Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mukaan kotihoidontuen kiintiöissä yksinhuoltajat saavat poikkeuksen.

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) mukaan kotihoidontuen kiintiöissä yksinhuoltajat saavat poikkeuksen. Ministeri vastasi Meidän Perheen kysymyksiin kotihoitontuen uudistuksesta.

Miksi kotihoidontuki kiintiöidään kummallekin vanhemmalle?

”Kotihoidontuki on nimenonaan tuki, jota käyttävät vain äidit. Tuen saajista 95 prosenttia on äitejä. Tavoite on lasten hoivavastuun tasaisempi jakaminen. Valtiovallan pitää kannustaa perheitä tekemään sellaisia valintoja, joissa lapsella on oikeus sekä isän että äidin aikaan.”

Uskotko, että muutos todella edistää tasa-arvoa työmarkkinoilla?

”Uskon. Mitä pidempiä jaksot kotona ovat sitä hankalampaa on paluu työmarkkinoille. Pitkät perhevapaat vaikuttavat naisten työmarkkina-asemaan ja eläkkeisiin. Naiset saavat pienempiä eläkkeitä myös siksi, että he hoitavat pidempään lapsia kotona.”

Jäävätkö isät todella kotihoidontuelle?

”Se on hyvä kysymys. Vielä emme voi tietää, miten perheet toimivat.

Olen saanut paljon palautetta siitä, miksi hallitus haluaa tehdä valintoja perheiden puolesta. Kotihoidontuen kiintiöt eivät muuta sitä, että jokainen vanhempi on oikeutettu hoitamaan lastaan kotona siihen saakka kunnes hän täyttää kolme.

Työsopimuslaissa säilyy oikeus hoitovapaaseen.”

Entä jos perheillä ei ole varaa siihen, että isä jää kotiin?

”Euro on kova konsultti. Naisten ja miesten välinen palkkaero on todellisuutta. Sen takia hallitus ei pelkästään uudista kotihoidontukea. Lisäksi käyttöön tulee joustava hoitoraha. Se on korkeampi kuin nykyinen osittainen hoitoraha ja antaa kummallekin vanhemmalle mahdollisuuksia osa-aikatyöhön.

Olen äiti ja tiedän hyvin, että pienen lapsen vieminen hoitoon kodin ulkopuolelle on kova paikka, sekä vanhemmille että lapselle."

Miksei muutosta lyöty lukkoon marraskuussa hallituksen rakennepaketin yhteydessä?

”On vielä paljon yksityiskohtia, jotka tulee selvittää. Yksittäisiä kysymyksiä on ratkaistava paljon, vaikka itse uudistus on linjattu.

On tilanteita, joissa on tehtävä poikkeus. Sellainen voi olla esimerkiksi se, että toinen vanhemmista on sairas, eikä voi hoitaa lasta.

Myös perhepäivähoitajien kohdalla on ratkaistava, miten muutos toteutetaan. Hehän hoitavat omaa lastaan samalla, kun tekevät työtään.

Tarkoitus on tehdä hyvää lainsäädäntöä ja selvittää tällaiset asiat ennakkoon.”

Miten käy yksinhuoltajien?

”Hallituksen sisällä on laaja tuki sille, että yksinhuoltaja saa pitää koko kotihoidontuen siihen asti, kunnes lapsi täyttää kolme. Lapset eivät voi olla keskenään eriarvoisessa asemassa.”

Vanhempien arkikokemus on, että hoitovapaalta palattaisiin aikaisemmin, jos päivähoitoryhmät olisivat pienempiä ja hoitopaikkoja paremmin tarjolla. Eikö päivähoidon parempi laatu olisi ratkaisu kotihoidon lyhentämiseen?

”Hallitus uudistaa myös varhaiskasvatusta. Kotihoidontuen kiintiöt lisäävät jonkin verran painetta kunnalliseen päivähoitoon.

Opetusministeriölle valmistelee uutta varhaiskasvatuslakia, jossa subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan.”

Onko uudistus mielestäsi hyvä lasten kannalta?

”Uskon niin. Olen ollut työni takia paljon poissa perheeni luota ja kokemukseni on, että lapsen kannalta on äärimmäisen tärkeää että hänellä on hyvä suhde sekä äitiin että isään. Hoivavastuun tasaisempi jakaminen on lapsen etu.”

Minkä ikäisiä lapsesi olivat, kun veit heidät päivähoitoon?

”Kumpikin meni päiväkotiin puolitoistavuotiaana. Vanhempi lapseni on nyt koululainen, nuorempi kunnallisessa päivähoidossa. Minä ja lapseni olemme päivähoitoon erittäin tyytyväisiä.”

Lue aiemmat jutut kotihoidontuen uudistuksesta täältä.

Vierailija

Ministeri Susanna Huovinen: Yksinhuoltajille koko kotihoidontuki

"Kotihoidontuen kiintiöt lisäävät jonkin verran painetta?kunnalliseen päivähoitoon. Opetusministeriölle valmistelee uutta varhaiskasvatuslakia, jossa subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan." Tämähän on hienosti suunniteltu! :D Säästöä tulee, että kohisee, kun rajataan sopivasti lapsiperheeltä kaikki vaihtoehdot pois. Kotiäitiys - elämänura ja elämäntapa! http://kotona.munfoorumi.com/index.php
Lue kommentti

Telttailu metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Näillä ohjeilla koko perheen retki onnistuu.

Kirpeä syyssää ei haittaa, kun varusteet on valittu oikein. Valitse patikkareitti nuorimman kulkijan jaksamisen mukaan, jotta kaikille jäisi reissusta mukavat muistot. Jälkikasvua on turha yrittää houkutella metsään toistamiseen, jos heidän mielestään retki oli rämpimistä ikävässä maastossa itku silmässä.

1. Pakkaa oikein

Useimmiten aloittelijat pakkaavat liikaa tavaraa. Maisemat eivät jaksa kiinnostaa, jos kaikki energia hupenee ylipakattua reppua raahatessa. Ota mukaan vain ne asiat, joita oikeasti uskot tarvitsevasi. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta ja muista, että pimeän tullen on aina kylmä.

2. Kerrospukeudu

Satsaamalla siihen, mitä puet päälle, voit pienentää vaihtovaatteiden kuormaa. Ihoa vasten tuleva vaatekerros on tärkeä, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Kuorikerroksen taas olisi hyvä pitää kosteus ulkopuolella. Valitse ihoa vasten esimerkiksi merinovillaa. Kantorepussa tai -rinkassa matkustava vauva pärjää syyskelissä toppahaalarissa, joka toimii hyvin myös makuupussina päiväuniaikaan.

3. Uudelleen suljettavat muovipussit = paras ystäväsi

Pakkaa kaikki tavarat suljettaviin Minigrip-pusseihin. Jos sataa, reppu putoaa lampeen tai maitotetra menee rikki patikoinnin aikana, koko repun sisältö tulitikkuja myöten ei tuhoudu käyttökelvottomaksi. Lisäksi vaatteet on helppo pakata pusseissa ilmatiiviisti pieneen tilaan.

4. Varaudu kunnon eväillä

Ulkona ruoka maistuu. Pakkaa matkaevääksi keksejä ja pähkinöitä. Kauppojen valmiit smoothie- ja puuropussit ovat käteviä välipaloja. Grillimakkarapaketti pysyy viileänä, kun pakkaat sen jäähdytetyn vesipullon kanssa samaan pussiin. Vesi tietysti juodaan taukopaikalla.

Retkieväitä kannattaa maistattaa ensin kotioloissa. Etenkin retkeilykaupoissa myytävät veteen sekoitettavat pussiruuat saattavat olla lapsesta aluksi epäilyttäviä – ja kotimatka tyhjällä mahalla yhtä tuskaa.

5. Yksi kuppi per nenä riittää

Unohda kertakäyttöastiat ja muu hienostelu! Retkellä kaikki ruokailu tapahtuu kuupasta, josta juodaan kahvit ja maidot sekä syödään retkikeittimellä tai nuotiolla valmistetut mössöt ja makkarat. Muista, että kaikki, mitä viette luontoon, tulee myös mukananne takaisin. Yhden puukon ja parin mukin huuhtominen on huomattavasti helpompaa kuin roskasäkin roudaaminen.

6. Muista otsalamppu

Syksyllä hämärä hiipii leiripaikalle jo alkuillasta, ja kesäyössäkin on kurja suoriutua unisen lapsen puskapissattamisesta pelkän kuun valossa. Majoita retken pituus aina niin, että leiri on pystytetty ennen pimeää. Varaa myös lapsille omat valot – heistä on hauska tutkia kantoja ja koloja omilla lampuilla.

7. Panosta makuualustoihin

Teltan ja makuupussien lisäksi yöpymismukavuuteen vaikuttavat kunnolliset makuualustat. Lasten (ja itsesi) takia sijoita ilmatäytteiseen alustaan, joka on paksumpi ja mukavampi kuin perinteiset solumuovilärpäkkeet. Teltassa nukkuminen on lapsista muutenkin vähän epämukavaa, eikä kannata ottaa sitä riskiä, että kivi patjan alla pilaa koko porukan unet.

8. Huolehdi hygieniasta

Mukana kannettavaa vettä ei tuhlata käsien pesuun. Pakkaa mukaan käsidesi sekä kunnon tukko kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa sekä kädet, naamat että peput tarvittaessa.

9. Jätä lelut kotiin

Jätä rinkasta pois lelut sekä varsinkin pelikoneet. Lapset ymmärtävät kohtalaisen mukavasti, että keskellä metsää ei ole wifiä – etenkin jos maltat jättää myös oman kännykkäsi reppuun. Kaikenikäiset lapset löytävät tekemistä luonnosta, kunhan he saavat ensin hetken marista, ettei täällä ole mitään tekemistä.

10. Varaa aikaa

Aikuisten retkeä varten on kohtalaisen helppoa laskea, kuinka pitkä matka päivän aikana taittuu tai kauanko leiriytymiseen menee aikaa. Pienten lasten kanssa aika kannattaa tuplata. Metsäpolun varrelta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa tai pissalle pitää päästä hieman useammin, mikä metsässä on sekin oma operaationsa. Kiire ei kuulu rentouttavalle retkelle, joten valitse mieluummin lyhyempi reitti ja väljempi aikataulu.

+ Harjoittele telttailua

Jos aiotte yöpyä teltassa, sitä kannattaa harjoitella lasten kanssa etukäteen vaikkapa omalla pihalla tai olohuoneessa. Teltassa nukkuminen on vähän jännää, joten konseptiin kannattaa tutustua lähellä omaa sänkyä. Yöllä kaikki äänet kuulostavat telttakankaan läpi aivan erilaisilta kuin päivällä, eikä metsässä ole koskaan täysin hiljaista. Herkimmille lapsille saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan kuulosuojaimet yöunien turvaamiseksi.

Aikuisten kannattaa treenata teltan pystytystä niin, että se tulee selkärangasta. Siinä vaiheessa, kun sadekuuro on kastellut koko porukan ja ilta alkaa hämärtyä, et halua enää tuhlata sekuntiakaan tappelemalla tukivaarnojen ja telttaköysien kanssa.

Puolet suomalaisista ei pese käsiään tarpeeksi hyvin flunssakautena. Kannattaisi, sillä käsienpesu on tehokkain keino ehkäistä tartuntoja.

Vain joka viides suomalainen pesee kätensä niistämisen jälkeen. Loput 80 prosenttia siis levittävät käsissään flunssapöpöjä eteenpäin.

Luvut käyvät ilmi lääkäriasema Mehiläisen ja IROResearchin kyselytutkimuksesta. Sen mukaan yli puolet suomalaisista ei kiinnitä flunssakaudella riittävästi huomiota käsihygieniaan. Kannattaisi, sillä flunssien leviäminen aiheuttaa paljon riesaa. Pikkulapset saattavat sairastaa jopa kymmenen flunssaa vuodessa.

Kädet pitäisi pestä huolellisesti aina niistämisen ja vessassa käymisen jälkeen sekä ennen ruokailua.

Muistisääntö: Tuiki tuiki tähtönen

Mikä tahansa nopea huljautus ei riitä. Kunnolliseen käsienpesuun kuluu noin 20 sekuntia aikaa. Laula samalla kierros Aakkoslaulua, niin tiedät pesseesi tarpeeksi pitkään. Joululaulukaudella voit laulaa samalla sävelellä Tuiki tuiki tähtösen.

Tässä vielä tarkemmat ohjeet:

  1. Huuhtele kädet.
  2. Saippui kunnolla nestesaippualla.
  3. Hiero saippuaa sormien väleihin ja sormenpäihin, jotta myös kynsien aluset puhdistuvat. Muista myös kädenselät ja ranteet.
  4. Huuhtele huolellisesti. Jos olet tehnyt kaiken kunnolla, olet Aakkoslaulussa jo loppuvärssyissä.
  5. Kuivaa kädet puhtaaseen pyyhkeeseen.