Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Näin helpotat lapsen tukkoista oloa lempein kotikonstein.

1. Höyryä henkeen

Hienosti suunniteltu elimistömme huolehtii yleensä itse ylimääräisen liman pois nenä-nielusta ja hengitysteistä. Terveen lapsen limakalvojen värekarvasolut liikuttavat limaa, ja kun se nousee ylös, lima nieleksitään automaattisesti.
Flunssaisella lapsella värekarvatoiminta on väliaikaisesti häiriintynyt, ja lima saattaa jumittaa sitkeästi keuhkoputkissa. Höyryhengitys saa limasta juoksevamman, sillä höyry lisää limaan vettä. Silloin lima on helpommin yskittävissä.

Kiehuvat kattilat kannattaa höyryhengityksessä unohtaa, sillä niissä piilee aina palovamman vaara.

Pieni lapsi voi höyryhengittää kylpyhuoneessa. Sulje kylpyhuoneen ovi ja laske ammeeseen tai suihkuun kuumaa vettä. Lapsi voi istua vanhemman sylissä vaikkapa vessanpytyn kannella satua kuunnellen.

Saunaan ei kuumeista lasta pidä viedä, mutta yöaikaan lapsen huoneessa voi pitää päällä ilmankostutinta. Väliaikaisena apuna ilmankostutus voi helpottaa flunssaisen lapsen hengitystä samalla mekanismilla kuin höyryhengityskin, mutta jatkuvaan käyttöön ilmankostuttimet eivät sovi homekasvuriskin vuoksi.

Yöksi lapsen rintaan voi hieroa Vicks Vaporub -salvaa. Se sisältää mentolia, kamferia, tymolia ja eteerisiä öljyjä, joista vapautuu ruumiinlämmössä tukkoisuutta lievittäviä höyryjä.

2. Vaali yöunta 

Helpota flunssaisen lapsen yöunta ja lepoa tukemalla lapsen pääpuoli reiluun kohoasentoon. Siten hengittäminen käy paremmin, eikä uni katkeile yhtä helposti kuin vaakatasossa. 

Tavallisessa makuuasennossa ylähengitystiet ovat sydämen tasolla ja veren kulku sydämeen hidastuu. Silloin laskimoista tihkuu nestettä kudoksiin ja hengitysteiden limakalvot turpoavat – siispä hengitys käy flunssaisella lapsella vaivalloisemmin.

Uni on tärkeä juttu kehomme puolustusjärjestelmän kyvylle niitata taudinaiheuttajat. Siitä kannattaa pitää etenkin sairaana huolta.

3. Röörit auki 

Puhtaat nenäontelot parantavat flunssaisen lapsen heikentynyttä värekarvatoimintaa ja auttavat paksummankin liman liikkeelle.

Puhdistaminen onnistuu parhaiten sarvikuonon sarven muotoisella nenäkannulla, joita myydään apteekeissa. Kannuun valutetaan lämmintä vettä, johon sekoitetaan kannun mukana tuleva mitallinen tavallista ruokasuolaa.

Huuhtelu kannattaa tehdä lavuaarin ääressä siten, että lapsi kallistaa päänsä etukenoon ja sivuttain ja kannusta kaadetaan suolavettä sieraimesta sisään. Kun vesi valuu pois, sen mukana tulee limaa.

Ensimmäisinä kertoina veden tulviminen nenä- ja poskionteloihin voi tuntua ärsyttävältä, ja isompien lasten kannattaakin antaa tehdä huuhtelunsa itse.

Keittosuolahuuhtelun voi tehdä aina, kun siihen on tarvetta. Se helpottaa myös allergisen ja siitepölyaikoina oireilevan lapsen vointia. 

Nenähuuhtelun tehosta ehkäistä esimerkiksi poskiontelotulehduksia on jonkin verran tutkimusnäyttöäkin.

Apteekeista saa myös valmiita suolavesisuihkeita.

Entä onko sipulinpuolikkaasta sukassa apua nuhaan? Voi ollakin, sillä sipulin haisteleminen avaa tukkoista nenää, jolloin hengittäminen helpottuu. Eri asia sitten on, suostuuko lapsi nukkumaan haiskahtava sipuli sängyssään...

Jo parivuotiaalle kannattaa opettaa niistämistä. Se ei käy lapselta luonnostaan, ja moni viisivuotiaskin lapsi niiskauttaisi liman mieluummin sisäänpäin kuin tyhjentäisi nenäontelonsa paperinenäliinaan. Niistäminen helpottaa oloa ja keventää hengitystä, kun liman saa ulos.

4. Lepo ja neste tärkeintä 

Unohda kuumelääkitys, mutta muista juominen. Näihin ohjeisiin tiivistyy kuumeisen lapsen kotihoito, jos kuumeeseen ei liity kipuja ja kuume pysyttelee enintään 38–39 asteen tuntumassa.

Kohtalaista kuumetta ei kannata yrittää laskea lääkkeillä, sillä lapsen immuunipuolustus esimerkiksi flunssavirusta vastaan toimii paremmin, kun kuumetta on jonkin verran. Taapero- ja leikki-ikäinen lapsi unohtaa helposti olevansa sairas, jos kuumetta laskee keinotekoisesti. Tauti voi pitkittyä, jos lapsi ei lepää.

Jos kuumeen oheen ilmaantuu vaikkapa päänsärkyä, sitä voi hoitaa parasetamolilla tai ibuprofeenilla.

Riittävä juominen on kuumepotilaan hoidossa tärkeää, sillä kuumeessa keho menettää tavallista enemmän nestettä ja etenkin pienillä lapsilla nestehukan vaara kasvaa. Juotava voi olla vettä, sokeroitua mehua tai välillä limpparia. Kuuma mehu ei suinkaan ole tarpeen, jos lapsi juo mieluummin kylmää. Kannusta lasta juomaan pienissä erissä.

Tarjoile kipeälle lapselle jätskiä, hedelmiä tai mitä tahansa helposti alas menevää ja lapselle maistuvaa ruokaa.

Lääkäriin on lähdettävä, jos kuumeisen lapsen kurkku on niin kipeä, ettei hän juo, lapsella on selkeästi kovin paha olo, lapsi hourailee tai jos kuume nousee yli 40 asteen.

5. Korvakipu hoituu kotonakin 

Korvatulehdus syntyy usein flunssan jälkitautina, kun nenänielussa asuva bakteeri siirtyy välikorvaan. Sen hoidossa kotikonsteilla pärjättäisiin usein pidemmälle kuin vanhemmat yleensä luulevat. Iso osa korvatulehduksista paranee ajan kanssa itsestään, ilman antibiootteja.

Apteekin reseptittömillä korvanpuudutustipoilla kannattaa katsoa ainakin yön yli, josko ne helpottavat kipua ja lapsi saa nukuttua. Tippojen lisäksi lapsen korvakipuun voi antaa suun kautta parasetamolia tai tulehduskipulääke ibuprofeenia.

Jos lapsi on selvästi sairas, kannattaa aamulla lähteä lääkäriin, samoin silloin, jos lapsi valittaa korvasärkyä vielä parin päivän päästä omahoidon aloittamisesta.

6. Puhalla pulloon 

Jo vanha kansa tiesi, että yskä paranee yskimällä. Joskus limaa voi erittyä runsaasti ja se voi olla sitkeää. Yskiminen irrottaa limaa, kun flunssaisen lapsen hengitysteiden limakalvot ovat turvonneet eikä värekarvatoiminta ole terveiden päivien kaltaista.

Hyödyllinen keino saada sitkeämpikin lima liikkeelle ja ylös hengitysteistä on pulloon puhaltaminen pillillä. Kun pulloon puhaltaa kuplia, ylipaine saa aikaan veden vastusta, keuhkoputket avautuvat ja lima on yskittävissä paremmin pois. 

Limaisessa yskässä pulloon kannattaa puhaltaa useamman kerran päivässä muutama minuutti kerrallaan. Pulloon puhaltamisen on tarkoitus yskittää. Konsti sopii jo leikki-ikäisille, ja lapsista veden pulputus on aika hauskakin leikki.

Vältä yskänlääkkeen antamista lapselle, sillä useimmiten niistä ei ole mitään hyötyä. Yskivälle lapselle kannattaa mieluummin antaa, etenkin ennen nukkumaanmenoa, lusikallinen hunajaa tai hunajavettä. Hunaja lisää liman eritystä ja edistää näin sen poistumista.

7. Rähmät pois 

Flunssan ohessa silmätkin tulehtuvat herkästi. Kun silmät vuotavat päivällä ja yöllä rähmivät, silmissä on yleensä sidekalvontulehdus.

Tällainen tulehdus on saman flunssaviruksen aiheuttama ja paranee itsekseen. Siksi sitä ei tarvitse myöskään lääkitä. Rähmivät silmät voi puhdistaa lämpimällä vedellä kostutetuilla vanulapuilla.

Jos lapsen silmät ovat aamuisin niin pahasti rähmässä, ettei hän saa silmiään auki, on syytä lähteä lääkäriin. Kyse voi olla antibioottia vaativasta bakteeritulehduksesta.

Asiantuntijana dosentti, lasten infektio­tautien erikoislääkäri Eeva Salo, HUS Lastenklinikka.

Lähde: Essi Kähkönen, Atsiiiii! Meidän Perhe 3/2013

Lapsiperheillä on menossa mainio teatterisyksy! Näistä esityksistä perheen pienimmät nauttivat – ja aikuisetkin. 

Tippukivitapaus, Kansallisteatteri, Helsinki

Tv-sarja Yökyöpeleiden tekijät tuovat Kansallisteatterin suurelle näyttämölle koko perheen musikaalin. Näytelmän ohjaa sen kirjoittaja, Allakka pullakastakin tuttu runokirjailija Laura Ruohonen. Ensi-ilta keskiviikkona 22.11. Yli 5-vuotiaille

Kansallisteatterin Tippukivitapauksessa nähdään mm. Vuokko Hovatta, Seela Sella ja Jani Karvinen. Kuva: Kansallisteatteri
Kansallisteatterin Tippukivitapauksessa nähdään mm. Vuokko Hovatta, Seela Sella ja Jani Karvinen. Kuva: Kansallisteatteri

Mimmi Lehmä ja varis, Teatteri Hevosenkenkä, Espoo

Miten maailman näkee rohkea Mimmi Lehmä, miten pelokas varis? Miten kahden erilaisen ystävyys muodostuu? Vuorovaikutteinen näytelmä pohtii ystävyyttä yhdessä lapsiyleisön kanssa. Esitykset meneillään. Kolme vuotta täyttäneille

Elämäniloisen Mimmin ja ujon variksen ystävyys syttyy, vaikka välillä takkuileekin. Kuva: Teatteri Hevosenkenkä.
Elämäniloisen Mimmin ja ujon variksen ystävyys syttyy, vaikka välillä takkuileekin. Kuva: Teatteri Hevosenkenkä.

Peppi Pitkätossu, Helsingin kaupunginteatteri

Koko kaupunki menee sekaisin, kun Peppi Pitkätossu muuttaa yksikseen Huvikumpuun. Aikuisille turvallisen tuttu tarina toimii täysillä isolla näyttämöllä. Ensi-ilta oli 2015, uudet esitykset parhaillaan käynnissä. 5-vuotiaasta alkaen

”Olkoon vain maailman vahvin mies. Minä olenkin maailman vahvin tyttö!” Anna-Riikka Rajanen vuorottelee Pepin roolissa Maija Langin kanssa. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri
”Olkoon vain maailman vahvin mies. Minä olenkin maailman vahvin tyttö!” Anna-Riikka Rajanen vuorottelee Pepin roolissa Maija Langin kanssa. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Onnellinen prinssi, Kansallisteatteri, Helsinki

Oscar Wilden klassikkosatuun perustuva näytelmä on tuunattu Eppu Nuotion loruillla ja Maija Ruuskasen musiikilla. Esityksen aluksi nukkemaestro Juha Laukkanen hakee yleisön suuren näyttämön aulasta, josta lennetään porukalla yläkerran lämpiöön pääskysen siivin. Esitykset meneillään. 2–7-vuotiaille.

Juha Laukkanen liikuttaa kaikkia Onnellisen prinssin nukkahahmoja. Kuva: Kansallisteatteri
Juha Laukkanen liikuttaa kaikkia Onnellisen prinssin nukkahahmoja. Kuva: Kansallisteatteri

Kani Untuvakerä, Helsingin kaupunginteatteri

Miksi toisten auttaminen on niin tärkeää? Siitä oppia antaa suloinen eläinporukka, johon kuuluvat muun muassa myyrä, lintuäiti ja herra kettu Repolainen. Nukketeatterinäytelmän esitykset käynnissä. 2–7-vuotiaille

Kani Untuvakerä sopii perheen pienimmille kaksivuotiaasta alkaen. Tarinan esittää Outi Haaranen-Halme. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri
Kani Untuvakerä sopii perheen pienimmille kaksivuotiaasta alkaen. Tarinan esittää Outi Haaranen-Halme. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Mitä tehtäis, Tampereen työväen teatteri

Mitä kaikkea sanoilla voikaan tehdä? Näytelmässä sanailevat täti ja koira, jotka riimittelevät arkisten touhujensa lomassa. Lorut ovat peräisin alan huipuilta: muun muassa Jukka Itkoselta, Kirsi Kunnakselta sekä Tuula Korolaiselta. Esitykset käynnissä.  3–7-vuotiaille (sekä aikuisille).

Eeva-Riitta Salo ja Eriikka Väliahde herättävät lorut henkiin Mitä tehtäis -näytelmässä. Kuva: Tampereen työväen teatteri:
Eeva-Riitta Salo ja Eriikka Väliahde herättävät lorut henkiin Mitä tehtäis -näytelmässä. Kuva: Tampereen työväen teatteri:

Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa, Tampereen komediateatteri

Ella ystävineen joutuu agenttihommiin, kun salaperäinen digiluudigilei-hirviö uhkaa koko koulua. Jollain tavalla kaikki liittyy uuteen digitekniikkaan, josta rehtoriksi noussut opettaja on aivan pihalla. Ensi-ilta 24.10. Suositellaan 3 vuotta täyttäneille

Suomen Teatteriopiston jatko-opiskelijat eläytyvät Ellan ja kavereiden rooleihin. Kuva: Tampereen komediateatteri
Suomen Teatteriopiston jatko-opiskelijat eläytyvät Ellan ja kavereiden rooleihin. Kuva: Tampereen komediateatteri

Molli, Turun kaupunginteatteri

Porilainen lastenteatteri Kurnuttava Sammakko tuo Turkuun pienen ja kiukkuisen Mollin, yksineläjän, joka haaveilee ystävästä. Miten käy, jos on vähän kulmikas tyyppi? Ja miten paljon sisukkuudella onkaan merkitystä? Esitykset 26.10. alkaen. Suositellaan 3 vuotta täyttäneille

Molli (Thomas Dellinger, oik.) tutustuu Sisuun (kuvassa Antton Kainulainen, näytelmässä Maria Hannonen), ja elämä muuttuu. Kuva: Kurnuttava Sammakko
Molli (Thomas Dellinger, oik.) tutustuu Sisuun (kuvassa Antton Kainulainen, näytelmässä Maria Hannonen), ja elämä muuttuu. Kuva: Kurnuttava Sammakko

+ muista tämäkin

Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman klovnit tuovat näyttämölle modernin version Keisarin uudet vaatteet -klassikkosadusta. Seuraavat näytökset Aleksanterin teatterissa Helsingissä tammikuussa. Suositellaan yli 6-vuotiaille, mutta nelivuotias eläytyi näytelmään täysillä ja totesi katsomossa: ”Tämä on hurmaavan hauska!” 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Telttailu metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Näillä ohjeilla koko perheen retki onnistuu.

Kirpeä syyssää ei haittaa, kun varusteet on valittu oikein. Valitse patikkareitti nuorimman kulkijan jaksamisen mukaan, jotta kaikille jäisi reissusta mukavat muistot. Jälkikasvua on turha yrittää houkutella metsään toistamiseen, jos heidän mielestään retki oli rämpimistä ikävässä maastossa itku silmässä.

1. Pakkaa oikein

Useimmiten aloittelijat pakkaavat liikaa tavaraa. Maisemat eivät jaksa kiinnostaa, jos kaikki energia hupenee ylipakattua reppua raahatessa. Ota mukaan vain ne asiat, joita oikeasti uskot tarvitsevasi. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta ja muista, että pimeän tullen on aina kylmä.

2. Kerrospukeudu

Satsaamalla siihen, mitä puet päälle, voit pienentää vaihtovaatteiden kuormaa. Ihoa vasten tuleva vaatekerros on tärkeä, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Kuorikerroksen taas olisi hyvä pitää kosteus ulkopuolella. Valitse ihoa vasten esimerkiksi merinovillaa. Kantorepussa tai -rinkassa matkustava vauva pärjää syyskelissä toppahaalarissa, joka toimii hyvin myös makuupussina päiväuniaikaan.

3. Uudelleen suljettavat muovipussit = paras ystäväsi

Pakkaa kaikki tavarat suljettaviin Minigrip-pusseihin. Jos sataa, reppu putoaa lampeen tai maitotetra menee rikki patikoinnin aikana, koko repun sisältö tulitikkuja myöten ei tuhoudu käyttökelvottomaksi. Lisäksi vaatteet on helppo pakata pusseissa ilmatiiviisti pieneen tilaan.

4. Varaudu kunnon eväillä

Ulkona ruoka maistuu. Pakkaa matkaevääksi keksejä ja pähkinöitä. Kauppojen valmiit smoothie- ja puuropussit ovat käteviä välipaloja. Grillimakkarapaketti pysyy viileänä, kun pakkaat sen jäähdytetyn vesipullon kanssa samaan pussiin. Vesi tietysti juodaan taukopaikalla.

Retkieväitä kannattaa maistattaa ensin kotioloissa. Etenkin retkeilykaupoissa myytävät veteen sekoitettavat pussiruuat saattavat olla lapsesta aluksi epäilyttäviä – ja kotimatka tyhjällä mahalla yhtä tuskaa.

5. Yksi kuppi per nenä riittää

Unohda kertakäyttöastiat ja muu hienostelu! Retkellä kaikki ruokailu tapahtuu kuupasta, josta juodaan kahvit ja maidot sekä syödään retkikeittimellä tai nuotiolla valmistetut mössöt ja makkarat. Muista, että kaikki, mitä viette luontoon, tulee myös mukananne takaisin. Yhden puukon ja parin mukin huuhtominen on huomattavasti helpompaa kuin roskasäkin roudaaminen.

6. Muista otsalamppu

Syksyllä hämärä hiipii leiripaikalle jo alkuillasta, ja kesäyössäkin on kurja suoriutua unisen lapsen puskapissattamisesta pelkän kuun valossa. Majoita retken pituus aina niin, että leiri on pystytetty ennen pimeää. Varaa myös lapsille omat valot – heistä on hauska tutkia kantoja ja koloja omilla lampuilla.

7. Panosta makuualustoihin

Teltan ja makuupussien lisäksi yöpymismukavuuteen vaikuttavat kunnolliset makuualustat. Lasten (ja itsesi) takia sijoita ilmatäytteiseen alustaan, joka on paksumpi ja mukavampi kuin perinteiset solumuovilärpäkkeet. Teltassa nukkuminen on lapsista muutenkin vähän epämukavaa, eikä kannata ottaa sitä riskiä, että kivi patjan alla pilaa koko porukan unet.

8. Huolehdi hygieniasta

Mukana kannettavaa vettä ei tuhlata käsien pesuun. Pakkaa mukaan käsidesi sekä kunnon tukko kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa sekä kädet, naamat että peput tarvittaessa.

9. Jätä lelut kotiin

Jätä rinkasta pois lelut sekä varsinkin pelikoneet. Lapset ymmärtävät kohtalaisen mukavasti, että keskellä metsää ei ole wifiä – etenkin jos maltat jättää myös oman kännykkäsi reppuun. Kaikenikäiset lapset löytävät tekemistä luonnosta, kunhan he saavat ensin hetken marista, ettei täällä ole mitään tekemistä.

10. Varaa aikaa

Aikuisten retkeä varten on kohtalaisen helppoa laskea, kuinka pitkä matka päivän aikana taittuu tai kauanko leiriytymiseen menee aikaa. Pienten lasten kanssa aika kannattaa tuplata. Metsäpolun varrelta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa tai pissalle pitää päästä hieman useammin, mikä metsässä on sekin oma operaationsa. Kiire ei kuulu rentouttavalle retkelle, joten valitse mieluummin lyhyempi reitti ja väljempi aikataulu.

+ Harjoittele telttailua

Jos aiotte yöpyä teltassa, sitä kannattaa harjoitella lasten kanssa etukäteen vaikkapa omalla pihalla tai olohuoneessa. Teltassa nukkuminen on vähän jännää, joten konseptiin kannattaa tutustua lähellä omaa sänkyä. Yöllä kaikki äänet kuulostavat telttakankaan läpi aivan erilaisilta kuin päivällä, eikä metsässä ole koskaan täysin hiljaista. Herkimmille lapsille saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan kuulosuojaimet yöunien turvaamiseksi.

Aikuisten kannattaa treenata teltan pystytystä niin, että se tulee selkärangasta. Siinä vaiheessa, kun sadekuuro on kastellut koko porukan ja ilta alkaa hämärtyä, et halua enää tuhlata sekuntiakaan tappelemalla tukivaarnojen ja telttaköysien kanssa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.