Liisa-Maija ja Tomi uskovat, että jos tytöt oppivat  pitämään huolta tavaroistaan jo pienenä, se sujuu luontevasti aikuisenakin. Kuva: Lauri Rotko
Liisa-Maija ja Tomi uskovat, että jos tytöt oppivat pitämään huolta tavaroistaan jo pienenä, se sujuu luontevasti aikuisenakin. Kuva: Lauri Rotko

3-vuotias osaa viedä pyykkejä, 5-vuotias opettelee pesukoneen täyttöä. Tässä perheessä opastetaan lapsia kotitöihin lisäämällä vastuuta vähitellen.

Kolmevuotias Armi kantaa sylillisen puhtaita vaatteita huoneeseensa. Kuormasta putoaa sukka, jonka tyttö kumartuu puhisten nostamaan lattialta.

– Armi alkaa jo olla hyvin omatoiminen, perheen äiti Liisa-Maija sanoo kannustavasti.

Pesukoneen täyttäminen ja tyhjentäminen sekä märän pyykin punkeminen kuivausrumpuun ovat isosisko Aliisan suosikkikotitöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Isojen tyttöjen juttuja. Olen kohta viisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pyykkiä piisaa, sillä isommat tytöt peuhaavat mielellään pihalla perheen koirien Sirun ja Retun kanssa ja keväällä vuoden täyttävä Amanda-vauva harjoittelee kiinteiden syömistä.

Lasten käytössä olevat kaapit ja laatikot ovat matalalla ja kevyitä avata.

Liisa-Maijalle ja Tomille on itsestään selvää, että lapset otetaan pienestä pitäen mukaan kotitöihin.

– En halua lapsistani vetelyksiä, jotka olettaisivat vanhempien siivoavan heidän jälkensä vielä teini-ikäisinäkin, näin rumasti sanottuna, Liisa-Maija sanoo ja naurahtaa.

Lasten näkökulma ja mahdollisuus osallistua arkipuuhiin on otettu huomioon myös sisustuksessa.

– Lasten käytössä olevat kaapit ja laatikot ovat matalalla ja kevyitä avata, Liisa-Maija sanoo.

Pienet lähetit

Aliisa ja Armi auttavat mielellään myös keittiössä. He vievät lautaset ja mukit syömisen jälkeen tiskialtaaseen, mutta vanhemmat vielä toistaiseksi huolehtivat astioiden pakkaamisesta koneeseen.

– Kauppakassien purkamisintoa saa toisinaan jopa hieman hillitä, Tomi virnistää.

Tytöt toimittavat myös pieniä lähettitehtäviä, tuovat ja vievät Amandan vaippoja ja juoksuttavat avaimia ja puhelimia toiselta puolelta taloa.

Kotitöistä tulee perheessä harvoin eripuraa. Mitä nyt joskus haalareiden punteista.

– Minusta on tärkeää, että ulkovaatteita ei jätetä myttynä kodinhoitohuoneeseen ja eteiseen. Muistutan harva se päivä lapsia kääntämään puntit ja hihat oikein päin. Tomi ei aina ole yhtä tarkka, kun hän tulee lasten kanssa sisälle. Sen sijaan hän on minua säntillisempi, mitä tulee lattialla lojuviin leluihin, Liisa-Maija sanoo.

Liisa-Maijan ja Tomin 3 periaatetta

1. Linjamme kotitöistä on syntynyt luontevasti. Molemmille on selvää, että lapset osallistuvat kotitöihin ikätason ja osaamisen mukaan. Vanhempien esimerkki on paras kannustaja.

2. Palkitseminen ei kuulu tapoihimme. Kotityöt ovat koko perheen arkisia asioita. Kannustamme ja sanomme, että on kivaa tehdä yhdessä ja on tärkeää auttaa toinen toisiamme. Tyttöjen kasvaessa otamme käyttöön viikkorahan. Ehkä silloin aktiivisesta osallistumisesta kotitöihin saa vähän ekstraa.

3. Joustamme säännöistä tarvittaessa. Jos olemme illalla myöhään kyläilemässä ja lelut ovat jääneet lähtökiireessä hujan hajan, siivoamme ne yhdessä vasta aamulla.

Perhe

Liisa-Maija Snellman, 27, Tomi Turkia, 26, sekä lapset Aliisa, 4, Armi, 3, ja Amanda-vauva asuvat Haminassa. Liisa-Maija aloitti juuri työt perhepäivähoitajana, Tomi on kirvesmies. Perheeseen kuuluvat myös koirat Siru ja Retu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla