Riitoja lapsen huoltajuudesta sovitellaan yhä useammin.

Käräjäoikeuksiin tulee vuosittain vireille noin 2000 uutta lasten huoltoa ja tapaamista koskevaa riitaa.

– Tuomioistuimeen erotilanteessa huoltoriitansa vievien vanhempien joukko on suhteellisen pieni, vain muutama prosentti kaikista erovanhemmista, ma. hovioikeudenneuvos Anna-Kaisa Aaltonen Helsingin hovioikeudesta sanoo.

Anna-Kaisa Aaltosen selvityksen mukaan ero- ja huoltoriitojen määrä tuomioistuimissa on pysynyt kutakuinkin samana vuoden 2006 jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pientä heilahtelua tapahtuu vuosittain, mutta se on luonnollista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aaltonen kertoo nämä tiedot juuri ilmestyneessä Huoltoriitojen sovittelu tuomioistuimessa -kirjassaan.

Hänen mukaansa huoltoriitojen määrää paisutellaan usein varsinkin mediassa.

– Tämä johtunee siitä, että niitä koskevasta tilastointijärjestelmästä ei ole saatavissa tarkkoja tietoja kiistojen lukumäärästä.

Kiistojen sovittelusta hyviä tuloksia

Huoltoriitojen asiantuntija-avusteinen sovittelu laajeni toukokuussa 2014 valtakunnalliseksi. Anna-Kaisa Aaltonen veti huoltoriitojen sovittelua koskenutta lähes nelivuotista kokeilua.

Oikeusministeriön työryhmä tekee parhaillaan seurantaa sovittelun tuloksista. Tuomioistuimiin sovittelusta tullut palaute on myönteistä, Aaltonen sanoo.

– Sovittelu koetaan hyvänä vaihtoehtona ja siitä on saatu rohkaisevia tuloksia.

Huoltoriitojen tuomioistuinsovittelu on tarkoitettu niille vanhemmille, jotka eivät ole saaneet erimielisyyksiään ratkaistuksi kunnallisissa eropalveluissa.

Tilannetta tarkastellaan kokonaisuutena

Anna-Kaisa Aaltosen mukaan ei tiedetä tarkkaan, miksi sovittelu toisinaan onnistuu vasta tuomioistuimessa.

– Tuomioistuimilla saattaa olla jäljellä arvovaltaa, joka saa vanhemmat hakemaan ratkaisua kiistaansa vakavasti. Vanhemmat myös tietävät, että ellei sovittelu meillä onnistu, heitä odottaa pitkä ja raskas oikeudenkäynti.

Huoltoriitojen tuomioistuinsovittelussa sovittelija eli käräjätuomari sekä avustava asiantuntija, psykologi tai sosiaalityöntekijä, yrittävät yhdessä auttaa erovanhempia löytämään erimielisyyksiin sovinnollisen ratkaisun.

– Keskeinen syy erokiistojen ratkeamiseen tuomioistuinsovittelussa on varmasti ammatilliset rajat ylittävä yhteistyö. Voimme käsitellä asiaa kokonaisuutena ottaen huomioon sekä oikeudelliset että psykologiset kysymykset.

Lue lisää

Erovanhemman muistilista: Mieti aina ja kaikessa lapsen etua

Onnistunut ero? Näin teette sen

Eroa hakeneet Joona ja Linda: ”Rakkaus roihahti yhtäkkiä uudelleen”

Sisältö jatkuu mainoksen alla