Punainen Risti välittää mummoja kaikenlaisille perheille, myös erityislapsien perheille.

Kaikilla lapsilla ei syystä tai toisesta ole isovanhempia, mutta mahdollisimman monella pitäisi olla mahdollisuus varamummoon.

Tätä mieltä on Suomen Punainen Risti, joka käynnisti syksyllä 2012 varamummotoiminnan kokeiluhankkeen. Toiminta aloitettiin Savo-Karjalan piirissä Varkaudessa, kaupungin tuella. Toiminta on täysin vapaaehtoisten pyörittämää.

Punainen Risti välittää mummoja kaikenlaisille perheille, myös erityislapsien perheille. Suomalaiset mummit ja vaarit ovat tukena myös maahanmuuttajataustaisten lasten kotoutumisessa.

Varamummo ei ole lapsenvahti

Varamummot ja -ukit ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka haluavat olla osana alaikäisen lapsen ja hänen perheensä elämää. Varamummo voi ottaa isovanhemman paikan, jos biologinen isovanhempisuhde puuttuu. Varamummona voi olla myös perheelle, jonka omat isovanhemmat asuvat kaukana.

Varamummo ei kuitenkaan ole ilmainen lapsenvahti. Hänen tehtävänsä on rikastuttaa lapsen ja perheen arkea elämänkokemuksellaan. Varamummo voi puuhata lasten kanssa kaikkea, mitä biologinen isovanhempikin tekisi. Samalla toki aikuistenkin arki helpottuu.

Kiintymyssuhde syntyy vähitellen

Punaisen Ristin vapaaehtoinen varamummotoiminnan kouluttaja Silja Kosunen kertoo, että koulutukseen hakevan ei ole pakko olla vielä mummi-iässä.

Kosunen toimii Varkaudessa myös varamummojen työnohjaajana. Taustaltaan hän on eläkkeelle jäänyt lastenneuvolan terveydenhoitaja, ja mummi itsekin.

– Koulutukseen voi hakea aikuinen, jolla on sydäntä ja tahtoa toimia lasten ja nuorten kanssa. Heidän on oltava valmiita ottamaan vastuuta ja antamaan aikaa lapselle.

Varamummon rooli ei eroa biologisesta isovanhemmuudesta. Tunnesiteiden syntyminen varamummon ja lapsen välillä voi kuitenkin ottaa aikansa.

– Kiintymys ei synny hetkessä, vaan vaatii useita säännöllisiä tapaamisia. Vasta sitten lapsi alkaa luottaa, että mummi tulee myös ensi kerralla.

Varkaudessa nyt kaksi vuotta työskennelleet varamummot ovat kertoneet Kosuselle, että kiintymyssuhteita ”lastenlapsiin” on syntynyt.

– Mummit ovat otettuja lasten välittämisestä ja aidoista reaktioista. Yksi lasta päivähoidosta hakenut mummi kertoi, miten ihanaa oli kuulla lapsen hihkuvan, että ”minun mummi tuli”.

Lisää toimintaa tarvitaan

SPR:n sosiaalipalvelusuunnittelija Seija Salminen kertoo selvittäneensä syyskuussa, minkä verran varamummotoimintaa on muualla kuin Varkaudessa.

Tilanne on kehno: muiden SPR:n piirien alueella toimintaa ei ole lainkaan tai se on vielä hyvin vähäistä.

Salminen muistuttaa, että varamummotoiminta on täysin vapaaehtoisten pyörittämä. Toistaiseksi vapaaehtoisia ei ole löytynyt tarpeeksi.

– Yksi syy on se, että toiminta vaatii jonkin verran sitoutumista. Lisäksi monet eläkeläiset osallistuvat jo paljon omien vanhempiensa tai lastenlastensa hoitamiseen.

Edellytykset varamummotoiminnan laajentumiselle ovat kuitenkin olemassa. Varkauden pilottihankkeen aikana luotu koulutusmateriaali on tehty sillä ajatuksella, että sitä voi käyttää missä päin Suomea tahansa.

– Uuden toimintamuodon juurruttaminen vie aina aikansa. Toivottavasti toimintaa saadaan kuitenkin vähitellen laajennettua myös muualle, ja siihen saadaan innostettua uusia vapaaehtoisia, Salminen sanoo.

Lue lisää

Huono äiti -bloggari Sari Helin: "Kunpa lapsillani olisi mummo"

Äidit perustavat jatkuvasti lisää Hätäkahvit-ryhmiä Facebookiin
Näistä vanhemmat ja isovanhemmat riitelevät

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.