Lapsen uuteen varahoitopaikkaan voi myös käydä tutustumassa.

Meidän Perhe kysyi Facebookissa vanhemmilta, miten he ovat järjestäneet päiväkoti-ikäisten lastensa joulun ajan hoidon. Kyselyssä selvisi, että moni lapsi tarvitsee varahoitoa ainakin parina välipäivänä.

Vanhemmat kertoivat olevansa tyytyväisiä siihen, että yleensä päivystyshoidossa on lapselle tuttu hoitaja tai omia tarhakavereita. Jos tuttuja ei ole lainkaan, etenkin pienen lapsen vieminen varahoitoon huolestuttaa.

”Meidän kunnassa kaikille lapsille taataan hoitopaikka päivystyshoidosta. Yleensä päivystyspaikassa on tuttu hoitaja, ettei lasten tarvitse uppo-outojen kanssa olla.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”En halua laittaa 2,5-vuotiasta vieraaseen päivystävään päiväkotiin, jossa lapset ja aikuiset vaihtuvat kahden viikon ajan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varahoidosta pitää jutella lapsen kanssa

Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen kertoo, että yleensä lasten joulun ajan hoito sujuu mutkattomasti. Hoidon järjestäminen on kunnille lakisääteistä.

Riippuu kunnan koosta, millaista varahoito on. Jotkut voivat järjestää päivystyksen esimerkiksi perhepäiväkodeissa. Isoissa kaupungeissa on joitakin päiväkoteja auki.

Pakasen mukaan lyhytaikainen varahoito voi aiheuttaa stressiä lapsille. Siksi varahoidosta pitää keskustella lapsen kanssa etukäteen. Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän on syytä keskustella.

– Lapsi on paljon fiksumpi kuin me aikuiset luulemme. Hänelle pitää perustella, miksi pitää mennä varahoitoon: omassa päiväkodissa ei ole silloin ketään, ja äidin ja isin pitää mennä töihin.

Varahoidosta kannattaa aina puhua lapselle positiiviseen sävyyn. Vaikka pienen päiväkotilaisen vanhempaa arveluttaisikin ajatus vieraasta hoitopaikasta, sitä ei ole hyvä näyttää lapselle.

Pakasen mukaan pahin virhe on kauhistella varahoitoa ääneen lapsen kuullen. Vanhemman huoli siirtyy lapseen helposti.

– Tärkeintä on luoda rauhallinen tunnelma ja ilmapiiri. Silloin lapsi kokee myös varahoidon turvalliseksi.

Unilelu mukaan

Vanhempien kannattaa välittää päivystävään päiväkotiin tietoja lapsen tottumuksista ja tarpeista. Yleensä uni- ja ruokatottumuksia sekä ulkoiluun liittyviä asioita kysytäänkin etukäteen. Henkilökunnalle on hyvä kertoa myös siitä, tutustuuko lapsi yleensä helposti uusiin ihmisiin.

– Lapsen tiedoista voi kertoa kaavakkeella, mutta jos mahdollista, keskustelu on parasta käydä kasvotusten henkilökunnan kanssa.

Varahoitopaikkaan kannattaa käydä tutustumassa etukäteen. Lapsen jännitystä helpottaa eniten se, jos hänen omasta päiväkotiryhmästään tulee kavereita hoitoon samaan paikkaan. Jos varahoidossa ei ole ketään tuttua, tilanne on lapselle outo.

– Olisi tärkeää, että päivystävässä päiväkodissa olisi joku tuttu töissä lapsen omasta päiväkodista. Aina se ei ole mahdollista, jos oma päiväkoti on pieni eikä henkilöstöä ole tarpeeksi, Pakanen sanoo.

Aralle ja ujolle lapselle voi sujauttaa mukaan myös oman turvalelun – eikä se ole pahitteeksi rohkeillekaan muksuille.

– Oma tuttu tyyny, riepu tai pehmolelu on lapselle tärkeä unikaveri. Ne tuovat lohtua. 

Lue lisää:
Miksi lapset eivät syö lautastaan tyhjäksi?
Miksi lapsi ei kestä pettymyksiä? Janna Rantala vastaa
7 tämän joulun hittilahjaa lapsille
98 vinkkiä helppoon jouluun

Sisältö jatkuu mainoksen alla