Ennen lomaa kysyin psykologilta, miten paluu arkeen olisi loman jälkeen helpompi. Sitten tein ihan toisin.

Ennen kesäloman alkua haastattelin psykologia. Hän sanoi viisaita sanoja siitä, miten lapsiperheen arkeen paluuta loman jälkeen voisi helpottaa: Arkirytmin palauttaminen kannattaisi aloittaa ajoissa. Kääntää ruoka-ajat, nukkumaanmeno ja herääminen ajoissa kohti tavallista arkirytmiä.

Sitten alkoi loma.

Ensimmäisellä viikolla viisivuotiaani valvoi puoli yhteentoista.

Toisella lomaviikolla hän valvoi yhteentoista, koululainen puoleen yöhön.

Kolmannella lomaviikolla söimme kaikki aamupalaa mökin portailla kello 13. Ja neljännellä lomaviikolla – silloin me välillä valvoimme kahteentoista ja välillä heräsimme kahdeltatoista ja söimme päivän ainoan lämpimän ruuan siinä iltauutisten aikaan.

Tällä viikolla alkoi arki. Kohtasimme sen äkkikuolema-taktiikalla. Otimme lomasta ilon irti viimeiseen lounasaikaan syötyyn aamupalaan ja hävyttömän myöhäiseen iltaan asti.

Mitä siitä sitten seurasi?

Se, että tällä viikolla olemme olleet väsyneitä, mutta onnellisia. Loma oli hieno ja rentouttava. Mutta vastapainoksi on virkistävää syödä taas aamupalaa aamulla ja lämmintä ruokaa päivällä.

Soitin uudelleen myös psykologille ja sain synninpäästön: Kun loma on omannäköinen, se on onnistunut.

Kiitos niistä sanoista.

Lue lisää

Psykologin 9 lomaneuvoa: ”Tylsistyminen tekee lapsille hyvää”

Lue psykologin neuvot, jotta parisuhde jatkuisi loman jälkeenkin

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?