Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Lapsi valittaa päänsärkyä – olisiko migreeniä?

Valittaako lapsi, että taas särkee päätä, valo sattuu silmiin ja oksettaa? Hajut tai äänetkin ärsyttävät?

Jos oireet täsmäävät, kyseessä on usein migreeni, kohtauksittain iskevä päänsärky, josta kärsii viisi prosenttia koulunsa aloittavista lapsista.

Yli 12-vuotiaista tytöistä jo 20 prosentilla ja saman ikäisistä pojista kymmenellä prosentilla on sama viheliäinen vaiva. Migreeni on lapsilla siis melko yleistä.

Mistä tunnistaa lapsen migreenin?

Migreenissä hermosoluissa ja verisuonistossa tapahtuu kipua aiheuttavia, ohimeneviä kemiallisia ja sähköisiä muutoksia. Taipumus migreeniin on periytyvää, vaivaa on suvussa usein muillakin.

Vanhemmat eivät aina osaa tunnistaa lapsensa päänsärkyä migreeniksi. Toistuvat päänsärkykohtaukset on kuitenkin melko helppo erottaa normaalista päänsärystä, sanoo neurologian dosentti Mikko Kallela HYKS:istä.

− Migreeniin liittyy päänsäryn ohella lisäoireita kuten näköhäiriöitä, pahoinvointia sekä mahdollisesti puutumista ja sanojen sekaantumista. Särky on usein niin kova, että on mentävä vuoteeseen lepäämään.

Jännitys voi laukaista migreenikohtauksen

Osa lapsista kertoo oudoista näköhavainnoista ennen kohtauksen alkamista, välkkyvistä valoista tai näön heikkenemisestä. Kyseessä on migreenin esioire eli aura.

Jännitys, myös jonkin mukavan asian kuten lomamatkan odottaminen, voi aiheuttaa lapselle migreenikohtauksen.

Muita altistavia tekijöitä ovat muun muassa liian vähäinen uni, verensokerin vaihtelut tai nälkä, voimakkaat juustot ja kofeiinipitoiset juomat, vahvat hajut ja kirkkaat valot.

Joskus altistava tekijä on ilmeinen, mutta selvää yhteyttä ei aina löydy. Murrosiästä alkaen hormonaaliset syyt voivat olla taustalla.

Miten lapsen migreeniä hoidetaan?

Päänsärkyistä lasta kannattaa rauhoitella ja ohjata lepäämään, mielellään hämärässä. Kylmä kääre ohimoilla voi auttaa, ja kipu saattaa lakata, varsinkin jos lapsi nukahtaa.

Lääkehoito on usein kuitenkin välttämätöntä. Tulehduskipu- tai särkylääkettä kannattaa antaa lapselle mahdollisimman pian kohtauksen alkaessa ja riittävän suuri annos, jotta se tehoaa.

Jos migreenikohtaukset ovat toistuvia ja rajuja, lapsi on hyvä viedä lääkäriin. Käsikauppatavarana myytävät särkylääkkeet eivät aina auta migreeniin vaan tarvitaan tehokkaampaa hoitoa.

Vanhemmat usein arkailevat lapsensa lääkitsemistä, mutta myös nuorille migreenipotilaille on nykyisin sopivia ja turvallisia lääkkeitä, kuten helppokäyttöinen nenäsumute.

− Nuoremmilla lapsilla käytetään parasetamoli- ja tulehduskipulääkkeitä. Yli 12-vuotiailla on saatu hyviä kokemuksia nopeasti tehoavasta triptaaninenäsumutteesta, Kallela kertoo.

Migreenikohtauksen varalta lääkkeet kannattaa pakata lapselle mukaan ja neuvoa huolella niiden käytössä.

Voiko lapsen migreeniä ehkäistä?

Kyky rentoutua, hyvä fyysinen kunto ja säännöllinen elämä ovat niin nuorelle kuin varttuneemmallekin migreenipotilaalle eduksi.

Jos altistavat tekijät ovat tiedossa, niitä välttämällä osa kohtauksista voidaan ehkä ehkäistä. Päänsärkypäiväkirja voi olla tässä avuksi.

Jos kohtauksia tulee todella tiuhaan, ne haittaavat normaalia elämää tai lääkehoito ei auta, lääkäri voi ehdottaa lapsellekin estolääkitystä.

Mikko Kallela varoittaa vanhempia tekemästä lapsen migreenistä kuitenkaan liian isoa asiaa. 

− Kärpäsestä ei pidä tehdä härkästä, eikä tavallista päänsärkyä ylilääkitä. Mutta jos migreenidiagnoosi on tehty ja siihen saatu asianmukaiset lääkkeet, kannattaa niitä käyttää.

Lisää tietoa lasten päänsärystä Terveyskirjastosta ja Käypä hoito -sivuilta hoitosuosituksista.

– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.