Kuvat: Eveliina Linkoheimo ja Päivi Anita Ristell
Kuvat: Eveliina Linkoheimo ja Päivi Anita Ristell

Kuvauksissamme olleilla koripalloilla pelaavat nyt vantaalaiset Icehearts-joukkueet.

Joulukuun Meidän Perheen kansikuvauksissa Tomi Björk ja hänen poikansa Joakim hassuttelivat viidellätoista isolla ja pienellä koripallolla.

Lahjoitimme pallot kuvausten jälkeen lastensuojelutyötä tekevälle Iceheartsille. Pallot otti vastaan Iceheartsin henkilöstö- ja hallintojohtaja Miika Niemelä. Niemelän mukaan pallot tulivat tarpeeseen. Ne ovat nykyään Vantaan Mikkolan yhtenäiskoulun käytössä.

– Meillä on koululla kolme Icehearts-ryhmää, kaksi poikajoukkuetta ja uusin, ensimmäinen tyttöjoukkueemme, hän sanoo.

– Koulujen määrärahat ovat tiukalla ja pallot ovat yhteisessä käytössä. Koulun liikkaopettajat olivat erityisen onnellisia, sillä uusiin liikuntatarvikkeisiin ei ole varaa.

Joukkueurheilua ja tukea

Icehearts järjestää joukkueurheilua lapsille, jotka tarvitsevat kasvussaan erityistä tukea. Lapset tulevat joukkueisiin esikouluiässä. Sama kasvattaja vetää urheiluharrastusta, kunnes lapsi on täysi-ikäinen. Samalla kasvattaja toimii perheen tukena.

Miika Niemelä veti omaa Icehearts-joukkuetta kaksitoista vuotta. Viime vuonna ilmestyneessä Meidän perhe -lehden jutussa hän kertoi haaveilevansa, että saisi vielä joskus uuden, oman joukkueen.

– Haaveilen siitä edelleen. Nyt panostani tarvitaan henkilöstöpäällikkönä. Sen sijaan vaimoni Nelli sai oman joukkueensa ja on siitä innoissaan.

Nelli Niemelä vetää Iceheartsin ensimmäistä tyttöjen joukkuetta. Ryhmässä on kolmetoista eka- ja tokaluokkalaista tyttöä.

– Tytöt ovat käyneet syksyllä kerran viikossa luistelemassa ja uimassa. Loppiaisena heillä on ihan oma luisteluesitys Tikkurilan jäähallissa. Se on upeaa.

Mukaan kaksi uutta paikkakuntaa

Iceheartsilla menee muutenkin hyvin. Vuoden aikana toimintaan on saatu mukaan kaksi uutta paikkakuntaa, Tampere ja Oulu. Toiminnan uskotaan jatkuvan myös  ensi vuonna.

Miika Niemelä kertoo iceheartsilaisten olevan tyytyväisiä siihen, että kaupungit ovat sitoutuneet toimintaan – synkistä talousnäkymistä huolimatta.

– Toivomme, että säästyisimme leikkauksilta myös jatkossa. Raha on kaikkialla tiukassa, mutta juuri lapset ja nuoret tarvitsevat sitä eniten.

Lue lisää Iceheartseista

Aikuiset, jotka eivät häivy

– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.