Kuumeinen flunssa tai vatsatauti? Lue vinkit sairaan lapsen olon helpottamiseksi.

Monessa perheessä on nyt pieniä, kuumeisia tai kipeitä myttyjä sängyn pohjalla. Vaikkei tavallista virustautia paranna yleensä kuin aika, niin sairaan lapsen oireiden helpottamiseen on monia keinoja.

Kuume

Pue lapsi riittävän kevyesti ja anna hänen ottaa peitto pois päältään, jos olo tuntuu kuumalta. Kuumeen noustessa lapsi voi taas palella, jolloin peittoa on hyvä lisätä. 

Lapsen voi siirtää välillä olohuoneeseen ja tuulettaa makuuhuoneen raikkaalla ulkoilmalla. Tällöin huoneessa on miellyttävämpi sairastaa.

Lapsille tarkoitetut kuumelääkkeet ovat hyvä apu pitämään olon parempana. Kuumeen alentaminen lääkkeillä ei hidasta paranemista, kuten joskus kuulee vääriin sanottavan. Myös viileä kääre otsalla voi tuoda helpotusta hehkuvaan oloon.

Muista pitää tarjolla koko ajan juotavaa ja huolehdi tasaisin väliajoin, että lapsi myös juo sitä - edes vähäsen. Hyvä keino saada lapsi juomaan on syöttää hänelle mehujäitä. Viileä syötävä voi tuntua kuumeessa hyvältä.

Yskä ja kurkkukipu

Yskänlääkkeistä ei uusimpien tutkimusten mukaan ole lapsille apua. Sen sijaan vesihöyry voi helpottaa oloa. Kylpyhuoneessa voi laittaa lämpimän suihkun päälle ja istua lapsen kanssa pisaroiden ulottumattomissa tuolilla tai pöntöllä ja hengittää höyryä ainakin 10 minuuttia.

Isommalle koululaiselle voi myös keittää vettä ja laittaa sitä soppalautaselle tai teekuppiin ja pyytää lasta ruokapöydän ääreen hengittämään kupin yläpuolelle. Kuumentumaton ilmankostutin vuoteen vieressä on helpoin ja turvallisin tapa.

Lapsen liman irtoamista keuhkoista voi auttaa koputtelemalla lapsen selkää kuperaksi laitetulla kämmenellä. Koputus ei saa kuitenkaan tuntua lapsesta pahalta.

Osa lapsista kokee saavansa helpotusta mentolia sisältävistä salvoista, joita levitetään rintakehälle ja selkään. Joskus myös ihan veden juominen tai pastillin imeskely helpottaa nielun ärsytystä.

Kurkkukipua tai yskän aiheuttamaa särkyä voidaan lisäksi hoitaa särkylääkkeillä. Apteekeissa on lisäksi useita suihkeita ja pastilleja, joilla voi lievittää myös lasten kurkkukipua.

Tukkoisuus

Öisin tukkoista oloa ja yskää voi yrittää helpottaa nostamalla lapsen päätyä ylöspäin. Nostokulman pitäisi kuitenkin olla noin 30 astetta, joten ihan pienille se ei sovi. He kun yleensä valuvat mytyksi sängyn jalkopäähän, jolloin olo voi olla vain hankalampi.

Suolatipat voivat auttaa tukkoiseen nenään. Apteekin vahvemmissa nenäsuihkeissa kannattaa olla varovainen, sillä ne saattavat myös ärsyttää lapsen herkkiä limakalvoja.

Vatsatauti

Vatsatauti voi olla lapselle raskas ja pelottavakin kokemus. Tärkeää onkin tehdä lapselle tilanteesta mahdollisimman turvallinen. Rauhoitella ja pitää turvallisesti kiinni, kun lapsi oksentaa. Kylmällä rätillä voi pyyhkiä suuta ja tarjota vettä vaikka edes purskuteltavaksi, ettei suu maistu niin pahalle.

Moni vanhempi alkaa nestehukan pelossa juottaa lapselleen heti mukilla juotavaa. Tämä saattaa vain pahentaa oloa ja aiheuttaa uuden oksennuksen. Tosi kipeälle kannattaa tarjota nestettä teelusikalla. Tämä pitää vain tehdä usein: 1-3 lusikallista 5-10 minuutin välein. Näin neste pysyy paremmin mahassa ja ehtii imeytyä lapseen.

Apteekista saa oksennustautiin omaa juomajauhetta, jossa on suoloja ja sokeria. Tällainen jauhe ehkäisee kuivumista paremmin kuin pelkkä vesi. Osa lapsista tosin kieltäytyy juomasta juomaa, koska sen maku ei ole kovin herkullinen. Lapselle voi silloin tarjota muitakin juomia, tai vaikka mehujäitä. Tärkeintä on, että lapsi saa nestettä.

Juttu on päivitetty 12.3.2014. Se on julkaistu ensimmäisen kerran 1.3.2011.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.