Kaikki lapset eivät saa tarvitsemaansa apua, toteaa Maria Kaisa Aula.

Suurin osa lapsista voi hyvin ja elää tyytyväisenä ja turvassa. Mutta noin joka kymmenes lapsi ei.

Lapsiasiavaltuutettuna työnsä lopettava Maria Kaisa Aula julkisti vuosittaisen lapsiasiavaltuutetun vuosikirjan. Kirja on laaja katsaus suomalaislasten hyvinvointiin.

Lapset eriarvoistuvat, Aula toteaa. Osa lapsista kärsii sekä taloudellisesta köyhyydestä että liian vähästä hoivasta.

– Pääosalla lapsista asiat ovat hyvin, mutta palveluissa ei ole kyetty vastaamaan ongelmiin niissä perheissä, joissa tuen tarvetta on, raportti toteaa.

Raportti listaa, missä asioissa lapsilla menee hyvin ja missä huonosti.

Näissä asioissa menee huonosti:

Yhdeksän prosenttia lapsista elää pienituloisissa perheissä.

Lapsista kahdeksan prosenttia kuuluu perheeseen, jonka aikuiset eivät käy töissä.

Pitkään toimeentulotukea saavien perheiden osuus on kasvanut.

Koulukiusaamisen vähentäminen ei ole onnistunut. Koulun aikuiset eivät puutu kiusaamiseen.

Tappeluun joutuvien poikien osuus on kasvanut.

Pojat tekevät yhä kansainvälisesti vertailtuna paljon itsemurhia.

Joka viides yläkouluikäinen tyttö kokee masentuneisuutta.

Entistä useampi nuori kokeilee huumeita.

Pojista entistä useampi on ylipainoinen.

Alakouluissa on paljon liian suuria opetusryhmiä.

Yli puolet nuorista ei syö yhdessä perheen kanssa arki-iltaisin.

Joka kymmenennellä yläkoululaisella pojalla ei ole ystävää.

Koululääkärin vastaanotolle on vaikea saada aikaa.

Kunnan kotipalvelua saavien perheiden määrä on romahtanut.

Lastensuojelun avohuollon asiakkaiden, huostaan otettujen lasten, toistuvasti sijoitettujen lasten ja pitkään laitoshuollossa olevien lasten määrä on kasvanut rajusti.

Lapsilisän reaalinen arvo on kymmenessä vuodessa laskenut 16 euroa.

Näissä asioissa menee entistä paremmin:

Lasten kurittaminen on vähentynyt.

Lasten kuolemantapausten määrä on puolittunut 1980-luvun alusta.

Vauvat ovat terveitä.

Entistä harvempi nuori tupakoi.

Nuoret juovat vähemmän alkoholia.

Yhä useampi 15-vuotias pitää koulusta.

Lapset sanovat luottavansa vanhempien apuun kouluun liittyvissä ongelmissa.

Suurin osa nuorista sanoo pystyvänsä keskustelemaan asioistaan vanhempiensa kanssa.

Lähes kaikilla lapsilla on harrastus.

Lisää tilastoista näiden takana voi lukea vuosikirjan taustalla olevasta raportista Lasten hyvinvoinnin tila.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Lisätä varhaista tukea, taloudellista tukea pienituloisimmille ja suojella lapsia nykyistä tehokkaammin väkivallalta, lapsiasiavaltuutettu tiivistää.

Maria Kaisa Aulan jälkeen lapsiasiavaltuutettuna aloittaa Tuomas Kurttila.

Lue lisää:

Miten Suomi olisi lapsille parempi paikka?

"Eihän se (köyhyys) kivaa ole, mutta jotenkin siihen on tottunut"

Suomalaislapsi saa tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä. Tarvittaessa sitä voidaan aikaistaa.

Tuhkarokon leviäminen jatkuu Euroopassa. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että jo noin 14 000 eurooppalaista on sairastunut tuhkarokkoon runsaan vuoden aikana. Tartuntoja on ollut vuonna 2017 erityisen paljon Romaniassa, Italiassa ja Saksassa, mutta myös esimerkiksi Ranskassa, Kreikassa ja Belgiassa. Tauti on levinnyt myös Ruotsissa.

Suomalaisvauvat saavat tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä annettavassa MPR-rokotteessa. Uskaltaako vielä rokottamattoman lapsen kanssa matkustaa esimerkiksi Italiaan tai Kreikkaan?

Vastaus riippuu siitä, kuinka pienestä vauvasta on kyse, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo. Nohynek työskentelee THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä.

Tautiriskin kannalta alle puolivuotiaan kanssa matkustaminen voi olla jopa turvallisempaa kuin isomman vauvan kanssa.

– Ihan pienellä vauvalla on vielä paljon vasta-aineita äidiltä, ja hän on aika hyvässä suojassa. Erityisesti näin on silloin, jos vauva saa pelkkää rintamaitoa, Nohynek sanoo.

– Äidiltä ennen syntymää saadut vasta-aineet hiipuvat vähitellen, ja tosi alhaisella tasolla ne alkavat olla puolen vuoden iässä. Vasta siitä eteenpäin vauva alkaa vähitellen itse muodostaa vasta-aineita kohtaamiansa taudinaiheuttajia ja rokotteita vastaan.

Isommilla vauvoilla isompi tautiriski

Pienellä vauvalla tuhkarokkoa suuremmat riskit liittyvät hinkuyskään ja RSV-infektioon sekä eksoottisempiin tauteihin kuten malariaan, joita vastaan Suomessa syntyneellä äidillä ei yleensä ole vasta-aineita.

Isommilla vauvoilla ja rokottamattomilla taaperoilla voi olla matkoilla suurempi riski sairastua tarttuviin tauteihin, koska he tutustuvat ympäristöön jo itse. Ripulit, hengitystieinfektiot ja muut virukset tarttuvat herkästi, kun lapsi syö muutakin ravintoa kuin rintamaitoa ja lisäksi ryömii tai konttaa ja poimii maasta kaikkea suuhunsa.

MPR-rokotteen voi ottaa aikaisintaan puolen vuoden iässä.

Tuhkarokko tarttuu herkästi. Tartunnan voi saada ilmateitse, pisara- tai kosketustartuntana.

Nohynek arvioi, että Euroopan tuhkarokkoalueille matkustamista kannattaa vakavasti harkita, jos lapsi ei ole vielä saanut MPR-rokotetta. Lomakohteissa tartuntariskiin vaikuttaa sekin, mistä maista muut turistit ovat ja onko heitä tai heidän lapsiaan rokotettu vai ei. Riski voi olla myös lentokentillä ja väentungoksissa kuten suosituissa turistinähtävyyksissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Disneylandissa levisi muutama vuosi sitten tuhkarokkoepidemia. 

Jos perhe ehdottomasti haluaa matkustaa alueelle, jolla tiedetään olevan tuhkarokkoepidemia, MPR-rokotteen antamista vauvalle voidaan aikaistaa. MPR-rokote voidaan antaa aikaisintaan puolen vuoden iässä. Varmempi suoja saadaan kuitenkin, jos rokotteen saa hieman myöhemmin, noin 9-11 kuukauden iässä.

Rokotesuoja alkaa tehota noin kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Aikaistetun rokoteannoksen jälkeen tarvitaan vielä kansallisen rokoteohjelman mukaiset tehosteet 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila haluaisi palauttaa subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen. 

Päivähoito-oikeuden rajaaminen työttömien lapsilta vaikeuttaa vanhempien mahdollisuuksia ottaa vastaan tarjottua työtä, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo.

Suunniteltu työttömyysturvan aktiivimalli tekee yhtälöstä entistä vaikeamman: aktiivimallissa työtön menettää osan työttömyysetuudesta, ellei hän ole kolmen kuukauden aikana 18 tuntia töissä riittävällä palkalla, viikon verran työvoimapalveluissa tai tienaa yrittäjänä 241 euroa.

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan maanantaina, että keskustelu aktiivimallin toteutustavoista jatkuu vilkkaana. Mallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen on kertynyt yli 115 000 allekirjoitusta.

Kurttilan mukaan aktiivimallista päätettäessä ei ole huomioitu lasten varhaiskasvatuksen järjestämistä.

– Nykyisin äkillisestä työllistymisestä johtuen kunnalla on kaksi viikkoa aikaa varhaiskasvatuspaikan järjestämiseen hakemuksen jättöpäivästä laskien. Aktiivimallin voimassa ollessa tämä kahden viikon odotusaika on liian pitkä, Kurttila arvioi.

”Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää.”

Lapsiasiavaltuutetulla on kaksi ratkaisuvaihtoehtoa: subjektiivinen oikeus päivähoitoon on palautettava kaikille, tai alle kouluikäisten lasten vanhemmat on rajattava kokonaan pois työttömyysturvan aktiivimallista.

– Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää. Jos yhteiskunta ei pysty järjestämään tarvittavia varhaiskasvatuspalveluita joustavasti, silloin työttömiä vanhempia ei voi rangaista aktiivimallin mukaisesti lapsen hoitamisesta kotona, Kurttila pohtii.

Kurttila on aiemminkin puhunut varhaiskasvatuksen puolesta ja päivähoito-oikeuden rajausta vastaan. Hän on huomauttanut, että kukaan ei hyväksyisi sitä, että lapsilla olisi perhetaustansa perusteella erilainen oikeus käydä koulua.

– Rajaus päivähoito-oikeuteen tarkoittaa käytännössä samaa. Kuitenkin tiedetään, että ne lapset, joiden perheissä on esimerkiksi työttömyyttä tai vähäosaisuutta, hyötyvät varhaiskasvatuksesta eniten.

Keskustele alle: Onko lapsesi oikeutta päivähoitopaikkaan rajattu oman työttömyytesi takia? Miten se on vaikuttanut työnhakuusi?