Mikä lahjaksi äidille? Ei ainakaan näitä. Lue pettyneiden äitien vinkit.

Mikä lahjaksi äidille? Ei ainakaan näitä. Lue pettyneiden äitien vinkit.

1. Jumppa-dvd tai muu kuntoiluun liittyvä tavara

"Sain perheeltäni pyytämättä lahjaksi jumppa-dvd:n ja liian pienen paidan. Ystäväni sai kerran lahjaksi kuntosalikortin. Emme kummatkaan ilahtuneet, vaan päinvastoin alkoi harmittaa. Kaikki nämä lahjat ovat edelleen käyttämättä."

2. Playstation ja muut toisten himoitsemat kodin laitteet

"Jos iskä ja lapset himoitsevat Playstationia, onko se hyvä lahja myös äidille? No ei ole. Sain viime äitienpäivänä lahjaksi pleikkarin. Vedin sillä muutamat singstarit ja sen jälkeen laitetta ovat takoneet muut."

3. Yöpaituli ja muut pakkolahjat

"Olen saanut kolmena äitienpäivänä peräkkäin lahjaksi valtavan kokoisen yöpaitulin, mallia burkha, jossa on hyvin mielenkiintoinen kuosi. Tämä jaksaa yllättää aina. Ja väännetäänpä vielä rautalangasta: ei siis hyvällä tavalla."

4. Mauton koriste-esine

"Lasten itse tekemät lahjat ovat ihania. Muualta ostettuja koriste-esineitä ei kannata ostaa, ellei tiedä tarkkaan vastaanottajan makua. Minun kaapissani lojuu kasa isoja ja pieniä koristeita, jotka eivät näe koskaan päivänvaloa. Mutta en voi heittää niitä poiskaan."

5. Rumat aamutossut ja muut vähän-sinne-päin lahjat

"Toivoin perheeltäni äitienpäivälahjaksi lampaankarvaisia kotitossuja, luonnonväreissä tietysti. Paketista kuoriutui järkyt kirkkaanpunaiseksi värjätyt keinotekoiselta näyttävät tossut, sillä lapsesta ne olivat kauniimmat. Valitettavasti ne olivat väärää kokoa, ja jouduin vaihtamaan ne. Sinänsä ikävää, mutta tarvitsin tossuja tosissani."


5. Aamiainen sänkyyn – ei ikinä!

"Toisin kuin voisi kuvitella, aamiainen sängyssä ei ole joka äidin unelma. Ihan oikeasti: miten siinä hötäkässä saa muruakaan kurkusta alas, kun koko ajan pitää varjella astiastoa ja sängynpeitteitä?

Olen jäänyt sänkyaamiaisten jälkeen aina putsamaan petiämme, kun muu perhe on kadonnut omiin touhuihinsa.

En kuitenkaan raaski sanoa heille suoraan, ettei tämä peli vetele."

Mikä lahja toimii aina? Lasten piirrokset ja itse tekemät lahjat, niitä ei kukaan äiti voi vastustaa. Kukat ja kukkakimput, varsinkin jos ne ovat äidille mieluista lajiketta. Aamiainen joko sängyssä tai keittiössä, äidin toiveita kuunnellen. Perheen yhdessäolo. Ei se sen kummempaa tarvitse olla.

Ja kiitti jo etukäteen, olette tosi ihania (joka tapauksessa)!

Kuvat: Shutterstock

Vierailija

Isä: Älä osta näitä lahjoja äidille

Jos on lapsia, pitäisi olla kiitollinen siitä. Mitä väliä jollain lahjoilla on, ne on annettu innolla ja nokkiinsa ottaminen on aika typerää. Roinasta voi esittää innostuvansa ja myöhemmin hankkiutua eroon. Jos tuntuu, ettei muu perhe oikein välitä eikä ajattele, niin kyllä se on asia jolle itse voi päivittäin tehdä jotakin eikä murjottaa kuin prinsessa ja herne patjan alla.
Lue kommentti
Vierailija

Isä: Älä osta näitä lahjoja äidille

Minusta tällainen "Älä osta näitä lahjoja" -tyyppinen listaus on jotenkin mauton. Sitä paitsi niitä ei koskaan ole toisin päin, eli ei kerrota naisille, mitä miehille ei pidä ostaa. Miehet eivät tee isänpäivästä niin isoa numeroa. Mutta: Lahjasta ei oikein voi loukkaantua. Lahjoittaja yrittää ilahduttaa toista, ja jos se ei onnistu, ei se ole niin vakavaa. Ehkä äitienpäivälahjoihin ei pitäisi ladata niin isoja toiveita, pieleenhän se sitten menee. Kovin herkkänahkainen voi ostaa itselleen salaa...
Lue kommentti

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti