Asiantuntija antaa kaksi vinkkiä: täyden hyllyn tekniikka ja päätöksen viivytys.

Ihania töppösiä, klassikkoleluja ja ensimmäisiä pipoja – sekä alati kasvava kasa piirustuksia ja askarteluja. On kiva ajatus kerätä lapselle muistoja ja tavaroita hänen omasta lapsuudestaan, mutta miten niiden määrää saisi rajattua järkevästi?

Tavarataidot-kirjan kirjoittajalla ja 2- ja 7-vuotiaiden lasten äidillä Jenni Sarraksella on tähän neuvo: 

– Käytän itse täyden hyllyn tekniikkaa: tietty tila on varattu tietyille tavaroille. Lasten tavaroille sopiva tila on esimerkiksi äitiyspakkaus. Olen päättänyt, että säästän kummallekin lapselleni sen verran, en enempää.

Toimiva vinkki: viivytä päätöstä

Äitiyspakkauslaatikkokin täyttyy nopeasti söpöimmistä bodeista ja töppösistä, joten minne leikki-ikäisen tavarat muka enää mahtuvat?

Tavaroiden karsinnassa auttaa aika. Jenni Sarras kehottaa kasaamaan ihanimmat vaatteet ja lelut samaan paikkaan ja tekemään säästämispäätöksen vasta vähän myöhemmin.

Vauva-aikaan liittyy niin paljon tunteita, että mistä tahansa esineestä luopuminen voi tuntua vaikealta.

– Muistoksi säästettäviä tavaroita ei kannata karsia heti vaan vasta sitten, kun on saanut vähän etäisyyttä siihen ajanjaksoon. Esimerkiksi vauva-aikaan liittyy niin paljon tunteita, että mistä tahansa esineestä tai vaatteesta luopuminen voi tuntua vaikealta.

Jos samoja tavaroita tarkastelee vuoden kuluttua, eivät ne herätä niin akuutteja tunnetiloja. Silloin yhdet säästettävät töppöset ovat ihan tarpeeksi. 

Piirustuksiin ja askarteluihin sopii sama idea: ne voi kerätä vuoden aikana yhteen laatikkoon, käydä vuoden päätteeksi läpi ja säästää kolme hienointa. 

– Osa lapsista on niin tuotteliaita piirtäjiä, että he tekevät koko ajan yhä hienompia töitä. Säästämispäätös on helpompi tehdä, kun valitsee isosta määrästä kerralla, Jenni Sarras sanoo. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.