Pitäisikö lapsille ottaa vesirokkorokotus vai peräti hakea tauti tuttavaperheestä? Tätä moni vanhempi pohtii ennen vesirokkokauden alkamista.

Vesirokkoa pidetään usein harmittomana lastentautina, joka nyt kuuluu vain sairastaa. Jotkut pienten lasten vanhemmat suorastaan etsivät kyläpaikkoja, ”vesirokkobileitä”, joista tartunnan voi mennä hakemaan.

Useimmat vanhemmista ovat itse lapsena sairastaneet tämän varicella zoster -viruksen aiheuttaman infektion, parantuneet ja selvinneet hengissä.

Vesirokko ei kuitenkaan ole leikin asia. Vuosittain vesirokon vuoksi joutuu sairaalaan parisataa lasta, ja osa heistä kärsii pahoista infektioista, sanoo lasten infektiolääkäri, professori Harri Saxén.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vesirokon sairastaa Suomessa yli 57 000 ihmistä joka vuosi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aika monta kutisevaa rakkulaa!

Vesirokko on hyvin tarttuva, joskus hankala

Vesirokkoa esiintyy Suomessa ympäri vuoden, mutta eniten virusta liikkuu talvisin ja keväällä.

Noin 80 prosenttia lapsista sairastaa vesirokon ennen kuusivuotissynttäreitä, sillä tauti on erittäin tarttuva. Jos joku perheenjäsen saa vesirokon, sen saa todennäköisesti joku toinenkin ennen sairastamaton. Alle 5-vuotiaana sairastettu tauti on lievempi kuin vanhempana sairastettu.

Kutisevat rakkulat iholla ja limakalvoilla ovat ikäviä, ja tavallisin haitta lapsilla on raapimisesta johtuva bakteeritulehdus. Sitä vakavampia ovat keuhkokuume ja enkefaliitti eli aivokuume. Vesirokon vaara piilee erityisesti harvinaisissa, mutta vaikeissa jälkitaudeissa.

Vesirokon riskiryhmään kuuluvat alle vuoden ikäiset vauvat, yli 15-vuotiaaksi sairastumatta selvinneet sekä immuunipuuttoiset, heikentyneestä puolustuskyvystä kärsivät ihmiset.

Erityisen vaikea vesirokko on raskauden aikana. Vastasyntyneelle tauti on hengenvaarallinen.

Vesirokkorokote yli yksivuotiaalle

Vesirokon sairastaminen ei ole välttämätöntä, sillä sitä vastaan – vaihtoehtona vesirokkokutsuille – on olemassa rokote. Rokotteen voi antaa vuoden ikäisille lapsille, ja sen voi ostaa reseptillä apteekista. Yhden rokotteen hinta on noin 75 euroa.

Vanhemmilla onkin mietittävänä, kuinka järkevää on hankkia lapselleen tauti, joka voidaan ehkäistä rokottamalla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi.

Rokotuksella pystytään ehkäisemään 95 prosenttia vesirokkotapauksista. Jollakin aikavälillä tauti olisi rokotusten avulla mahdollista hävittää lähes kokonaan.

Vesirokko on kallis tauti

Vesirokko kestää yleensä noin viikon, ja lapsen tulisi suositusten mukaan olla poissa päivähoidosta tai koulusta viisi päivää. Jos perheessä on useita sairastajia, voi se merkitä vanhemmille jopa viikkojen poissaoloa töistä.

THL, sosiaali- ja terveysministeriö sekä kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä esittivät jo muutama vuosi sitten vesirokkorokotteen lisäämistä lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Asia ei ole toistaiseksi edennyt rahoituksen puuttuessa, sillä rokottaminenkin maksaa, yhteiskunnalle arviolta neljä miljoonaa euroa vuodessa.

Säästöjä kertyisi asiantuntijoiden mukaan silti liki kymmenkertaisesti.

Mitä mieltä olet vesirokkorokotteesta? Onko teidän perheessänne kokemuksia siitä? Vai oletteko ehkä hakeneet vesirokon tuttavaperheestä? Kerro kommenteissa!

Lue lisää Meidänperhe.fi

Vesirokko vai rokotus?

Vierailija

Meidän perheessä mies sai yllättäen vyöruusuviruksen (sama virus kuin vesirokossa) kurkkuunsa. Harvinaisuutensa vuoksi lääkäri ei tätä tunnistanut ennen kuin virus meni korvaan ja vei siitä kuulon ja kävelykyvyn (korvassa tasapainoelin). Kuulo meni, mutta tasapaino palasi. Kävelykyvy palasi myös fysioterapiassa. Itse aion lapselle ottaa vesirokkorokotteen.

Vierailija

Jos lapsella on atooppinen iho, rokottaisin ehdottomasti! Poikani sai vakavan vesirokon muodon jossa arvet tulehtuivat ja ihon sisälle muodostui valtavia kuolioon meneviä patteja, jotka leikkaussalissa avattiin. Nyt iho kauttaaltaa arpia täynnä. Odotellaan että vähän kasvaa ja sitten mennään laserhoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla