Kun lapset syövät karkkia, se kannattaa tehdä oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Lue erikoishammaslääkärin neuvot parempaan karkinsyöntiin.

1. K3. Karkin syönti on kaikkein haitallisinta iässä, jossa suuhun puhkeavat maitohampaat eivät ole vielä kovettuneita. Siksi karkin syönnin voisi kokonaan kieltää alle kolmevuotiailta. Jos sitä nuoremmille on annettava karkkia niin ksylitolikarkkeja sitten.

2. Karkkipäivä kunniaan. Kun lapset syövät karkkia, heillä kannattaa olla säännöllinen karkkipäivä enintään kerran viikossa. Lasten hampaista näkee, että karkkipäiväkäytännöstä on vuosi vuodelta lipsuttu enemmän. Leivonnaiset tai mehutkaan eivät ole hampaille yhtä haitallisia kuin karkki.

3. Mieluummin yksi sokerihumala kuin jatkuva happohyökkäys. Jos vanhemmat vain kestävät lapsen sokerihumalan, karkkipäivän karkit kannattaa syödä yhteen menoon. On parempi syödä karkkia kerralla paljon kuin koko ajan vähän. Jatkuva napostelu tarkoittaa jatkuvaa happohyökkäystä.

4. Puoli tuntia hampaiden pesun jälkeen. Paras karkinsyöntiaika on puoli tuntia aamun hammaspesun jälkeen. Puolessa tunnissa hammastahnan fluori on ehtinyt vaikuttaa hampaita suojaavasti. Siksi karkinsyönnin haitat ovat pienimmillään. Myöhemmin päivällä muu ruoka on jo ehtinyt viedä fluoritahnan tehoa.

5. Juo vettä päälle. Hampaiden pesu karkin syönnin jälkeen ei auta mitään, päinvastoin. Karkkien sokeri on silloin liuottanut hampaiden kiillettä pois, ja hammasharja tekisi sitä samaa. Paras tapa puhdistaa suuta karkin syönnin jälkeen on veden juominen.

Neuvot antoi erikoishammaslääkäri Marja-Terttu Pakkanen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.