Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Uudenlaista, nelitehoista kausi-influenssarokotetta kokeillaan 10 kaupungissa.

Influenssakauden lähestyessä perheille hyviä uutisia: jatkossa on luvassa entistä tehokkaampi kausi-influenssarokotus, josta hyötyvät erityisesti lapset.

Uudenlaista, niin sanottua nelitehoista kausi-influenssarokotetta kokeillaan tänä syksynä Helsingin, Espoon, Vantaan, Järvenpään, Tampereen, Turun, Porin, Kokkolan, Seinäjoen ja Oulun rokotetutkimusklinikoilla.

Tutkimukseen voivat osallistua 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset.

Nenäsuihke voisi olla piikin vaihtoehto

Tällä hetkellä käytössä oleva kolmitehoinen rokote sisältää suojan kahta A- ja yhtä B -influenssaviruskantaa vastaan. Suomessa alle 3-vuotiaat lapset saavat kausi-influenssarokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa.

Uusi tutkittava nelitehoinen "superrokote" sisältää kaksi B-viruskantaa, mikä laajentaa rokotteen tehoa erityisesti pienillä lapsilla. Lapsilla nimenomaan B-tyypin influenssavirukset aiheuttavat eniten sairastumisia.

Maailman terveysjärjestö WHO antoi vuonna 2012 suosituksen nimenomaan nelitehoisen kausi-influenssarokotteen käytöstä.

– Tulevaisuudessa lasten influenssarokotteiden pitää olla nelitehoisia. Hyvä vaihtoehto pistettävän rokotteen rinnalla olisi myös nenäsuihkeena annettava nelitehoinen kausi-influenssarokote, joka soveltuu yli 2-vuotiaille, kertoo professori Timo Vesikari Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksesta.

Influenssa tarttuu helposti

Erityisesti pienet lapset ja muun muassa raskaana olevat voivat saada vaikean influenssan, joka saattaa vaatia jopa sairaalahoitoa. Influenssa ja sen jälkitaudit ovat yleisiä etenkin pikkulapsilla.

Kausi-influenssa tarttuu ikävän helposti ja sen oireet voivat olla rajut: nopeasti nouseva korkea kuume, kova yskä, päänsärky ja lihaskivut.

Jälkitauteina on usein korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia ja jopa keuhkokuumetta.

Tärkein keino ehkäistä influenssaa ja näitä tauteja ovat rokotukset.
Lue lisää tietoa Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksesta.

Vierailija

Lapsille luvassa tehokkaampi influenssarokote

Jaahas, taas tuntuu olevan flunssaa liikkeellä! Aina ei ole mahdollista pitää kaikkia pöpöjä loitolla, mutta vahva vastustuskyky auttaa asiaan eli hyvä ravinto, joka vahvistaa immuniteettiä. Tässä muutama hyvä vinkki: 1. Monipuolinen ja terveellinen ravinto ja /tai kotiruoka on pelkkä tyhjä fraasi, jota suurin osa suomalaisista ei edes ymmärrä. Esimerkiksi pasta, ruispala ja big mac ovat eri ruokia, mutta kaikkien pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä vilja. Toinen haaste tulee ravintoaineiden...
Lue kommentti
Vierailija

Lapsille luvassa tehokkaampi influenssarokote

Influennsarokote aiheuttaa pysyvää vastustuskyvyn heikentymistä. Sikainfluenssarokote jo tätä aiheutti ja nyt niillä henkilöillä on jatkuva ylähengitystieinfektio. D-vitamiini vahvistaa ihmisen vastustuskykyä tulehdustauteja vastaan. D-vitamiinia tarvitaan, jotta elimistö tuottaisi mikrobeja tuhoavia peptidejä. Nämä peptidit tuhoavat elimistöön tunkeutuneita taudinaiheuttajia, sieniä, bakteereita ja viruksia. Niitä syntyy valkosoluissa ja hengitysteiden pinnalla, ja ne muodostavat limakalvoille...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.