Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Gluteeniton ruokavalio on muotia. Kannattaako se? Miksi leipiin lisätään ylimääräistä gluteenia?

Gluteeniton ruokavalio on muotia meillä ja varsinkin maailmalla.

Gluteeni on viljaproteiini, jota on rukiissa, ohrassa ja vehnässä. Gluteeni on se viljan ainesosa, joka antaa taikinaan sitkoa ja kuohkeutta.

Joillekin ihmisille gluteeniviljat aiheuttavat ongelmia. Heitä ovat esimerkiksi keliakiaa potevat. Lisäksi on joukko viljan gluteenille herkistyneitä ihmisiä, joilla ei ole todettu varsinaista keliakiaa. Puhutaan gluteenisensitiivisyydestä eli gluteeniyliherkkyydestä.

Ryhtyisinkö gluteenittomalle?

Lähisuvussani on sen verran sekä keliaakikkoja että gluteenille herkistyneitä, että periaatteessa minunkin voisi olla viisasta ryhtyä gluteenittomalle dieetille. Toisaalta en ole huomannut, että gluteenista aiheutuisi minulle mitään havaittavia oireita, ainakaan sellaisia, että osaisin yhdistää ne suoraa päätä gluteenin aiheuttamiksi.

Suurin syy, miksi en ole ryhtynyt gluteenittomalle dieetille on se, että gluteenin karsiminen ruokavaliosta tekisi jokapäiväisestä syömisestä monimutkaista. Ja jos ruokavaliosta karsii pois gluteeniviljat, kuituja ja joitakin ravintoaineita kuten B-vitamiineja pitäisi saada jostakin enemmän. Mitä enemmän terve ihminen blokkaa monipuolisesta ruokavaliosta ruoka-aineita pois, sitä tarkempana pitää olla, että ei ala kärsiä vitamiinien ja hivenaineiden puutoksista.

Ja täytyy myöntää, että pidän niin paljon ruisleivästä, pastasta, karjalanpiirakoista ja makaronilaatikosta, etten tahdo luopua niistä ihan vain huvikseni.

Lisättyä gluteenia? Kiitos ei

Leivonnaisiin ehdoin tahdoin lisättyä gluteenia sen sijaan yritän välttää parhaani mukaan. Uskon, että mitä enemmän gluteenille elämäni aikana altistun, sitä todennäköisempää on, että jossakin vaiheessa raja tulee vastaan ja alan saada gluteenista oireita.

Valitettavasti ylimääräisen gluteenin lisääminen leipomotuotteisiin on todella yleistä.

Katso vaikka leipäpussin kyljestä. Jos ainesosissa on mainittu gluteeni tai vehnäproteiini, lisää on käytetty.

Gluteenin avulla taikinaan saadaan enemmän sitkoa ja samoista aineksista syntyy suurempi ja kuohkeampi leipä. Ostajasta tuntuu siltä, että hän saa samalla rahalla enemmän, vaikka kyse onkin leipään leivotusta ilmasta.

Valitettavasti leipiä, joihin ei ole lisätty gluteenia, on tavallisista kaupoista vaikea löytää. Niitä on, mutta tuoteselosteita lukiessa saa kyllä olla tarkkana. Vinkkinä, että yleensä ne eivät ole niitä kaikkein myydyimpiä leipiä.

Olisi hauskaa saada kommentteja teiltä, jotka olette jättäneet gluteenin tai vaikka vain pelkän valkoisen vehnän ruokavaliosta pois. Vaikuttiko se terveydentilaan ja jos vaikutti, niin miten? Pitäisikö minunkin kokeilla?

Gluteenittomia ruokaohjeita:

Hyvä terveys: Kokeile gluteenitonta

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

Hyvää päivää -palsta päivittyy torstaisin. Lue lisää palstan juttuja.

Vierailija

Gluteeniton ruokavalio - kannattaako se?

Tarinani on hyvin samanlainen kuin muiden kommentoineiden. Monenlaisten suolisto-, allergia- ja iho-oireiden sekä imeytymishäiriöiden vuoksi jätin viljat pois ruokavaliostani (minulla oli myös muita oireita masennuksesta väsymykseen, nivelkivuista lihomiseen). Tämän jälkeen minujlta testattiin keliakialle altistava geeni (joka on varsin monella suomalaisella ja joka yhdistetään myös muihin autoimmuunisairauksiin kuin keliakiaan) ja keliakiaverikoe tehtiin myös. Siinä ei tosin mitään sitten enää...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

  • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
  • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
  • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
  • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
  • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.