Suomalaislapsista 15 prosenttia elää köyhyyden ja syrjäytymisen vaarassa.

Köyhyys ja sosiaalinen syrjäytyminen uhkaavat lähes 27 miljoonaa lasta Euroopassa. Tämä selvisi Pelastakaa lapset -järjestön raportista, jonka lähteenä ovat EU:n tilastot.

Köyhyydessä eläviä lapsia on kaikkialla Euroopassa, myös Pohjoismaissa ja Suomessa. Esimerkiksi Romaniassa ja Bulgariassa yli puolet (52 prosenttia) ja Kreikassa ja Latviassa 35–41 prosenttia lapsista elää köyhyyden ja syrjäytymisen vaarassa. Vastaava luku Suomessa on noin 15 prosenttia.

Mitä köyhyys Suomessa on?

Köyhyys ja syrjäytyminen voi näkyä EU-maissa esimerkiksi puutteina asumisessa: kodin katto vuotaa, lattiat ovat kosteat ja ikkunanpuitteet homeessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa asumisolot ovat lähes kaikilla kunnossa, mutta köyhyys tulee esiin muilla tavoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Köyhyys on meillä mahdollisuuksien puutetta. Vanhemmilla ei esimerkiksi ole mahdollisuutta tukea lasten hyvinvointia edistäviä asioita, kuten harrastuksia, kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen Pelastakaa lapset ry:stä sanoo.

Ei uusia vaatteita eikä lomamatkoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Lapsiperhekyselyn mukaan köyhyys voi näkyä Suomessa myös näin: Enemmistöllä suomalaisista perheistä on varaa syödä lihaa ja kalaa päivittäin ja ostaa uusia vaatteita, osalla ei.

Kodinkoneiden hankinta ja huollattaminen aiheuttaa ongelmia osalle perheistä. Osa perheistä voi tehdä lomamatkoja vuosittain, osa ei koskaan, edes kotimaassa.

Pelastakaa lapset ry:n Eväitä elämälle -ohjelmassa lapset kertoivat, miltä perheen köyhyys tuntuu:

"Eihän se kivaa ole, mutta jotenkin siihen on tottunut."
"Pitää miettiä aina, kehtaako pyytää äidiltä jotain mitä haluaisi."
"Jos minulta puuttuu jotain, esim. takki, farkut, kengät, hanskat, kaikkea ei voi ostaa kerralla."
"Ulkomailla en ole ikinä päässyt käymään, mutta hartaasti toivon, että isompana omin tienaamilla rahoilla pääsen käymään :)!!"

Näin köyhyyttä voisi ehkäistä

Pelastakaa lapset ry:n raportista selvisi, että lasten köyhyyttä pystytään kaikkein tehokkaimmin vähentämään vanhempien hyvällä työllisyystilanteella ja oikeanlaisilla tulonsiirroilla.

– Lapset, joiden vanhemmat ovat vajaatyöllistettyjä, ovat yli puolet suuremmassa köyhyyden ja syrjäytymisen vaarassa kuin paljon töitä tekevien lapset, vaikuttamistyön neuvonantaja Sanna Vesikansa Pelastakaa lapset ry:stä sanoo.

Köyhyyden kierteen katkaisemisessa on tärkeää, että lapsilla on tasavertaiset mahdollisuudet kohtuuhintaiseen varhaiskasvatukseen ja ilmaiseen, laadukkaaseen koulutukseen.

Viimeaikaiset poliittiset päätökset, kuten lapsilisien leikkaukset ja päivähoito-oikeuden rajaaminen, ovat selkeässä ristiriidassa raportin suositusten kanssa.

– Suomen suunta on nyt täysin erilainen kuin muun Euroopan. Siellä nähdään, että esimerkiksi varhaiskasvatus on investointi, jota pitäisi kehittää, Vesikansa toteaa.

Lue lisää

Pelastakaa lapset ry: Köyhyys ja sosiaalinen syrjäytyminen uhkaavat lähes 27 miljoona lasta Euroopassa
Pelastakaa lapset ry: Eväitä elämälle -ohjelma
THL: Lapsiperhekysely

Onko teidän perheessänne kokemuksia siitä, etteivät rahat riitä? Millaisia? Vastaa alla olevaa gallupiin ja kerro kokemuksistanne tarkemmin Kommentoi-kentässä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla