Saako lasten seurassa kilistellä? Näin lukijamme vastasivat.

Voiko kesäjuhlissa kilistellä, kun mukana on myös lapsia? Mitkä ovat kohtuukäytön rajat: voivatko äiti ja isä nauttia yhden lasillisen kuohuvaa vai kenties koko pullollisen?

Näin Meidän Perheen lukijat kertovat.

Alkoholia kohtuudella

Suurin osa vastanneista oli sitä mieltä, että vanhemmat voivat nauttia alkoholia lasten seurassa, mutta kohtuudella. Sama sääntö pätee niin juhlaan kuin arkeen.

"No ei todellakaan pidä lasten takia jättää kokonaan pois, siitä tulee aivan vääristynyt suhtautuminen alkoholiin. Viini kuuluu ruoalle ja shamppanja onnittelumaljaan vaikka lapset ovatkin ympärillä!"

"Kun mennään kohtuuden rajoissa niin minun mielestä siinä ei ole mitään väärää. Juon sauna oluen/siiderin. Ja en varmasti jätä juomatta juhlissa sitä samppanjaa."

"Lasten seurassa voi ottaa oluen tai pari."

Kuinka paljon on sopivasti?

Mikä on alkoholin kohtuukäyttöä? Suurin osa vastaajista nauttii lasten seurassa 1–2 alkoholiannosta, jotkut enemmän. Kukaan ei kuitenkaan halunnut, että lapset näkevät vanhempansa humalassa.

"1–2 annosta siten, että ei näkyvästi humallu."

"No riippuu mitä kilistelemisellä tarkoitetaan. Varsinkin jos lapset nukkuvat eivätkä ole vauvaikäisiä enää (eivät herää yöllä), voi ottaa hyvin yhden tai (jopa) muutaman (alle 5) jos on esim. ystäviä kylässä."

Mitä vanhemmat edellä, sitä lapset perässä

Kun vanhemmat nauttivat muutaman lasillisen viiniä ruoan kanssa, he opettavat vastaajien mielestä lapsilleen luontevan tavan suhtautua alkoholiin.

"Kotoa opittu malli on se, mistä lapset ammentavat sitten aikuisena(...) Nykyään kun vanhemmat peittelevät kaiken lapsilta, on varmasti monien lasten ainoa käsitys alkoholista ostarilla notkuvat ammattialkoholistit."

"Näin Ranskassa asuvan näkökulmasta kysymys on täysin absurdi. Täällä alkoholiin suhtaudutaan luontevasti ja 'aperoita' eli lasillisia tarjotaan jopa päiväkodin tapahtumissa. Aikuiset juovat yhden lasillisen, lapset limpparia tai mehua, ja kaikilla on hauskaa. Eikä kukaan ole humalassa."

"Ei alkoholia lasten seurassa"

Osa kyselyyn vastanneista sanoo alkoholille tiukasti ei, kun paikalla on lapsia.

"Alkoholistin lapsena en halua juoda oman lapseni aikana."

 "Vaikka saisinkin tosikon leiman, niin ei alkoholia lasten seurassa."

Kieltäytyjät perustelivat ratkaisuaan muun muassa turvallisuustekijöillä.

"Mielestäni lapsilla pitää olla turvallinen olo eikä saa pelätä."

"Jos ei ole ajokunnossa, niin ei tietenkään ole sopivassa kunnossa lasten seuraan."

Lähes kaikki vastaajat olivat kuitenkin valmiita korkkaamaan prosentteja sisältävän juoman aikuisporukassa ilman lapsia.

"Aikuisten juhlat ovat asia erikseen, silloin lapsi on hoidossa ja itse voi ottaa lasillisen tai vaikkapa viisi."

"Jos on pakko (juoda), niin voi mennä johonkin muualle."

Lainaukset on poimittu keskustelusta Saako lasten seurassa kilistellä? Meidän Perheen verkkosivuilta ja Facebook-sivulta.

Vierailija

"Lasten seurassa voi ottaa pari olutta."

He, jotka juovat liikaa, eivät edes ymmärrä, mitä aiheuttavat lapsilleen ja muille kanssaihmisille. "Mitä nyt muutama olut sinne tänne". Ja sitten naureskellaan niille, jotka eivät enää hallitse ollenkaan alkoholinkäyttöä. "Omaa tyhmyyttään ne juovat puistossa". Itse olen nähnyt jo tarpeeksi vuosikymmenten aikana, lapsena ja aikuisena, mitä alkoholi saa aikaan. Ja tällä hetkelläkin olen vaikeuksissa juuri alkoholistin vuoksi. Naurakaa pois jos huvittaa, vaikka oluen ääressä. Ja opettakaa...
Lue kommentti

Telttailu metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Näillä ohjeilla koko perheen retki onnistuu.

Kirpeä syyssää ei haittaa, kun varusteet on valittu oikein. Valitse patikkareitti nuorimman kulkijan jaksamisen mukaan, jotta kaikille jäisi reissusta mukavat muistot. Jälkikasvua on turha yrittää houkutella metsään toistamiseen, jos heidän mielestään retki oli rämpimistä ikävässä maastossa itku silmässä.

1. Pakkaa oikein

Useimmiten aloittelijat pakkaavat liikaa tavaraa. Maisemat eivät jaksa kiinnostaa, jos kaikki energia hupenee ylipakattua reppua raahatessa. Ota mukaan vain ne asiat, joita oikeasti uskot tarvitsevasi. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta ja muista, että pimeän tullen on aina kylmä.

2. Kerrospukeudu

Satsaamalla siihen, mitä puet päälle, voit pienentää vaihtovaatteiden kuormaa. Ihoa vasten tuleva vaatekerros on tärkeä, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Kuorikerroksen taas olisi hyvä pitää kosteus ulkopuolella. Valitse ihoa vasten esimerkiksi merinovillaa. Kantorepussa tai -rinkassa matkustava vauva pärjää syyskelissä toppahaalarissa, joka toimii hyvin myös makuupussina päiväuniaikaan.

3. Uudelleen suljettavat muovipussit = paras ystäväsi

Pakkaa kaikki tavarat suljettaviin Minigrip-pusseihin. Jos sataa, reppu putoaa lampeen tai maitotetra menee rikki patikoinnin aikana, koko repun sisältö tulitikkuja myöten ei tuhoudu käyttökelvottomaksi. Lisäksi vaatteet on helppo pakata pusseissa ilmatiiviisti pieneen tilaan.

4. Varaudu kunnon eväillä

Ulkona ruoka maistuu. Pakkaa matkaevääksi keksejä ja pähkinöitä. Kauppojen valmiit smoothie- ja puuropussit ovat käteviä välipaloja. Grillimakkarapaketti pysyy viileänä, kun pakkaat sen jäähdytetyn vesipullon kanssa samaan pussiin. Vesi tietysti juodaan taukopaikalla.

Retkieväitä kannattaa maistattaa ensin kotioloissa. Etenkin retkeilykaupoissa myytävät veteen sekoitettavat pussiruuat saattavat olla lapsesta aluksi epäilyttäviä – ja kotimatka tyhjällä mahalla yhtä tuskaa.

5. Yksi kuppi per nenä riittää

Unohda kertakäyttöastiat ja muu hienostelu! Retkellä kaikki ruokailu tapahtuu kuupasta, josta juodaan kahvit ja maidot sekä syödään retkikeittimellä tai nuotiolla valmistetut mössöt ja makkarat. Muista, että kaikki, mitä viette luontoon, tulee myös mukananne takaisin. Yhden puukon ja parin mukin huuhtominen on huomattavasti helpompaa kuin roskasäkin roudaaminen.

6. Muista otsalamppu

Syksyllä hämärä hiipii leiripaikalle jo alkuillasta, ja kesäyössäkin on kurja suoriutua unisen lapsen puskapissattamisesta pelkän kuun valossa. Majoita retken pituus aina niin, että leiri on pystytetty ennen pimeää. Varaa myös lapsille omat valot – heistä on hauska tutkia kantoja ja koloja omilla lampuilla.

7. Panosta makuualustoihin

Teltan ja makuupussien lisäksi yöpymismukavuuteen vaikuttavat kunnolliset makuualustat. Lasten (ja itsesi) takia sijoita ilmatäytteiseen alustaan, joka on paksumpi ja mukavampi kuin perinteiset solumuovilärpäkkeet. Teltassa nukkuminen on lapsista muutenkin vähän epämukavaa, eikä kannata ottaa sitä riskiä, että kivi patjan alla pilaa koko porukan unet.

8. Huolehdi hygieniasta

Mukana kannettavaa vettä ei tuhlata käsien pesuun. Pakkaa mukaan käsidesi sekä kunnon tukko kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa sekä kädet, naamat että peput tarvittaessa.

9. Jätä lelut kotiin

Jätä rinkasta pois lelut sekä varsinkin pelikoneet. Lapset ymmärtävät kohtalaisen mukavasti, että keskellä metsää ei ole wifiä – etenkin jos maltat jättää myös oman kännykkäsi reppuun. Kaikenikäiset lapset löytävät tekemistä luonnosta, kunhan he saavat ensin hetken marista, ettei täällä ole mitään tekemistä.

10. Varaa aikaa

Aikuisten retkeä varten on kohtalaisen helppoa laskea, kuinka pitkä matka päivän aikana taittuu tai kauanko leiriytymiseen menee aikaa. Pienten lasten kanssa aika kannattaa tuplata. Metsäpolun varrelta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa tai pissalle pitää päästä hieman useammin, mikä metsässä on sekin oma operaationsa. Kiire ei kuulu rentouttavalle retkelle, joten valitse mieluummin lyhyempi reitti ja väljempi aikataulu.

+ Harjoittele telttailua

Jos aiotte yöpyä teltassa, sitä kannattaa harjoitella lasten kanssa etukäteen vaikkapa omalla pihalla tai olohuoneessa. Teltassa nukkuminen on vähän jännää, joten konseptiin kannattaa tutustua lähellä omaa sänkyä. Yöllä kaikki äänet kuulostavat telttakankaan läpi aivan erilaisilta kuin päivällä, eikä metsässä ole koskaan täysin hiljaista. Herkimmille lapsille saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan kuulosuojaimet yöunien turvaamiseksi.

Aikuisten kannattaa treenata teltan pystytystä niin, että se tulee selkärangasta. Siinä vaiheessa, kun sadekuuro on kastellut koko porukan ja ilta alkaa hämärtyä, et halua enää tuhlata sekuntiakaan tappelemalla tukivaarnojen ja telttaköysien kanssa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Puolet suomalaisista ei pese käsiään tarpeeksi hyvin flunssakautena. Kannattaisi, sillä käsienpesu on tehokkain keino ehkäistä tartuntoja.

Vain joka viides suomalainen pesee kätensä niistämisen jälkeen. Loput 80 prosenttia siis levittävät käsissään flunssapöpöjä eteenpäin.

Luvut käyvät ilmi lääkäriasema Mehiläisen ja IROResearchin kyselytutkimuksesta. Sen mukaan yli puolet suomalaisista ei kiinnitä flunssakaudella riittävästi huomiota käsihygieniaan. Kannattaisi, sillä flunssien leviäminen aiheuttaa paljon riesaa. Pikkulapset saattavat sairastaa jopa kymmenen flunssaa vuodessa.

Kädet pitäisi pestä huolellisesti aina niistämisen ja vessassa käymisen jälkeen sekä ennen ruokailua.

Muistisääntö: Tuiki tuiki tähtönen

Mikä tahansa nopea huljautus ei riitä. Kunnolliseen käsienpesuun kuluu noin 20 sekuntia aikaa. Laula samalla kierros Aakkoslaulua, niin tiedät pesseesi tarpeeksi pitkään. Joululaulukaudella voit laulaa samalla sävelellä Tuiki tuiki tähtösen.

Tässä vielä tarkemmat ohjeet:

  1. Huuhtele kädet.
  2. Saippui kunnolla nestesaippualla.
  3. Hiero saippuaa sormien väleihin ja sormenpäihin, jotta myös kynsien aluset puhdistuvat. Muista myös kädenselät ja ranteet.
  4. Huuhtele huolellisesti. Jos olet tehnyt kaiken kunnolla, olet Aakkoslaulussa jo loppuvärssyissä.
  5. Kuivaa kädet puhtaaseen pyyhkeeseen.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.