Lapsiperheen juhliin sopivat parhaiten etukäteen tehtävät tarjottavat. Pähkinäiset suklaaleivokset säilyvät jääkaapissa jopa viikon.

Suklaaleivokset juhliin

40–50 kappaletta

Suklaaleivoslevy säilyy hyvin peitettynä jääkaapissa jopa viikon. Leikkaa paloiksi ennen tarjoilua ja viimeistele tomusokerilla.

225 g tummaa suklaata
225 g voita
4 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl hasselpähkinärouhetta
tomusokeria koristeluun

Taittele suorakaiteenmuotoisen vuoan (esim. lasagnevuoan) pohjalle leivinpaperiarkki. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pilko suklaa ja voi pieniksi paloiksi paksupohjaiseen kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä tai vesihauteessa tasaisin väliajoin sekoitellen. Anna jäähtyä hieman. Vatkaa sillä aikaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää suklaa-voiseos varovasti sekoittaen. Lisää myös vehnäjauhot, mutta sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasarakenteinen. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle pähkinärouhetta. Kypsennä uunissa 30 minuuttia. Levy jää keskeltä hieman raa'an oloiseksi.

Anna levyn jäähtyä kokonaan, vaikka seuraavaan päivään. Siirrä levy vuoasta leikkuulaudalle ja leikkaa se pieniksi neliöiksi. Sirottele päälle tomusokeria teesiivilän läpi. Nostele palat tarjolle.
Lisää etukäteen valmistettavia, kevään juhliin sopivia tarjottavia Vauvan toukokuun numerossa!

Kaisa Torkkeli, Vauva 5/08

Lasten matkaopas Eurooppaan -kirjan kirjoittaja Tittamari Marttinen vinkkaa, minne kannattaa matkustaa.

Miten loma lasten kanssa onnistuu varmimmin?

Siten, että aikuisella on rento asenne. Kirjailija Tittamari Marttinen kertoo suosikkejaan Euroopan perhekohteista uutuuskirjassaan Lasten matkaopas Eurooppaan. Hän kannustaa jättämään loma-aikataulun mahdollisimman väljäksi.

– Matkustamiseen kannattaa ottaa leppoisa asenne, sillä kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan. Nähtävyyksiä ei kannata ahnehtia vaan nauttia niistä silloin, kun ne sattuvat olemaan reitin varrella, Marttinen sanoo.

– Lasten kanssa voi miettiä myös ennen lomaa, minne voisi ostaa liput etukäteen. Silloin aikaa ei tuhraannu jonottamiseen.

Odense, Tanska

Tanska on kaikkiaan mainio kohde pienten lasten kanssa. Siellä pääsee helposti paikasta toiseen junalla, ja tanskalaiset ovat rentoja hyggeilijöitä, jotka suhtautuvat lapsiin rennosti.

Kööpenhaminasta on hyvä aloittaa. Tivoli on monen mielestä sen paras kohde, mutta lisäksi kaupunki on täynnä hyviä hengauspaikkoja: ihania puistoja, puutarhoja ja leikkipuistoja.

Meidän suosikkimme Tanskassa on ollut Odense, joka sijaitsee Fynin saarella. Se on satukirjailija Hans Christian Andersenin kotikaupunki ja erinomainen paikka liikkua pyörällä. Maasto on tasaista ja lähellä on pieniä kyliä, joissa voi yöpyä bed & breakfast -paikossa.

Pienenä vinkkinä: Odensen päärautatieaseman kirjastossa on huippu lastenosasto. 

Visby, Ruotsi

Gotlannissa sijaitseva Visby on monille tuttu ruotsalainen pikkukaupunki. Siellä on ainutlaatuinen tunnelma pienine taloineen ja ruusupensaineen. Neljän kilometrin päässä keskustasta sijaitsee lasten lempparikohde: Kneippby, josta löytyy todella kiva vesipuisto Vattenland sekä alkuperäinen Peppi Pitkätossun talo.

On Visbyssä muutakin. Meidän lastemme suosikkiajanvietettä oli poimia rannalta kiviä, joista saattoi löytää fossiileja. Myös Visbyssä on kiva pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.

Visbyhyn pääsee paitsi lentäen myös lautalla Tukholman läheltä Nynäshamnista.

Reykjavik, Islanti

Jos tahdotte pois helteestä, on Islanti oikea paikka. Pienen pääkaupungin sää on tosi vaihteleva mutta liikkuminen siellä hyvin helppoa.

Islantilaiset ottavat lapsensa mukaan kaikkialle, joten turistikin voi tehdä niin. Huippupaikkoja ovat uimalat, joita Reykjavikista löytyy parikymmentä. Kaupungissa on hyviä kala- ja kasvisravintoloita.

Luontoelämykset  ovat mahtavia, ja retkille on helppo lähteä pääkaupungista. Heppahullut pääsevät ratsastamaan islanninhevosilla, isommat voivat bongata valaita retkillä. Jos menette kuumille lähteille, pidä lasta kädestä, ettei hän mene liian lähelle! Kuumat pisarat ovat polttavia.


Malta

Monikulttuurisella Välimeren saarella on ihania rantoja eikä juurikaan liikennettä. Pääkaupunki Valletta on Unescon maailmanperintökohde, jossa on kivaa seurata katuelämää ja syödä loistavaa ruokaa.

Vesitaksit vievät retkille. Läheltä löytyy esimerkiksi Gozon vehreä saari. Mdina on Maltan entinen pääkaupunki, eikä siellä ole ollenkaan autoliikennettä.

Toinen hyvä rantakohde perheille on Ischia Italiassa.

Pariisi, Ranska

Pariisi on mainettaan  parempi lasten kanssa. Ensinnäkin liikkuminen on todella helppoa: metropysäkkejä on niin tiheään, ettei kaupungissa pääse eksymään. Matkanteko on miellyttävintä aamupäivisin sekä ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Pariisin-matkan jälkeen olen todennut, miten paljon iloa pienistä matkamuistoista voi olla reissun jälkeen. Muovinen Eiffel-torni oli pitkään lapseni suosikki. Erityinen elämys on myös croissant-aamiainen kahvilassa.

Pariisin isot puistot, kuten Luxemburgin puisto sekä Louvren vieressä oleva Tuileries’n puisto ovat upeita paikkoja lasten kanssa. Kesällä Seine-joen rannat muuttuvat keitaiksi, joissa pääsee tekemään hiekkakakkuja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Turvaistuintestissä arvioitiin yhteensä 29 istuinta tai istuimen ja telakan yhdistelmää.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteutetun turvaistuintestin tulokset julkaistiin tänään. Peräti 21 istuinta sai hyvän kokonaisarvosanan. Kolme istuinta jäi tyydyttävään arvosanaan, yksi arvioitiin välttäväksi ja neljä sai heikon kokonaisarvosanan.

Heikon kokonaisarvosanan saivat seuraavat mallit: Jané GravityAvionaut Ultralite IQ-telakallaGiordiani Evolution Isofix ja Concord Ultimax i-Size. Kaksi ensimmäistä reputtivat liian suuren kemikaalikuormituksen takia: Jané Gravityn verhoilussa oli liikaa naftaliinia ja Avionautissa liikaa palonestoainetta.

Loput kaksi istuinta arvioitiin heikoksi niiden epäonnistuttua etutörmäystestissä. Giordiani Evolution Isofix -istuimen etutörmäystestissä mitatut kuormitusarvot ylittivät raja-arvot ja lantiovyö liukui ylöspäin kohti koenuken vatsan aluetta aiheuttaen lapselle suuren loukkaantumisvaaran.

”Huonon arvosanan saanutta istuinta ei ole syytä hankkia.”

Concord Ultimax i-Size ei puolestaan kestänyt etutörmäystestin rasitusta vaan särkyi, kun istuin oli asennettuna kasvot menosuuntaan 15 kilon painoisella koenukella. Kun testi tehtiin pienemmällä Q3-koenukella selkä menosuuntaan asennettuna, istuimen takaosa irtosi telakasta. Molemmat tilanteet aiheuttavat vakavan loukkaantumisriskin.

– Testissä huonon arvosanan saanutta istuinta ei ole syytä hankkia, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo.

Integroitu turvatyyny oli hyödyksi

Turvaistuintestissä oli mukana ensimmäistä kertaa turvatyynyillä varustettuja turvaistuimia. Bébé Confort Axissfix Air ja Maxi-Cosi Axissfix Air -istuimissa valjaiden olkatoppauksiin on integroitu turvatyynyt. Järjestelmä aktivoituu, kun isofix-kiinnikkeet lukittuvat autoon.

Testi osoitti, että turvatyyny tukee etutörmäyksessä eteenpäin retkahtavaa niskaa ja vähentää siihen kohdistuvaa kuormitusta. Sekä Bébé Confort Axissfix Air että Maxi-Cosi Axissfix Air saivat hyvän kokonaisarvosanan.

Katso koko tuloslista pdf-muodossa tästä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.