ja jänteiden ongelmat ilmaantuvat tietyssä järjestyksessä ikävaiheiden mukaan, jos rasitus ylittää sietokyvyn. 

– Tyypillisiä rasitusvaivojen kohtia ovat mm. kantapääkivut sekä polvilumpiojänteen alaosan vaivat, kuvailee Salo.

Urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa lisää rasitusvammoja.

Spesifi lajikohtainen harjoittelu yhdistettynä vähentyneeseen yleiseen vapaa-ajan liikkumisen näyttäisi osittain selittävän rasitusvammojen yleistymistä. Toinen merkittävä tekijä on urheilun muuttuminen ”ammattimaisemmaksi” yhä nuoremmissa ikäluokissa.

– Useampaa lajia harrastavilla lapsilla rasituksen sietokyvyn rajan huomaaminen on usein vaikeaa, kun kussakin lajissa pyritään maksimoimaan siinä tarvittava harjoittelu. Tällöin ennaltaehkäisyssä korostuu vanhempien ja valmentajien yhteistyö myös eri lajien kesken, Salo toteaa.

Vammojen ennaltaehkäisy monen tekijän summa

Akuuttien pelitilanteessa syntyneiden vammojen ennaltaehkäisyyn ei ole oikotietä. Rasitusperäisiä vammoja voidaan vähentää oikeanlaisella harjoittelulla sekä huomioimalla lapsen kokonaistilanne. 

– Riittävän monipuolinen harjoittelu, alkulämmittelyt, palautumisen seuranta, tasapainoinen ravitsemus, lapsen kuuntelu sekä maltti olla pois rasituksesta, jos ilmenee viitteitä rasitusperäisestä vammasta ovat hyviä keinoja vammojen ennaltaehkäisyyn, sanoo lastentautien erikoislääkäri Petri Koponen.

Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

Lapsi ei vielä tunne omaa kehoansa ja siinä tapahtuvia muutoksia, jolloin harrastuksessa mukana olevien aikuisten rooli korostuu. Aikuisen on huomioitava, jos lapsi ei pysty enää tekemään suorituksia aiemmalla tavalla, vaikka hän ei oireita valittaisikaan.

– Treeniohjelma on hyvä rakentaa monipuoliseksi: nuorille ei kannata suunnitella liiaksi voimaharjoitteita ja alakouluikäisille lapsille on tärkeä mahdollistaa eri lajien kokeilu lapsen näin halutessa. Myös joukkueen reilut pelisäännöt ovat lasten ja nuorten joukkuepeleissä tärkeässä roolissa, painottaa Koponen lopuksi.

Jos urheillessa sattuu - milloin lääkäriin?

  • Urheilukentällä aloitettu perinteinen kylmä-koho-kompressio -hoito on hyvä ensiapu.  
  • Päävammojen osalta on tärkeä selvittää, onko lapsi ollut tajuttomana tilanteen jälkeen. Jos lapsi on hetkenkin tajuttomana tai päävamman liittyy muistikatko, lääkärin arvio on tarpeen.
  • Akuuteissa vammoissa on hyvä lähteä lääkäriin, jos lapsi ei pysty käyttämään loukkaantunutta raajaa, raaja on epämuotoinen, kipu on kova tai kyseessä on avovamma. 
  • Rasitusvammoissa on hyvä kääntyä asiantuntijan puoleen, jos vammoihin liittyy lepokipua, aiempi vaiva pahenee akuutisti tai tilanne pitkittyy harjoittelutausta huolimatta.

Lähde: Mehiläinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.