Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Näin helpotat lapsen tukkoista oloa lempein kotikonstein.

1. Höyryä henkeen

Hienosti suunniteltu elimistömme huolehtii yleensä itse ylimääräisen liman pois nenä-nielusta ja hengitysteistä. Terveen lapsen limakalvojen värekarvasolut liikuttavat limaa, ja kun se nousee ylös, lima nieleksitään automaattisesti.
Flunssaisella lapsella värekarvatoiminta on väliaikaisesti häiriintynyt, ja lima saattaa jumittaa sitkeästi keuhkoputkissa. Höyryhengitys saa limasta juoksevamman, sillä höyry lisää limaan vettä. Silloin lima on helpommin yskittävissä.

Kiehuvat kattilat kannattaa höyryhengityksessä unohtaa, sillä niissä piilee aina palovamman vaara.

Pieni lapsi voi höyryhengittää kylpyhuoneessa. Sulje kylpyhuoneen ovi ja laske ammeeseen tai suihkuun kuumaa vettä. Lapsi voi istua vanhemman sylissä vaikkapa vessanpytyn kannella satua kuunnellen.

Saunaan ei kuumeista lasta pidä viedä, mutta yöaikaan lapsen huoneessa voi pitää päällä ilmankostutinta. Väliaikaisena apuna ilmankostutus voi helpottaa flunssaisen lapsen hengitystä samalla mekanismilla kuin höyryhengityskin, mutta jatkuvaan käyttöön ilmankostuttimet eivät sovi homekasvuriskin vuoksi.

Yöksi lapsen rintaan voi hieroa Vicks Vaporub -salvaa. Se sisältää mentolia, kamferia, tymolia ja eteerisiä öljyjä, joista vapautuu ruumiinlämmössä tukkoisuutta lievittäviä höyryjä.

2. Vaali yöunta 

Helpota flunssaisen lapsen yöunta ja lepoa tukemalla lapsen pääpuoli reiluun kohoasentoon. Siten hengittäminen käy paremmin, eikä uni katkeile yhtä helposti kuin vaakatasossa. 

Tavallisessa makuuasennossa ylähengitystiet ovat sydämen tasolla ja veren kulku sydämeen hidastuu. Silloin laskimoista tihkuu nestettä kudoksiin ja hengitysteiden limakalvot turpoavat – siispä hengitys käy flunssaisella lapsella vaivalloisemmin.

Uni on tärkeä juttu kehomme puolustusjärjestelmän kyvylle niitata taudinaiheuttajat. Siitä kannattaa pitää etenkin sairaana huolta.

3. Röörit auki 

Puhtaat nenäontelot parantavat flunssaisen lapsen heikentynyttä värekarvatoimintaa ja auttavat paksummankin liman liikkeelle.

Puhdistaminen onnistuu parhaiten sarvikuonon sarven muotoisella nenäkannulla, joita myydään apteekeissa. Kannuun valutetaan lämmintä vettä, johon sekoitetaan kannun mukana tuleva mitallinen tavallista ruokasuolaa.

Huuhtelu kannattaa tehdä lavuaarin ääressä siten, että lapsi kallistaa päänsä etukenoon ja sivuttain ja kannusta kaadetaan suolavettä sieraimesta sisään. Kun vesi valuu pois, sen mukana tulee limaa.

Ensimmäisinä kertoina veden tulviminen nenä- ja poskionteloihin voi tuntua ärsyttävältä, ja isompien lasten kannattaakin antaa tehdä huuhtelunsa itse.

Keittosuolahuuhtelun voi tehdä aina, kun siihen on tarvetta. Se helpottaa myös allergisen ja siitepölyaikoina oireilevan lapsen vointia. 

Nenähuuhtelun tehosta ehkäistä esimerkiksi poskiontelotulehduksia on jonkin verran tutkimusnäyttöäkin.

Apteekeista saa myös valmiita suolavesisuihkeita.

Entä onko sipulinpuolikkaasta sukassa apua nuhaan? Voi ollakin, sillä sipulin haisteleminen avaa tukkoista nenää, jolloin hengittäminen helpottuu. Eri asia sitten on, suostuuko lapsi nukkumaan haiskahtava sipuli sängyssään...

Jo parivuotiaalle kannattaa opettaa niistämistä. Se ei käy lapselta luonnostaan, ja moni viisivuotiaskin lapsi niiskauttaisi liman mieluummin sisäänpäin kuin tyhjentäisi nenäontelonsa paperinenäliinaan. Niistäminen helpottaa oloa ja keventää hengitystä, kun liman saa ulos.

4. Lepo ja neste tärkeintä 

Unohda kuumelääkitys, mutta muista juominen. Näihin ohjeisiin tiivistyy kuumeisen lapsen kotihoito, jos kuumeeseen ei liity kipuja ja kuume pysyttelee enintään 38–39 asteen tuntumassa.

Kohtalaista kuumetta ei kannata yrittää laskea lääkkeillä, sillä lapsen immuunipuolustus esimerkiksi flunssavirusta vastaan toimii paremmin, kun kuumetta on jonkin verran. Taapero- ja leikki-ikäinen lapsi unohtaa helposti olevansa sairas, jos kuumetta laskee keinotekoisesti. Tauti voi pitkittyä, jos lapsi ei lepää.

Jos kuumeen oheen ilmaantuu vaikkapa päänsärkyä, sitä voi hoitaa parasetamolilla tai ibuprofeenilla.

Riittävä juominen on kuumepotilaan hoidossa tärkeää, sillä kuumeessa keho menettää tavallista enemmän nestettä ja etenkin pienillä lapsilla nestehukan vaara kasvaa. Juotava voi olla vettä, sokeroitua mehua tai välillä limpparia. Kuuma mehu ei suinkaan ole tarpeen, jos lapsi juo mieluummin kylmää. Kannusta lasta juomaan pienissä erissä.

Tarjoile kipeälle lapselle jätskiä, hedelmiä tai mitä tahansa helposti alas menevää ja lapselle maistuvaa ruokaa.

Lääkäriin on lähdettävä, jos kuumeisen lapsen kurkku on niin kipeä, ettei hän juo, lapsella on selkeästi kovin paha olo, lapsi hourailee tai jos kuume nousee yli 40 asteen.

5. Korvakipu hoituu kotonakin 

Korvatulehdus syntyy usein flunssan jälkitautina, kun nenänielussa asuva bakteeri siirtyy välikorvaan. Sen hoidossa kotikonsteilla pärjättäisiin usein pidemmälle kuin vanhemmat yleensä luulevat. Iso osa korvatulehduksista paranee ajan kanssa itsestään, ilman antibiootteja.

Apteekin reseptittömillä korvanpuudutustipoilla kannattaa katsoa ainakin yön yli, josko ne helpottavat kipua ja lapsi saa nukuttua. Tippojen lisäksi lapsen korvakipuun voi antaa suun kautta parasetamolia tai tulehduskipulääke ibuprofeenia.

Jos lapsi on selvästi sairas, kannattaa aamulla lähteä lääkäriin, samoin silloin, jos lapsi valittaa korvasärkyä vielä parin päivän päästä omahoidon aloittamisesta.

6. Puhalla pulloon 

Jo vanha kansa tiesi, että yskä paranee yskimällä. Joskus limaa voi erittyä runsaasti ja se voi olla sitkeää. Yskiminen irrottaa limaa, kun flunssaisen lapsen hengitysteiden limakalvot ovat turvonneet eikä värekarvatoiminta ole terveiden päivien kaltaista.

Hyödyllinen keino saada sitkeämpikin lima liikkeelle ja ylös hengitysteistä on pulloon puhaltaminen pillillä. Kun pulloon puhaltaa kuplia, ylipaine saa aikaan veden vastusta, keuhkoputket avautuvat ja lima on yskittävissä paremmin pois. 

Limaisessa yskässä pulloon kannattaa puhaltaa useamman kerran päivässä muutama minuutti kerrallaan. Pulloon puhaltamisen on tarkoitus yskittää. Konsti sopii jo leikki-ikäisille, ja lapsista veden pulputus on aika hauskakin leikki.

Vältä yskänlääkkeen antamista lapselle, sillä useimmiten niistä ei ole mitään hyötyä. Yskivälle lapselle kannattaa mieluummin antaa, etenkin ennen nukkumaanmenoa, lusikallinen hunajaa tai hunajavettä. Hunaja lisää liman eritystä ja edistää näin sen poistumista.

7. Rähmät pois 

Flunssan ohessa silmätkin tulehtuvat herkästi. Kun silmät vuotavat päivällä ja yöllä rähmivät, silmissä on yleensä sidekalvontulehdus.

Tällainen tulehdus on saman flunssaviruksen aiheuttama ja paranee itsekseen. Siksi sitä ei tarvitse myöskään lääkitä. Rähmivät silmät voi puhdistaa lämpimällä vedellä kostutetuilla vanulapuilla.

Jos lapsen silmät ovat aamuisin niin pahasti rähmässä, ettei hän saa silmiään auki, on syytä lähteä lääkäriin. Kyse voi olla antibioottia vaativasta bakteeritulehduksesta.

Asiantuntijana dosentti, lasten infektio­tautien erikoislääkäri Eeva Salo, HUS Lastenklinikka.

Lähde: Essi Kähkönen, Atsiiiii! Meidän Perhe 3/2013

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti