Osku, Ronja, Enna ja Minna tykkäävät kuvattavana olemisen lisäksi esimerkiksi Linnanmäestä ja Risto Räppääjästä.

Taaperoista on tullut teinejä. Meidän Perhe kutsui koolle palkitun muotijutun mallit yhdeksän vuoden jälkeen. Ensimmäisen kerran Osku, Ronja, Enna ja Milla kuvattiin muskarissa vuonna 2006. Meidän Perheen toukokuun numerossa kerrotaan, mitä ystävyksille kuuluu nyt vuonna 2015.

Kohta alkaa yläkoulu. Murrosikä on alkanut jo. Enna näyttää kädellä: ensin olin pieni, nyt olen tämän kokoinen, kohta olen tosi iso, en ole pieni.

Äidit puolestaan ihmettelevät: mihin aika katosi! He toivovat lapsilleen mahdollisimman itsenäistä elämää, jossa ei turhia lässytetä. Erilaisuus ei tarkoita eriarvoisuutta, he muistuttavat.

"Enna ja Osku olivat ihastuneita toisiinsa pieninä", muistelevat vanhemmat. "Eiiii!" protestoivat lapset.

Nykyään Osku tykkää eniten tietokoneista, sählystä ja syömisestä. Ronja tietää olevansa tosi hyvä tanssimaan ja laulamaan.

Milla tykkää nykyään Robinista ja aikoo kokiksi.

Osku, Ronja, Milla ja Enna. "Jos Ronjalla on yksi ylimääräinen kromosomi, se on takuulla hellyyskromosomi", Ronjan äiti sanoo. 

Kuvat: Kristiina Hemminki/Fotonokka ja Satu Kemppainen (2015)

Vierailija

Liikuttavan muotijutun mallit tapasivat 9 vuoden jälkeen

Mahtava artikkeli! Nämä upeat äidit uskalsivat kertoa arjestaan rehellisesti kaikkine vaikeuksineen ja iloineen. Ensimmäistä kertaa näen tällaista. yleensä jutut vammaisista ovat täynnä kaunistelua kliseistä ihailua "elämän rikastumisesta". Sitähän tietysti jokainen lapsi tuo mukanaan, mutta tässä uskallettiin tuoda esille myös niitä raskaita asioita.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.