Kysyimme opettajilta, mikä heitä ilahduttaisi joulun alla – ja mitä ei kannata ostaa.

Joka vuosi sama pulma: mitä ihmettä lasten opettajille pitäisi antaa joululahjaksi? Hukkuuko suklaarasia muiden joukkoon, entä voiko opettajalle antaa viinipullon?

Varmat valinnat: kynttilät ja käyttöesineet

Etenkin naisopettaja ilahtuu todennäköisimmin kauniista kynttilöistä, joilla voi valaista kodin joululomalla. Ajattelevainen antaa opettajalle lahjan, joka tulee käyttöön, eikä jää pölyttymään lipaston päälle.

”Tykkään kynttilöistä, niitä ei voi koskaan tulla liikaa.”
Naisopettaja, 38

”Sain yhdeltä oppilaalta joka joulu ja kevät muumimukin. Aloin lopulta kerätä niitä hänen innoittamanaan. Myös kauniit puuhelmet ja kangaskassit ovat tulleet käyttöön.”
Naisopettaja, 32

”Kukat kelpaavat aina. Olen ilahtunut myös pienistä runokirjoista. Kaikki järkevä, käyttöön menevä on mieluista: irtotee, servietit, kynttilät.”
Naisopettaja, 56

Ajatuksella hankittu lahja ilahduttaa

Jos tunnet lapsen opettajan hyvin, voit antaa hänen persoonaansa sopivan lahjan. Esimerkiksi nuorelle miesopettajalle voi sopia urheiluun liittyvä lahja. Jos luokan vanhemmilla on hyvä yhteishenki, kannattaa miettiä, voisiko opettajaa muistaa ryhmänä.

Hyvä lahja opettajalle voi liittyä myös johonkin asiaan tai teemaan, jota luokassa on käsitelty lukukauden aikana.

”Paras saamani lahja oli lahjakortti urheiluvälineliikkeeseen.”
Miesopettaja, 30

”Parasta on, jos luokka muistaa yhdessä ryhmänä, ja ostaa vaikka jonkun lahjakortin. Siitä on ehdottomasti eniten iloa.”
Naisopettaja, 38

”Olin lukenut lapsille Nalle Puhia äidinkielen tunneilla. Sain yhdeltä oppilaalta joululahjaksi hänen itse muovailemansa Nalle Puh -hahmon. Pienetkin jutut lämmittävät mieltä.”
Miesopettaja, 64

Unohda suklaa ja koriste-esineet

Jos itsellesi tulee ensimmäisenä mieleen viedä opettajalle Fazerin suklaarasia, voit olla varma, että saman ajatuksen saa kymmenen muutakin vanhempaa. Jätä kaupan hyllylle myös pienet koriste-esineet. Niille on vaikeaa keksiä säilytyspaikkaa.

”Suklaata ei, koska sitä tulee kuitenkin. Posliiniesineet ovat ehdoton EI!”
Naisopettaja, 38

”Suklaarasiat ovat niitä klassikkolahjoja, joita en toivoisi. Ne lähtevät lahjakiertoon ystäville.”
Naisopettaja, 32

”Pienet koriste-esineet ja muu tilpehööri ei ole niin mieluista. Niille on vaikea keksiä paikkaa kotona.”
Naisopettaja, 56

Entä se viini?

Vanhemmat arkailevat usein viinin antamista opettajalle. Moni opettaja kuitenkin ilahtuisi pullosta punaista tai valkoista. Jos haluat antaa opettajalle viiniä, on silti hyvä tuntea opettaja ja koulun käytäntö.

”Punaviinipulloa en ole vieläkään saanut, vaikka se olisi tosi hyvä joululahja. Ehkä vanhemmat eivät kehtaa ostaa.”
Naisopettaja, 32

”Olen saanut viiniä lahjaksi ja myös sujauttanut viinipullon omien lasteni opettajille. Se on otettu ilolla vastaan.”
Miesopettaja, 64

Pitääkö muistaa useampaa opettajaa?

Etenkin alakoulun luokanopettajat saavat jouluisin paljon lahjoja. Aineidenopettajat jäävät usein vähemmälle. Opettajanhuoneessa kollegoiden lahjavuoret saattavat aiheuttaa eriarvoisuutta. Kannattaa miettiä, onko koululla joku toinenkin opettaja, jota haluat kiittää hyvästä työstä.

”Jos lapsi tykkää kovasti vaikka englanninopettajastaan, voi hänellekin viedä jotain pientä. Ei lahjan tarvitse olla iso.”
Miesopettaja, 64

Kaikkein toivotuin lahja

Eniten opettajia ilahduttaa kuitenkin se, että oppilas kiittää jollain tapaa lukukaudesta. Jo oppilaan itse kirjoittama kortti tekee iloiseksi.

”Lasten itse tekemät väkerrykset ja kortit ovat kivoja.”
Miesopettaja, 30

”Kaikkein paras lahja opettajalle on se, että oppilas on suorittanut koulutyönsä hyvin.”
Miesopettaja, 64

Lue lisää

98 vinkkiä helppoon jouluun
Anna hyvä joulumieli
Askartele maailman helpoin joulukortti
Tulivyö ja säkki multaa - onko tässä 15 kaikkein oudointa joululahjaa?

Vauva.fi:

Tarhatätien joulumuistaminen

Maxin Rocky Road -suklaat

Vierailija

Opettajan lahjatoive: ”Ei suklaata, koska sitä tulee kuitenkin"

Vierailija 13.12.2014 klo 19:52 Höpöhöpö, mä ainakin kelpuutan suklaan! Ja edelliseen kommenttiin haluisin vastata että kokeileppa tätä ammattia niin tiedät...! Ei opettajan työ ole sen kummempaa kuin esim. bussikuskin työ tai sairaanhoitajan duuni. Vaihda alaa jos et jaksa kolmen kuukauden kesälomaa ja kohtuuhyvää liksaa. Mitään erillisiä lahjoja ei teille kuulu.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.