Molluskat eli ontelosyylät ovat lapsilla hyvin tavallisia, ja niihin kehittyy vähitellen täydellinen immuniteetti. Kuva: 123rf
Molluskat eli ontelosyylät ovat lapsilla hyvin tavallisia, ja niihin kehittyy vähitellen täydellinen immuniteetti. Kuva: 123rf

4-vuotiaalla tytöllä on ollut molluskoita yli puolitoista vuotta.

Lukijan kysymys

"4-vuotiaalla tyttärellämme on ollut molluskoita jo yli puolitoista vuotta. Aluksi ne olivat pieniä, mutta ajan myötä ne ovat kasvaneet jo häiritsevänkin suuriksi.

Tällä hetkellä niitä on lähinnä polvitaipeissa, muutama reidessä ja viimeisimpänä ne ovat levinneet myös peppuun. Aikaisemmin oli yksittäisiä molluskoja myös vatsassa, kyljessä, olkapäässä ja kainalossa.

Osa molluskoista on lähtenyt, mutta vastaavasti on tullut uusia. Kokonaisuudessaan määrä on kyllä vähentynyt viime talvesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keväällä saimme lääkäriltä antibioottivoidetta, koska osa molluskoista oli hieman tulehtuneen näköisiä. Tällä hetkellä tulehtuneita molluskoja ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Välillä joku molluska saattaa muuttua tulehtuneen näköiseksi, mutta yleensä tämä on merkki siitä, että molluska on lähtemässä pois.

Mitä näille voi tehdä? Vai odottelemmeko vain, että molluskat häviävät itsestään? Kuinka kauan ne voivat kestää?"

Lastenlääkäri vastaa

"Molluskat eli ontelosyylät ovat lapsilla hyvin tavallisia, ja niihin kehittyy vähitellen täydellinen immuniteetti.

Ne ovat syyläviruksen aiheuttamia, eikä niihin ole tehokasta lääke- tai paikallishoitoa. Ne häviävät aina pikkuhiljaa itsestään, ja niitä on usein enemmän ja pidempään atoopikko-lapsilla. Useimmiten molluskat häviävät kahden vuoden sisällä.

Ontelosyyliä voi nyppiä pois joko ontelosyylä-pinsetillä tai rikkoa neulalla. Ennen toimenpidettä ihon voi puuduttaa paikallispuudute EMLA:lla. Syylät kyllä häviävät itsestäänkin.

Punotus ontelosyylän ympärillä on yleensä merkki immunovasteen käynnistymisestä ja syylän häviämisestä. Joskus harvoin syylä ja iho sen ympärillä voi tulehtua, ja tällöin sen hoidoksi voi tarvita joko antibioottivoidetta tai -kuurin.

Jos lapsella on atooppinen iho ja ihottuma, myös ontelosyyläaluetta tulee hoitaa tavalliseen tapaan. Kortisonirasvojen käyttö ei herkistä syylille tai villitse niiden kasvua."

Kysymykseen vastasi LT, lastentautien ja lastenkardiologian erikoislääkäri Talvikki Boldt Diacor terveyspalveluista.

Vierailija

Meillä oli pojalla molluskoja todella paljon peppualueella ihan jokapuolella. Rikoin molluskat erittäin terävällä pienellä neulalla (noin kuukauden aikana muutaman kerran). Sillä hävisi. Poika antoi hyvin rikkoa ne ei itkenyt eikä mitään. Molluskasta tulee pikku tippa verta ja hygieniasta kannattaa huolehtia kun tekee tuon toimenpiteen.

Mitään tulehduksia ei tullut ja molluskat ei uusiutuneet (asiasta jo vuosia). Ohjeen rikkomiseen sain allergialääkäriltä.

Vierailija

Keskellä pimeintä talvea kaksi lasta oli etelänlomalla ja molluskat hävisivät saman tien. Eivät uineet meressä mutta uima-altailla kyllä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla