Muistathan tarkistaa perheen rokotukset hyvissä ajoin ennen kaukomatkaa.

Tiedossa lomamatka kaukana jossakin eksoottisessa maassa? Mahtavaa! Olethan muistanut huolehtia, että perheen rokotukset ovat ajan tasalla?

Kun lomamatka suuntautuu kaukomaille, on tärkeää ottaa tarvittavat, taudeilta suojaavat rokotteet ajoissa, vähintään kuukautta ennen matkalle lähtöä.

Lasten rokotteet iän mukaan

Lasten rokottamiseen vaikuttavat matkakohde, matkan pituus ja lapsen ikä. Neuvolan ja kouluterveydenhuollon rokoteohjelma antaa perussuojan, mutta matkaa suunniteltaessa kannattaa kysyä lääkäriltä mahdollisista täydennyksistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rokoteohjelmaa voi räätälöidä esimerkiksi aikaistamalla vielä puuttuvien rokotteiden antamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lasten rokotteet ovat annosta lukuun ottamatta samoja kuin aikuisillakin. Rokotteet valitaan iän mukaan, ja oikealla valinnalla päästään mahdollisimman hyvään immuunivasteeseen. Rokotteisiin liittyy myös alaikärajoituksia, kertoo työterveyslääkäri Ahti Vainio Mehiläisestä.

Malaria voi olla lapsilla hankala

Jos matka suuntautuu paikkaan, missä malariatartunta on mahdollinen, on lasten suojaaminen erityisen tärkeää. Malaria voi olla pikkulapsilla vaikea ja hankalasti diagnosoitava tauti.

– Matkareitti on hyvä merkitä ylös, sillä se auttaa lääkäriä sopivan malarialääkityksen arvioimisessa, Vainio vinkkaa.

Tarkista myös perusrokotukset

Koko perheen perusrokotusten voimassaolo on hyvä varmistaa matkalle lähtiessä. Esimerkiksi jäykkäkouristus-kurkkumätärokotus on uusittava kymmenen vuoden välein.

Matkailijan perusrokotuksiin kuuluvat lisäksi A- ja B-hepatiittirokotukset, joista edellinen tarttuu ruoan ja jälkimmäinen sukupuoliyhteyden tai veren välityksellä. Molemmilta suojautuminen vaatii kolme annosta yhdistelmärokotetta, joista kaksi enimmäistä tulee saada kuukauden väliajalla ennen matkaa.

Jos aikaa on vähemmän, matkalle lähtijälle voidaan antaa yksi annos pelkkää voimakkaampaa A-hepatiittirokotetta, jotta suoja varmistuisi. Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotus voi olla tarpeen vuosina 1960–74 syntyneille.

Pitkä matka, enemmän rokotteita

Tarkista, mitä maakohtaisia rokotuksia voitte tarvita perusrokotusten lisäksi. Pohjois-Amerikassa rokotusvaatimukset ovat samat kuin Euroopassa, mutta moniin Aasian maihin suositellaan yli kuukauden kestäville matkoille rokotetta Japanin aivotulehdusta vastaan.

Afrikassa esiintyvää aivokalvontulehdusta vastaan tarkoitettu meningiittirokote on hyvä ottaa pitkille, noin kuukauden kestäville matkoille.
Poliota esiintyy muutamissa Afrikan ja Aasian maissa. Keltakuumerokotus on tarpeellinen myös monissa Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa. Rokote saatetaan tarkistaa maiden rajoilla.

Vatsatautia ja ötököitä vastaan

Niin Afrikassa kuin Aasiassakin turistiripuli voi helposti pilata koko loman. Ripulin mahdollisuutta voidaan ainakin vähentää porejuoman muodossa otettavalla kolerarokotteella.

Lavantautia vastaan on olemassa kapselimuotoinen rokote, joka on hyvä ottaa, jos matkustaa huonon elintarvikehygienian maihin pidemmäksi aikaa.

Monet taudit leviävät hyttysten välityksellä. Sekä lapset että aikuiset on syytä suojata ötököiltä hyönteiskarkotteilla, vaatetuksella ja hyttysverkoilla.

Tarpeellista tietoa matkailijoille löytyyTHL:n Matkailijan terveysoppaasta. Samasta yhteydestä saat tietoa malarian estosta ja rokotuksista maittain.

Vierailija

Malariaa vastaan ei ole rokotusta vaan ennen matkaa aloitetaan estolääkitys suun kautta, jatketaan matkan ajan ja lääkkeestä rippuen jokin verran matkan jälkeenkin. Matkalla sitten suojaudutaan hyttysten pistoilta niin hyvin kuin mahdollista. Tämän olisi voinut tuoda artikkelissa ilmi selvemminkin, nyt se malarian esto on vain lätkäisty tuonne rokotusten väliin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla