Viisi väittämää hampaiden puhdistuksesta, ja asiantuntijan ohjeet.

Hampaiden harjaaminen on tekniikkalaji. Hammastahnaa ei tarvita, ja pesun jälkeen suuta ei huuhdella.Totta vai tarua?

Oralin suuhygienisti Reetta Tuomola oikoo suuhygieniaan liittyviä väittämiä.

1. Hammastahna on turhaa hampaiden pesussa.

Totta ja tarua. On totta, että hampaat saa puhdistettua pelkällä harjaamisella. Hammastahnasta on kuitenkin hyötyä: se vahvistaa hampaiden pintaa ja hammastahnan vaahto vie fluoria myös muualle suuhun. Hammastahna lisäksi tehostaa harjausta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotkut pelkäävät hammastahnan fluoria, mutta turhaan. Pelkästä hammastahnasta ei voi saada fluoria riskirajat ylittävää määrää. Liikaa fluoria voi saada esimerkiksi juomavedestä, jonka fluorimäärää ei ole selvitetty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Hampaat harjataan kahdesti päivässä: aamuisin muita varten ja iltaisin itseä varten.

Totta. Hampaiden pesu on tärkeää kaksi kertaa päivässä. Illalla ennen nukkumaan menoa hampaat kannattaa pestä, jotta kuivassa suussa bakteerit eivät pääsisi reikiinnyttämään hampaita.

Myös aamupesu on tärkeä. Hampaiden on hyvä saada heti aamusta fluoria, joka suojaa niitä päivän happohyökkäyksiltä.

Aamupesu on myös kohtelias tapa muita ihmisiä kohtaan. Yön aikana bakteerikanta suussa kasvaa. Hengityksen hajusta sen huomaa.

3. Suuvesi korvaa hammaslangan.

Tarua. Hammasvälien puhdistaminen hammaslangalla tai -lankaimella muutaman kerran viikossa estää reikiintymistä varmemmin. Hammasvälien puhdistaminen estää myös ientulehduksia ja vähentää hammaskiven muodostumista.

Parasta hampaille olisi puhdistaa hammasvälit päivittäin. Muutama kerta viikossa on hyvä, jos päivittäinen langoittaminen tuntuu liian työläältä.

On sama, käytätkö hammaslankaa, -lankainta vai hammasväliharjaa, ja puhdistatko välit ennen vai jälkeen hampaiden pesun. Pääasia, että muistat puhdistaa ne.

Jotta tavallinen fluoripitoinen suuvesi ehkäisisi reikiintymistä, käytä suuvettä muulloin kuin hampaiden pesun yhteydessä. Kun suuvettä purskuttaa esimerkiksi lounaan tai illallisen jälkeen, fluorista saadaan paras hyöty.

4. Ksylitolipurkkaa ei tarvitse syödä aina ruokailun jälkeen.

Totta ja tarua. Ksylitolipurkkaa tai -pastilleja suositellaan syötäväksi jokaisen ruokailun jälkeen. Ksylitoli ehkäisee bakteerien aiheuttamia happohyökkäyksiä. Ne nakertavat hampaan kiillettä ja aiheuttavat reikiä.

Käytännössä ksylitoli on samanlainen lisä suunhoidossa kuin suuvesi. Hampaat kestävät kyllä, jos purkkaa tai pastillia ei nappaa jokaisen aterian jälkeen.

5. Hampaiden harjaaminen on tekniikkaa.

Totta. Vaikka välineet olisivat kuinka hyvät, lopputulos voi olla huono, jos tekniikka on pielessä.

Sähköhammasharja on monelle hyvä, kone tekee varsinaisen puhdistustyön. Mutta yhtä puhtaat hampaat voi saada tavallisella hammasharjalla.

Pehmeä hammasharja ja helläkätisyys ovat hampaiden harjaamisessa tärkeintä. Liian kova harja tai voima voi aiheuttaa ikeniin kudosvaurioita. Silloin ikenet voivat vetäytyä tai hampaisiin ilmestyä koloja.

Paras pesutulos syntyy, kun pidät hammasharjaa kuin kynää 45 asteen kulmassa hampaan pinnalla ja liikuttelet harjaa edestakaisin, jotta jokainen hammas puhdistuu.

Lopuksi purskuttele tahnaseosta suussa ja sylkäise pois, mutta älä enää huuhtele suuta.

Harjaa hampaita vähintään kaksi minuuttia. Pääasia on, että hampaiden pesun jälkeen itselle jää olo, että nyt on tuli puhdasta jälkeä.

Lue lisää

Oikomishoidon voi aloittaa jo kuusivuotiaana

Kokemuksia hampaiden narskuttelun hoidosta

Hampaat harvassa – pitääkö huolestua?

Vierailija

Pesu vedellä ja harjalla riittää. Syömäsi ravinto vaikuttaa myös suun bakteereihin, limakalvoihin sekä ennenkaikkea hammasluuhun.

Fluoria ei tartte eikä vaahtoavaa ainetta (natriumlauryyli-sulfaatti eli sodium lauryl sulfate eli SLS) eikä muitakaan haitallisia aineita, joita tahnat on täynnä. Ne kaikki kemikaalit joutuu myös vesistöihimme, joten vältä turhaa kemikaalikuormaa.

Huolehdi luustostasi, niin samalla huolehdit hampaistasi.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm

Fluori.

Aine, joka on jo pitkään tiedetty olevan hermostomyrkky(sodium fluoride), on edelleen meidän hammastuotteissamme, jossain päin maailmaa, jopa juomavesissä. Ennen, kuin sitä alettiin antaa hygieniatuotteisiin, sitä käytettiin tappamaan rottia. Kohtuullisen huolimattomasti meille suositellaan hermostomyrkkyä käytettäväksi, samaan aikaan pelotellen ”luontaisten aineiden” käyttöä. Mutta älä huoli, hammastahnat ei ole ainoa paikka. Monissa tehotuotetuissa raaka-aineissa käytetään torjunta-aineena fluoria (sodium fluoride). Fluori on linkitetty eri tulehdustiloihin, jotka pitkään jatkuessaan aiheuttavat erilaisia sairauksia kehoon, joista luusyöpä, kilpirauhasen ongelmat, alentunut älykkyysosamäärä ja hedelmällisyyden lasku ovat muutamia. Koska kaikkialla ei vielä tiedetä aineen haitallisuutta, on meidän syytä tehdä omat tutkimuksemme ja informoida päättäjiä tärkeistä elementeistä, jotka vaikuttavat meidän kaikkein terveyteen.

– Skippaa hammastahnat, joissa on fluoria.
– Luonnon hammastahnoja on nykyisin runsaasti olemassa.

http://hidastaelamaa.fi/2014/11/loytyyko-lautaseltasi-hermostomyrkkyja/

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla