Kuva: Istockphoto
Kuva: Istockphoto

Säännöllinen syöminen, riittävä uni ja monipuolinen liikunta pitävät päänsäryn loitolla.

Miten hoidan lapsen päänsärkyä?

Patista lapsi pihalle kavereiden kanssa, sillä liikunta ja raitis ilma auttavat usein pieneen päänsärkyyn. Myös riittävä juominen on tärkeää.

Lämpöpakkaus, esimerkiksi mikrossa lämmitettävä kauratyyny, rentouttaa niskaa ja hartioita ja lievittää pään jomotusta. Voit myös hieroa lapsen hartioita kevyesti.

Jos päänsärky on kovaa, anna lapsen levätä rauhassa hämärässä hyvin tuuletetussa huoneessa. Lepo ja uni vievät usein päänsäryn mennessään. Kylmä kääre otsalla voi helpottaa lapsen oloa. Tarvittaessa voit antaa särkylääkettä.

Jos lapsella on migreeni, anna hänelle särkylääkettä riittävän suuri annos heti ensioireisiin, jotta kohtaus jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Myöhemmin lääke ei tehoa yhtä hyvin. Riittävä annos on 15 milligrammaa parasetamolia tai 10 milligrammaa ibuprofeenia lapsen painokiloa kohti.

Esimerkiksi 40-kiloiselle lapselle voit antaa turvallisesti 500 milligrammaa Panadolia tai 400 milligrammaa Buranaa. Poretabletit imeytyvät tavallisia tabletteja nopeammin. Jos kipu ei hellitä, voit antaa kahden tunnin kuluttua toisen samanlaisen annoksen.

Mistä lapsen päänsärky voi johtua?

Muun muassa flunssa, allergiaoireet, nälkä ja väsymys voivat aiheuttaa päänsärkyä. Jotkut lapset unohtavat juoda päivän aikana ja potevat siksi päänsärkyä. Pääkipu voi johtua myös huonosta näöstä tai purentavirheestä.

Koululaisilla tavallista on jännityspäänsärky. Sekä lihasjännitys että muu jännittäminen, kuten kokeen tai jonkin mukavankin tapahtuman jännittäminen, voivat saada lapsen pään jomottamaan. Yksipuoliset työasennot ja liiallinen tietokoneen ääressä istuminen jumittavat helposti niskan, hartiat­ ja yläselän.

Myös migreeni on lapsilla melko yleistä. Se puhkeaa tavallisesti esikouluiässä tai koulutien alussa. Migreenissä päänsärky on niin kovaa, ettei lapsi jaksa olla aktiivinen ja touhuta normaalisti. Hän on selvästi sairas, vetäytyy lepäämään ja saattaa valittaa, että valo tai äänet häiritsevät. Lapsella voi myös olla oksettava olo.

Kuinka lapsen päänsärkyä voi ehkäistä?

Huolehdi, että lapsi syö säännöllisesti, liikkuu ja ulkoilee, muistaa juoda ja nukkuu riittävästi. Aamupalan syöminen on erityisen tärkeää.

Tarkista, että lapsen työpöytä ja -tuoli ovat hänelle sopivat ja työpisteen valaistus on riittävä. Rajoita ruutuaikaa niin, ettei lapsi istu koneen äärellä tuntia pidempään yhteen menoon.

Jos lapsi kirskuttelee hampaitaan, käytä hänet hammaslääkärillä. Myös lapsen näkö on hyvä tarkistuttaa, jos päänsärkyä on usein.

Juttua varten on haastateltu lastenneurologi­ Mirja Hämäläistä.

Lähde: Päätä pakottaa, Meidän Perhe 3/2014

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.