Pienet lapset ja asuntolaina. Siinä tilanteessa moni alkaa miettiä henkivakuutuksen ottamista.

Tämä on epäilemättä keski-iän merkki. Olen alkanut harkita henkivakuutuksen ottamista itselleni ja puolisolleni.

Olemme juuri niitä, joille vakuutuksia suositellaan: Meillä on pienet lapset ja asuntolainaa. Jos jompi kumpi meistä kuolee, toiselle jää surun lisäksi paljon järjestettäviä asioita.

Henkivakuutusyhtiöt suosittelevat, että korvaussumma olisi yhteenlaskettuna yhteiset velat, vuoden palkka ja 20 000 euroa lasta kohden. Vakuutuksen hinta riippuu tästä summasta.

Pienempikin raha auttaisi, jos yhtäkkiä pitäisi järjestää elämä uusiksi.

Tavallinen syy ottaa henkivakuutus on ajatus siitä, ettei tarvitsisi lasten kanssa muuttaa, jos jää äkisti leskeksi.

Pärjäisinkö leskenä?

Kaksi vuotta sitten Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva tutki suomalaisten näkemyksiä taloudellisesta pärjäämisestä leskenä.

Naisista reilu neljännes arvioi, että pystyisi huolehtimaan yksin koko perheen menoista ilman erityisjärjestelyjä. Miehistä näin arvioi puolet.

Alle kolmekymppiset luottivat pärjäämiseensä enemmän kuin sitä vanhemmat.

Moni vakuuttaa miehen

On tavallista, että henkivakuutus otetaan miehelle. Se ei tarkoita, etteikö perheen äiti olisi yhtä rakas.

Moni perhe arvioi, että haluaa varautua nimenomaan sen varalta, että perheessä enemmän palkkaa saava kuolee, sanoo Vakuutusyhtiö Kalevan markkinointijohtaja Minna Mikkanen.

Miten se toimii?

Henkivakuutuksen perusasiat ovat nämä:

 1. Niin kutsuttu riskihenkivakuutus korvaa, jos henkilö kuolee tapaturmaisesti tai sairauteen.
 2. Korvauksen saaja valitaan, kun vakuutus otetaan. Sitä voi muuttaa.
 3. Puolisot voivat ottaa vakuutuksen yhdessä. Maksu on matalampi kuin kahden erillisen vakuutuksen.
 4. Henkivakuutuksen voi saada myös jonkin järjestön, esimerkiksi ammattiliiton jäsenhinnalla – mutta voimassaolo on sidottu jäsenyyteen.
 5. Kannattaa tarkistaa, pysyykö maksu samana vai nouseeko se kun vakuutettu ikääntyy. Jos maksu pysyy samana, korvaussumma todennäköisesti alenee.
 6. Kun velat on maksettu ja lapset aikuisia, moni alentaa itse vakuutuksen korvaussummaa. Silloin myös maksu alenee.
 7. Vakuutus on voimassa 65–90-vuotiaaksi asti, yhtiöstä ja vakuutuksesta riippuen.

Henkivakuutusten hinnoista ja ehdoista on hyvä vertailu Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen sivuilla.

Vakuutusyhtiö Kaleva puolestaan on tehnyt nettiin kampanjasivuston ja laskurin, jolla voi arvioida vakuutuksensa hinnan. Vakuutuksia myyvä yhtiö on huomannut, että ihmiset arvioivat usein väärin sen, mitä henkivakuutus maksaa.

Laskurin mukaan kahden nelikymppisen pariturva matalimmalla 50 000 euron korvaustasolla maksaa noin 80 euroa vuodessa. Hinta muuttuu korvaustason ja muiden valintojen mukaan.

Kaksi kolmesta suomalaisesta ei ole edes miettinyt henkivakuutuksen ottamista.

Nyt olen tehnyt ainakin sen.

Lue lisää

Paljonko rahaa tarvitset onneen?

9 faktaa isistä ja työstä

Lapsen vakuutus sitoo vakuutusyhtiöön

 

Anna Ruohonen pyörittää nelihenkisen perheen raha-asioita ja on työskennellyt myös taloustoimittajana. Hänen paras sijoituksensa ovat olleet lasten me&i-velourhaalarit, jotka tuottivat vuoden käytön jälkeen voittoa 30 prosenttia.

Kiinnitä huomiosi siihen, että luistimen laatu ja koko ovat kohdallaan, ja hanki oikeat luistimet oikeaan tarkoitukseen. Näin luistelu on ilo!

Kauno- vai jääkiekkoluistimet? Päätöstä ei pidä tehdä sukupuolen perusteella, sillä tytöt voivat hyvin luistella hokkareilla ja pojat kaunoluistimilla. Alkuun kannattaa kuitenkin valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet. Piikittömän luistimen kanssa lapsi oppii potkimaan sivuille. 

Alkuun kannattaa valita piikittömät luistimet eli hokkarit tai harjoitusluistimet.

Tärkeää on, että luistimen varsi ei ole löysä ja että kenkä on oikean kokoinen. Koska luistin on tavallista kenkää tukevampi, joutuu kantapäätä yleensä painamaan voimalla ennen kuin jalka sujahtaa luistimeen. Korkeampivartinen taitoluistin tukee nilkkaa paremmin kuin jääkiekkoluistin.

Pyydä lasta nousemaan tukevasti seisomaan ja kävelemään hieman ympäriinsä. Kysy tai tunnustele, että liikkuuko jalka liikaa luistimessa. Luistimen ei kuuluisi tuntua irralliselta osalta, vaan tukea jalkaa ja tuntua kevyeltä. Kannattaa myös joustaa polvista ja pyytää isompaa lasta kertomaan, mihin varpaat tällöin liikkuvat: tämä on todellinen asento, jossa luistellaan. Jos luistellaan ulkona, villasukalle on hyvä varata tilaa. Hallissa ylimääräistä sukkaa ei tarvita.

Pidä nämä mielessä luistinta valittaessa:

 • Jalka tuntuu tukevalta luistimessa. Älä jätä luistimeen kasvunvaraa!
 • Varpaiden ja luistimen kärjen väliin noin yhden sentin rako.
 • Kantapään tulee olla tiukasti vasten luistimen kantakuppia, eikä kantapää saa nousta, kun luistimet ovat kiinni.
 • Nauhoja ei saa laittaa liian tiukalle jalkapöydän päällä. 
 • Nauhojen sitomisen jälkeen hyvä luistin tuntuu miellyttävältä.

Marketista saa taito- tai jääkiekkoluistimet noin 40–60 eurolla. Erikoisliikkeiden laadukkaampien taitoluistinten hinnat liikkuvat sadan euron molemmin puolin. Kirpputoreilta ja sporttidivareista voi saada luistimet todella edukkaasti. Aina kannattaa myös kysellä ystävä- ja tuttavaperheiden lasten vanhoja kierrätykseen. Satunnaiseen luisteluun voi hankkia huokeammat luistimet, kun taas jääkiekko-, taitoluistelu- tai ringette-harrastukseen kannattaa hankkia kestävät ja laadukkaat, hintatasoltaan kalliimmat l

Luistimia sitoessa hermot eivät kiristy, kun nauhat on leikattu oikean mittaisiksi. Luistimen ympäri nauhoja ei kannata vetää, silloin sidonnasta tulee turhan kireä. Jalkaterän päältä nauhat jätetään melko löysiksi, taitekohta tehdään tiukemmaksi. Nilkan ja varren väliin mahtuu muutama sormi.

Luistimen terän tulee myös olla terävä. Luistimet on hyvä teroittaa säännöllisin väliajoin, sillä tylsät luistimet eivät ole turvalliset. Kysy teroitusta jäähallilta, urheiluseurasta tai -liikkeestä.

Aluksi jäällä voi vain seisoa tai kaatuilla

Pienen lapsen kanssa kannattaa aluksi vain seisoa, kontata, opetella nousemaan ja kaatumaan – totutella jäähän ja luistimiin. Lapsen tarvitsee oppia olemaan terän päällä ja saada tottua luistimiin. 

Itse luistelun opettelu kannattaa aloittaa hiihtoliikkeestä: Jalkoja liikutellaan eteen ja taaksepäin. Kokeillaan, miten luistin liikkuu ja haetaan tasapainoa. Myöhemmin lasta ohjataan oikeaan luistelutekniikkaan menemällä lapsen taakse ja pitämällä lantion seudulta tukevalla otteella kiinni. Käsien on hyvä olla vapaat, jotta lapsen asento hakeutuu automaattisesti tasapainoiseksi.

Vanhempien ei kannata puskea lasta liikaa vaatimuksillaan eikä hermostua, jos edistystä ei ihan heti tapahdu. Jokainen oppii kyllä luistelemaan, omaan tahtiin.

Lähde:  Suomen Taitoluisteluliitto, MTV, Kuningaskuluttaja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähde lomalla lähelle. Pyrähdys Tukholmaan tai Tallinnaan on nopsa reitti hiihtolomafiilikseen.

Tutkijan aarreaitta

Tekniikan museo, Tukholma. Lapsi muotoilee ilmaa, aikuinen maalaa silmillään. Se kaikki on mahdollista Tukholman Tekniikan museossa, joka on sekä museo että tiedekeskus ja kaikenkokoisten nerojen lempikohde. Loma-aikoina ekstraohjelmaa. Liput 10/15 e, keskiviikkoiltaisin ilmainen sisäänpääsy.

Syötävä elämys

Tai Boh, Tallinna. Tallinnan Vanhankaupungin laidalta löytyy idyllinen vihreä puutalo, jonka sisällä lymyää lumoava ravintolamaailma. Kekseliästä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola hurmaa kaikenikäiset.

Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh
Mikä sisustus! Tai Bohissa riittää katsottavaa, ja ruoka toimii. Kuva: Tai Boh

Luksusta laivalla

Vieläkö teinit saisi houkuteltua mukaan risteilylle? Eiköhän, jos luvassa muutakin kuin trubaduureja: Viking Gracella esiintyvät hiihtolomakaudella mm. Elastinen, Vesta ja Nikke Ankara. Vanhemmat nauttivat laivan moderneista tiloista.

Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line
Freesi Viking Grace kulkee Turun ja Tukholman väliä. Kuva: Viking Line

 

Pala paratiisia

Aqua Spa, Rakvere. Tunnin ajomatka Tallinnasta, ja ollaan Viron parhaaksikin kehutussa kylpylässä. Vesipuiston perhelipulla (30–45 e) aikuinen pääsee käyttämään myös kuntosalia. Vesipedoille löytyy kaksi lastenallasta sekä liuta liukumäkiä.

Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.
Rakveren kylpylään on tunnin matka Tallinnasta. Kuva: Aqua Spa.

Parhaat pomput

Zelluloosi Batuudikeskus, Tallinna. Sisäleikkipuistot, kyllä niitä löytyy Tallinnastakin! Jos sää on kurja, on vanhan tehtaaseen rakennettu huvipuisto loistopaikka viettää aktiivinen päivä. Pomppisiko ensin trampoliinilla, kiipeäisikö linnakkeeseen vai testaisiko taitojaan pelimaailmassa? Perhelippu 18 e.

Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus
Trampoliinikeskus sijaitsee vanhassa tehtaassa. Kuva: Zelluloosi batuudikeskus

 

Koti-Isi

Minne hiihtolomalla? 5 vinkkiä lapsiperheen lähilomalle Tukholmaan ja Tallinnaan

Äkkiä se 4 tuntia tulee täyteen. Aamulla lastenohjelmat riippuen monelta lapsi herää. Pikku-Kakkonen tunti ja sit iltapalalla jotain pientä katsottavaa. Tosin aamuisin tai iltapäivisin en torku / lepäile vaan elän hetkessä mukana tai teen jotain kotihommia. Itsellä ainakin et rajoitan lapseni telkkarin katselua.. Pitää ulkoilla myös ja leikkiä muita leikkejä.. En tiedä miten lapsi äitinsä luona katselee telkkaria, mutta minun luonani on isin säännöt.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.