Monella vähän isommallakin lapsella lirahtaa yöllä sänkyyn. Mistä yökastelu johtuu?

Yökastelu on suhteellisen yleinen kiusa lapsilla. 5-vuotiaista noin 15–20 prosenttia pissaa öisin sänkyyn, ja koulun aloittavista yökastelua esiintyy noin 5–6 prosentilla.

Taipumus yökasteluun kulkee suvussa. Kuivaksi oppiminen on yksilöllinen kypsymistapahtuma, joka joissakin suvuissa tapahtuu nopeammin, toisissa hitaammin.

Lapset jotka pissaavat öisin sänkyyn, nukkuvat usein sikeästi eivätkä herää hätäänsä. Monilla yökastelijoilla on vähän väliä pissahätä myös päivisin. Vessaan tulee kiire, ja siinä hötäkässä pari tippaa ehtii jo lirahtaa pöksyihin.

Joskus yökastelun syynä voi olla myös ummetus tai se voi olla diabeteksen ensioire.

Ison lapsen yökastelu on syytä ottaa puheeksi neuvolassa tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Pienemmänkin lapsen yhtäkkiä alkavasta yökastelusta kannattaa mainita lääkärille.

Voit myös kokeilla näitä keinoja:

  • Älä hermostu lapsen yökastelusta, lapsi ei pissaa sänkyynsä tahallaan. Vanhemman hermostuminen stressaa lasta, ja stressi vain lisää lapsen kastelutaipumusta.
  • Kerro lapselle, että yökastelu on tavallista eikä se tarkoita, että lapsi olisi sairas tai epänormaali. Kerro myös, että kiusa ei ole ikuinen vaan taipumus loppuu jonakin päivänä. Jos sinä tai puolisosi olette olleet pieninä yökastelijoita, kerro se lapselle, usein se helpottaa lapsen häpeää.
  • Voit kokeilla juomisen rajoittamista illalla, tosin runsas juominen ei välttämättä ole yökastelun syynä.
  • Vaippojen käyttöä ei ole syytä pelätä. Ne helpottavat siivoamista, eivätkä hidasta kuivaksi oppmista.
  • Viimeiseksi illalla käydään vessassa. Muistuta lasta, että myös yöllä herätessä kannattaa piipahtaa vessassa. Varmista, että kulku vessaan on valaistu himmeästi.
  • Älä herättele lasta varmuuden vuoksi öisin, toistuvat herätykset stressaavat. Herätä hänet korkeintaan kerran, samaan aikaan, kun menet itsekin nukkumaan.

Vinkki siivoamiseen: Kun peset petivaatteita pesukoneessa, lisää pesuveden joukkoon noin 1½ desiä etikkaa. Se poistaa pyykistä hajun, joka ei tavallisella pyykinpesuaineella lähde.

Lähteet:

WebMD ja Therapia Fennica

Lue lisää:

Parhaat kakkavinkit panttaajalle

Näin eroon yökastelusta

Vierailija

Eroon yökastelusta, kokeile näitä keinoja

Kerron tässä omakokemukseni yökastelusta, olin jotain 10 vuotias kun sänky kastui aina. Silloinen terveyshoitaja joka kävi koululla aina joskus pelasti minun henkeni. Hän mittasi verenpaineeni joka oli korkealla ja siitä lähti eteenpäin tutkimus- ja leikkausprosessit. Minulla oli munuaisvaltimonahtautuma, se saatiin melkein korjattua ja kerran meni vain leikkauksen jälkeisenä yönä sänkyyn pissat. Sen jälkeen ei koskaan. Eli kannattaa mitata verenpainetta myös lapselta jos jotain häikkää.
Lue kommentti

Suomalaislapsi saa tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä. Tarvittaessa sitä voidaan aikaistaa.

Tuhkarokon leviäminen jatkuu Euroopassa. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että jo noin 14 000 eurooppalaista on sairastunut tuhkarokkoon runsaan vuoden aikana. Tartuntoja on ollut vuonna 2017 erityisen paljon Romaniassa, Italiassa ja Saksassa, mutta myös esimerkiksi Ranskassa, Kreikassa ja Belgiassa. Tauti on levinnyt myös Ruotsissa.

Suomalaisvauvat saavat tuhkarokkorokotteen yleensä 12 kuukauden iässä annettavassa MPR-rokotteessa. Uskaltaako vielä rokottamattoman lapsen kanssa matkustaa esimerkiksi Italiaan tai Kreikkaan?

Vastaus riippuu siitä, kuinka pienestä vauvasta on kyse, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo. Nohynek työskentelee THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä.

Tautiriskin kannalta alle puolivuotiaan kanssa matkustaminen voi olla jopa turvallisempaa kuin isomman vauvan kanssa.

– Ihan pienellä vauvalla on vielä paljon vasta-aineita äidiltä, ja hän on aika hyvässä suojassa. Erityisesti näin on silloin, jos vauva saa pelkkää rintamaitoa, Nohynek sanoo.

– Äidiltä ennen syntymää saadut vasta-aineet hiipuvat vähitellen, ja tosi alhaisella tasolla ne alkavat olla puolen vuoden iässä. Vasta siitä eteenpäin vauva alkaa vähitellen itse muodostaa vasta-aineita kohtaamiansa taudinaiheuttajia ja rokotteita vastaan.

Isommilla vauvoilla isompi tautiriski

Pienellä vauvalla tuhkarokkoa suuremmat riskit liittyvät hinkuyskään ja RSV-infektioon sekä eksoottisempiin tauteihin kuten malariaan, joita vastaan Suomessa syntyneellä äidillä ei yleensä ole vasta-aineita.

Isommilla vauvoilla ja rokottamattomilla taaperoilla voi olla matkoilla suurempi riski sairastua tarttuviin tauteihin, koska he tutustuvat ympäristöön jo itse. Ripulit, hengitystieinfektiot ja muut virukset tarttuvat herkästi, kun lapsi syö muutakin ravintoa kuin rintamaitoa ja lisäksi ryömii tai konttaa ja poimii maasta kaikkea suuhunsa.

MPR-rokotteen voi ottaa aikaisintaan puolen vuoden iässä.

Tuhkarokko tarttuu herkästi. Tartunnan voi saada ilmateitse, pisara- tai kosketustartuntana.

Nohynek arvioi, että Euroopan tuhkarokkoalueille matkustamista kannattaa vakavasti harkita, jos lapsi ei ole vielä saanut MPR-rokotetta. Lomakohteissa tartuntariskiin vaikuttaa sekin, mistä maista muut turistit ovat ja onko heitä tai heidän lapsiaan rokotettu vai ei. Riski voi olla myös lentokentillä ja väentungoksissa kuten suosituissa turistinähtävyyksissä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Disneylandissa levisi muutama vuosi sitten tuhkarokkoepidemia. 

Jos perhe ehdottomasti haluaa matkustaa alueelle, jolla tiedetään olevan tuhkarokkoepidemia, MPR-rokotteen antamista vauvalle voidaan aikaistaa. MPR-rokote voidaan antaa aikaisintaan puolen vuoden iässä. Varmempi suoja saadaan kuitenkin, jos rokotteen saa hieman myöhemmin, noin 9-11 kuukauden iässä.

Rokotesuoja alkaa tehota noin kahden viikon kuluttua rokotuksesta. Aikaistetun rokoteannoksen jälkeen tarvitaan vielä kansallisen rokoteohjelman mukaiset tehosteet 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila haluaisi palauttaa subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen. 

Päivähoito-oikeuden rajaaminen työttömien lapsilta vaikeuttaa vanhempien mahdollisuuksia ottaa vastaan tarjottua työtä, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo.

Suunniteltu työttömyysturvan aktiivimalli tekee yhtälöstä entistä vaikeamman: aktiivimallissa työtön menettää osan työttömyysetuudesta, ellei hän ole kolmen kuukauden aikana 18 tuntia töissä riittävällä palkalla, viikon verran työvoimapalveluissa tai tienaa yrittäjänä 241 euroa.

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan maanantaina, että keskustelu aktiivimallin toteutustavoista jatkuu vilkkaana. Mallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen on kertynyt yli 115 000 allekirjoitusta.

Kurttilan mukaan aktiivimallista päätettäessä ei ole huomioitu lasten varhaiskasvatuksen järjestämistä.

– Nykyisin äkillisestä työllistymisestä johtuen kunnalla on kaksi viikkoa aikaa varhaiskasvatuspaikan järjestämiseen hakemuksen jättöpäivästä laskien. Aktiivimallin voimassa ollessa tämä kahden viikon odotusaika on liian pitkä, Kurttila arvioi.

”Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää.”

Lapsiasiavaltuutetulla on kaksi ratkaisuvaihtoehtoa: subjektiivinen oikeus päivähoitoon on palautettava kaikille, tai alle kouluikäisten lasten vanhemmat on rajattava kokonaan pois työttömyysturvan aktiivimallista.

– Pieniä lapsia ei voi jättää yksin kotiin vanhemman lähtiessä töihin. Tämän ei pitäisi olla kenellekään epäselvää. Jos yhteiskunta ei pysty järjestämään tarvittavia varhaiskasvatuspalveluita joustavasti, silloin työttömiä vanhempia ei voi rangaista aktiivimallin mukaisesti lapsen hoitamisesta kotona, Kurttila pohtii.

Kurttila on aiemminkin puhunut varhaiskasvatuksen puolesta ja päivähoito-oikeuden rajausta vastaan. Hän on huomauttanut, että kukaan ei hyväksyisi sitä, että lapsilla olisi perhetaustansa perusteella erilainen oikeus käydä koulua.

– Rajaus päivähoito-oikeuteen tarkoittaa käytännössä samaa. Kuitenkin tiedetään, että ne lapset, joiden perheissä on esimerkiksi työttömyyttä tai vähäosaisuutta, hyötyvät varhaiskasvatuksesta eniten.

Keskustele alle: Onko lapsesi oikeutta päivähoitopaikkaan rajattu oman työttömyytesi takia? Miten se on vaikuttanut työnhakuusi?