iStockphoto
iStockphoto

Kotihoidontuen jakaminen vanhempien kesken ei tule toimimaan, lukijamme sanovat.

Kotihoidontuen jakaminen vanhempien kesken ei tule toimimaan, sanovat Meidän Perheen kyselyyn vastanneet. Näin he kommentoivat uutista.

Mies tienaa enemmän

Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, ettei parempipalkkaisen isän ole mitään järkeä jäädä kotiin.

Meillä miehen palkka on niin paljon parempi kuin oma hoitoalan palkkani, ettei olisi mitään järkeä edes yrittää moista. Eli yhä pienempiä lapsia laitetaan hoitoon.

Perheet ottavat takkiin, koska monissa perheissä miehen palkka on suurempi kuin naisen. Minusta olisi kiva saada olla tämän nuorimmaiseni kanssa kotona, kunnes täyttää kolme, mutta onhan tämä tälläkin tavalla poikkeuksellisen mukavaksi tehty.

Me emme pärjäisi minun tuloillani. Lapsi siis menisi hoitoon. Tai itse asiassa lapsi menisi hoitoon ja minä jäisin työttömäksi. Emme voisi ottaa sitä riskiä, että työttömänä saisin töitä ja hoitopaikka ilmestyisi jostain kaukaa. 

Mieheni tienaa kaksi kertaa enemmän kuin minä, joten on täysin mahdotonta isän jäädä kotiin.

Todella huono idea. Entäs jos isä on yrittäjä, joka tekee itse yrityksensä kaikki työt?

Tosin eräs lukija huomautti, ettei raha määrää kaikkea.

Meillä parempipalkkainen mies teki valinnan jäädä kaksi kertaa kotiin hoitovapaalle. Aikaa on kulunut jo yli 10 vuotta, mutta yhä hän muistelee, miten se oli hänen elämänsä hienoimpia ja opettavaisempia kokemuksia. Toki silloin teki taloudellisesti tiukkaa.
.

…tai ei halua jäädä kotiin.

Muutama lukija arveli, ettei uudistus innosta isiä jäämään kotiin sen enempää kuin nykyäänkään. Ja pärjääkö isä edes kotona lasten kanssa?

En missään nimessä usko, että miehet innostuvat hoitamaan lapsia kotona yhtään sen enempää kuin tähänkään asti. Miksi pakottaa isät kotiin ja äidit töihin, jos äiti on se, joka haluaa olla kotona? Lapset tässä kärsivät, kun joutuvat pienenä päiväkotiin.

Ainakaan meillä isän jäämisestä kotiin ei tulisi yhtään mitään. Koti olisi täydessä kaaoksessa, ja työpäivän lisäksi saisin tehdä kaikki kotityöt ja lasten seuraavan päivän aamupalat ja lounaat valmiiksi. Muuten lapset eläisivät einesruoalla. Parempi olisi olla päiväkodissa.

Entä jos äidillä ei ole työpaikkaa?

Aina äidillä ei ole työpaikkaa, johon palata, lukijat huomauttivat.

Faktat on nostamatta vielä pöydälle. Jos päätös tehdään näin, niin metsään mennään ja lujaa. Jos äidillä ei ole työpaikkaa, hän jatkaa kotona työttömyystuella, joka kh-tukea isompi, ja saa jopa viedä lapsen päiväkotiin osa-aikaisesti. Siinäpä sitten säästöä ja hyvinvointia kerrakseen!

Kun äidit ei voi mennä lakkoon, niin saadaan pakotettua takaisin työmarkkinoille. No entäs kun ei ole työpaikkaa, johon palata?

Ovatko äidit todella ongelman ydin?

Muutama vastaaja toi kärkevästi esille sen, että yhteiskunnassa on muitakin ihmisiä, joita voisi patistaa töihin äitien sijaan.

Kotona olevat isät ja äidit ovat syy Suomen taloudelliseen ahdinkoon? Paapotaan vain työttömiä, joista moni on vain liian laiska lähtemään töihin tai  liian nättinokkainen tekemään jotain sellaista hommaa, joka ei just nyt sovi mielikuviin. Tähän joukkoon kuuluu myös moni 'syrjäytynyt' nuori, joka ei vain jaksa hakea töitä, kun voi muutakin touhuta valtion rahoilla. Jokainen joka on ollut kotona lasten kanssa, tietää, että se on 24/7-työtä, pilkkahintaan. Ei ole vapaita, lomia, eikä muitakaan etuuksia kuten sairaslomia.

Mielenkiintoinen ajatus, että nyt äidit ovat niitä, jotka pelastavat maan työllisyysongelman. Että me ollaan se ongelma. Ihan kuin tässä maassa ei olisi muita työelämästä poissa olevia.

Kukaan ei kuuntele lapsia

Lapsia ei tunnu ajattelevan kukaan, pohti eräs lukija.

Tässä sorsitaan kaikkein eniten lasta itseään. Sellainen, joka ei vielä pysty itse päättämään asioista, jotka häntä koskee, on helppo uhri. Mielestäni on väärin, että valtio sanelee perheille ehdot, miten lasta tulee hoitaa. Vanha isoäitini totesi kerran, että lapsien tulisi saada olla lapsia niin pitkään kuin haluavat, ja päiväkotiympäristössä se on hankalaa. Vaikka päiväkoti olisi kuinka kodinomainen, siellä on kuitenkin omat sääntönsä ja lapset aikuistuu väkisinkin nopeammin. 

Kommentit on poimittu Meidän Perheen nettisivuilta ja Meidän Perheen ja Vauvan Facebook-sivuilta.

Vierailija

"Ei mitään järkeä"

mies jos jää kotihoidontuelle ja mä työttömäksi päästään toimeentulotuen piiriin joten pitäisköhän jo ihan protestiksi ilmottautua työttömäks ja laittaa lapset päiväkotiin.. onneks meillä niin iso perhe ja pienet tulot ettei hoitomaksuja tarvii maksaa. ja mulla niin mahdoton työmatka keskeltä korpea ettei ne voi tarjota just mitään koska kulkuyhteyksiä on todella vähän, duunia johon palata ei ole ja tuskin 6:n lapsen äiti on kovin kuumaa kamaa työmarkkinoilla. oishan se työttömyyskorvaus nytkin...
Lue kommentti
Vierailija

"Ei mitään järkeä"

Eiköhän tässä ole kotihoidon leikkaamisesta kyse, leikkaamatta virallisesti kotihoidontukea. Valitettavasti vain päättäjät ovat aika kaukana todellisesta elämästä, kotihoidontuen leikkaus vaikuttaa vain pienituloisiin, jotka palaavat töihin, niihin joiden lasten hoito maksaa enemmän kaupungille, kuin heidän nettopalkkansa on. Itselläni lasteni hoito maksaisi enemmän kuin bruttopalkkani, koska lapsia on kaksi. Ja tosiaan työtäni tekee nyt joku muu ja työttömänä siten on yksi vähemmän. Monesti...
Lue kommentti

Kun Lintsi ja Korkeasaari on koettu, paljon on vielä jäljellä! Kokosimme kivat ja edulliset kohteet syyslomapäivien ohjelmaksi.

Ulkona on hyvä seikkailla – eväät mukaan!

1. Keskustassa ehdoton kävelylenkki kulkee Baanaa pitkin. Näe pyörälähetit ja tubettajien ja instaajien suosimat maisemat ja ota #baanapose Love Helsinki -veistoksen luona. 1,3 kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä kulkee entisessä ratakuilussa. Päätepisteet Kiasman ja Musiikkitalon välissä sekä Ruoholahdessa. Kun jatkatte lenkkiä Ruoholahdesta Jätkäsaareen, näette pissaavan pojan eli Bad Bad Boy -patsaan.

2. Lasten liikennepuistossa vietetään 16.–20.10. kaikille avoimia perhepäiviä. Puisto on avoinna kello 9–15, ja puistosta voi lainata polkuauton liikennepuistossa ajelua varten. Vapaa pääsy. Auroranportti 2, Helsinki, liikennekaupunki.munstadi.fi.

3. Junabongarin lempipaikka on hienoista maisemista tunnettu Linnunlaulun silta, joka vie rautatiekiskojen yli Eläintarhantieltä Tokoinrannasta Linnunlauluntielle Töölönlahteen. Töölönlahden puolella sijaitsevat myös vanhat Linnunlaulun huvilat.

Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!
Suomenlinnassa odottaa seikkailu vanhassa merilinnoituksessa. Pukeutukaa lämpimästi!

4. Suomenlinnan historiallisiin ja jylhiin maisemiin pääsee seikkailemaan syksylläkin säännöllisesti kulkevalla lauttayhteydellä Kauppatorin rannasta. Lauttamatka maksaa joukkoliikenteen lipun hinnan, aikataulut HSL:n sivuilla

5. Lammassaareen kuljetaan pitkospuita Vanhankaupunginkoskelta. Jo puinen polku saareen on elämys! Perillä odottavat suojeltu ulkoilu- ja mökkialue ja upeat merimaisemat ihan kaupungin vieressä. Saaressa saa liikkua vain yleisillä poluilla.

6. Kauempana idässä Vuosaaren kupeessa on Uutela, Itä-Helsingin laajin ulkoilualue ja hieno kohde luontoretkelle. Alueelta löytyy kaksi opastettua luontopolkua, joiden pituudet ovat 2,5 ja 1,5 kilometriä. Jylhiä silokallioita ja upeita merimaisemia, rantaniittyjä, soita ja metsiä sekä vanhaa huvila-asutusta ja Skatan tila laidunalueineen. Huom: pyöräily luontopoluilla on kielletty. Lisätietoja vuosaari.fi

7. Pulahda uima-altaaseen Helsingin keskustassa! Allas Sea Poolissa on kaksi lämmitettyä uima-allasta, joista toinen on matala lastenallas. Vähän hyisempää kyytiä tarjoaa merivesiallas. Yli 12-vuotiaat 12 euroa, 2–12-vuotiaat 6 euroa, alle 2 vuotiaat ilmaiseksi. Katajanokanlaituri 2a, allasseapool.fi

Ihan ilmaista sisätiloissa!

8. Lasten kaupunki on leikki-ikäisten suosikkimuseo Senaatintorin laidalla Sederholmin talossa. Hyppää hevoskärryihin, ohjaa vanhaa laivaa, piipahda 1970-luvun mummolassa tai kokeile 1930-luvun kouluelämää. Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva Lasten kaupunki kertoo historiasta lapsille sopivalla tavalla. Kaikkeen saa koskea. Vapaa pääsy! Aleksanterinkatu 16, helsinginkaupunginmuseo.fi/lastenkaupunki.

Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!
Onkos tullut kesä? Talvipuutarhassa on!

9. Talvipuutarha on sympaattinen, vihreä ja lämmin keidas keskellä kaupunkia. Ihastele eksoottisia kasveja, seuraa lammissa uiskentelevia karppeja ja istahda penkeille piirtelemään tai syömään eväitä. Vapaa pääsy! Hammarskjöldintie 1 A. Katso aukioloajat Helsingin kaupungin sivuilta.

10. Piipahda haahuilemaan kirjastoon. Rikhardinkadun kirjasto Helsingin keskustassa on kiehtova ja suuri kirjastotalo, josta löytyy paljon tutkittavaa. Se on myös taiteen ystävän helppo kohde: kirjaston tiloissa sijaitsee Helsingin Taiteilijaseuran taidelainaamo. 23. ja 30.10 sekä 6.11. kirjastossa järjestetään myös Pulmaario: Keksi ja koodaa -työpajoja lapsille. Rikhardinkatu 3. Katso myös muut kirjastot ja niiden syyslomaohjelma helmet.fi

11. Annantaloon koottu Unikudelmia-näyttelymaailma tutustuttaa suomalaisten kirjojen tarinoihin. Pääpaino ja lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirjojen maailmojen pohjalta on koottu elämyksellinen näyttely, jonka jokainen esine viittaa taustalla olevaan tarinaan. Vapaa pääsy! Annankatu 30, annantalo.fi

Vai mennäänkö museoon?

12. Ateneumin taidemuseossa pääsee ihailemaan Ankallisgallerian taideaarteita eli Ankkalinnan kokoelman omia versioita tunnetuista taideteoksista. Samalla lipulla pääsee toki näkemään myös teosten innoittajat Ateneumin kokoelmanäyttelyssä. Lapset ilmaiseksi, aikuiset 15 euroa. Kaivokatu 2, ateneum.fi.

13. Dinosaurusfanin suosikkipäivään kuuluu vierailu Luonnontieteellisessä museossa Etu-Töölössä. 17.–20. lokakuuta järjestetään dinosaurusaiheisia opastuksia kello 11 ja 14. Noin 20 minuuttia kestävä opastuskierros sopii kaikenikäisille ja kuuluu lipun hintaan.  Aikuiset 13 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, 7–17-vuotiaat 6 euroa. Pohjoinen Rautatiekatu 13, luomus.fi.

14. Tekniikan museo Vanhankaupunginkoskella kertoo tekniikan ja vempainten vaikutuksesta arkeen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. 17.–22.10. museossa pidetään Optiikkaa oppimassa -työpajoja alakoululaisille lapsille. Pajassa erilaisiin optisiin laitteisiin: linsseihin, peileihin ja prismoihin sekä rakennetaan oma kaleidoskooppi. Aikuiset 8 euroa, lapset 2/0 euroa, työpajamaksu 5 euroa. Viikintie 1, tekniikanmuseo.fi

Lapsiperheillä on menossa mainio teatterisyksy! Näistä esityksistä perheen pienimmät nauttivat – ja aikuisetkin. 

Tippukivitapaus, Kansallisteatteri, Helsinki

Tv-sarja Yökyöpeleiden tekijät tuovat Kansallisteatterin suurelle näyttämölle koko perheen musikaalin. Näytelmän ohjaa sen kirjoittaja, Allakka pullakastakin tuttu runokirjailija Laura Ruohonen. Ensi-ilta keskiviikkona 22.11. Yli 5-vuotiaille

Kansallisteatterin Tippukivitapauksessa nähdään mm. Vuokko Hovatta, Seela Sella ja Jani Karvinen. Kuva: Kansallisteatteri
Kansallisteatterin Tippukivitapauksessa nähdään mm. Vuokko Hovatta, Seela Sella ja Jani Karvinen. Kuva: Kansallisteatteri

Mimmi Lehmä ja varis, Teatteri Hevosenkenkä, Espoo

Miten maailman näkee rohkea Mimmi Lehmä, miten pelokas varis? Miten kahden erilaisen ystävyys muodostuu? Vuorovaikutteinen näytelmä pohtii ystävyyttä yhdessä lapsiyleisön kanssa. Esitykset meneillään. Kolme vuotta täyttäneille

Elämäniloisen Mimmin ja ujon variksen ystävyys syttyy, vaikka välillä takkuileekin. Kuva: Teatteri Hevosenkenkä.
Elämäniloisen Mimmin ja ujon variksen ystävyys syttyy, vaikka välillä takkuileekin. Kuva: Teatteri Hevosenkenkä.

Peppi Pitkätossu, Helsingin kaupunginteatteri

Koko kaupunki menee sekaisin, kun Peppi Pitkätossu muuttaa yksikseen Huvikumpuun. Aikuisille turvallisen tuttu tarina toimii täysillä isolla näyttämöllä. Ensi-ilta oli 2015, uudet esitykset parhaillaan käynnissä. 5-vuotiaasta alkaen

”Olkoon vain maailman vahvin mies. Minä olenkin maailman vahvin tyttö!” Anna-Riikka Rajanen vuorottelee Pepin roolissa Maija Langin kanssa. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri
”Olkoon vain maailman vahvin mies. Minä olenkin maailman vahvin tyttö!” Anna-Riikka Rajanen vuorottelee Pepin roolissa Maija Langin kanssa. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Onnellinen prinssi, Kansallisteatteri, Helsinki

Oscar Wilden klassikkosatuun perustuva näytelmä on tuunattu Eppu Nuotion loruillla ja Maija Ruuskasen musiikilla. Esityksen aluksi nukkemaestro Juha Laukkanen hakee yleisön suuren näyttämön aulasta, josta lennetään porukalla yläkerran lämpiöön pääskysen siivin. Esitykset meneillään. 2–7-vuotiaille.

Juha Laukkanen liikuttaa kaikkia Onnellisen prinssin nukkahahmoja. Kuva: Kansallisteatteri
Juha Laukkanen liikuttaa kaikkia Onnellisen prinssin nukkahahmoja. Kuva: Kansallisteatteri

Kani Untuvakerä, Helsingin kaupunginteatteri

Miksi toisten auttaminen on niin tärkeää? Siitä oppia antaa suloinen eläinporukka, johon kuuluvat muun muassa myyrä, lintuäiti ja herra kettu Repolainen. Nukketeatterinäytelmän esitykset käynnissä. 2–7-vuotiaille

Kani Untuvakerä sopii perheen pienimmille kaksivuotiaasta alkaen. Tarinan esittää Outi Haaranen-Halme. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri
Kani Untuvakerä sopii perheen pienimmille kaksivuotiaasta alkaen. Tarinan esittää Outi Haaranen-Halme. Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

Mitä tehtäis, Tampereen työväen teatteri

Mitä kaikkea sanoilla voikaan tehdä? Näytelmässä sanailevat täti ja koira, jotka riimittelevät arkisten touhujensa lomassa. Lorut ovat peräisin alan huipuilta: muun muassa Jukka Itkoselta, Kirsi Kunnakselta sekä Tuula Korolaiselta. Esitykset käynnissä.  3–7-vuotiaille (sekä aikuisille).

Eeva-Riitta Salo ja Eriikka Väliahde herättävät lorut henkiin Mitä tehtäis -näytelmässä. Kuva: Tampereen työväen teatteri:
Eeva-Riitta Salo ja Eriikka Väliahde herättävät lorut henkiin Mitä tehtäis -näytelmässä. Kuva: Tampereen työväen teatteri:

Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa, Tampereen komediateatteri

Ella ystävineen joutuu agenttihommiin, kun salaperäinen digiluudigilei-hirviö uhkaa koko koulua. Jollain tavalla kaikki liittyy uuteen digitekniikkaan, josta rehtoriksi noussut opettaja on aivan pihalla. Ensi-ilta 24.10. Suositellaan 3 vuotta täyttäneille

Suomen Teatteriopiston jatko-opiskelijat eläytyvät Ellan ja kavereiden rooleihin. Kuva: Tampereen komediateatteri
Suomen Teatteriopiston jatko-opiskelijat eläytyvät Ellan ja kavereiden rooleihin. Kuva: Tampereen komediateatteri

Molli, Turun kaupunginteatteri

Porilainen lastenteatteri Kurnuttava Sammakko tuo Turkuun pienen ja kiukkuisen Mollin, yksineläjän, joka haaveilee ystävästä. Miten käy, jos on vähän kulmikas tyyppi? Ja miten paljon sisukkuudella onkaan merkitystä? Esitykset 26.10. alkaen. Suositellaan 3 vuotta täyttäneille

Molli (Thomas Dellinger, oik.) tutustuu Sisuun (kuvassa Antton Kainulainen, näytelmässä Maria Hannonen), ja elämä muuttuu. Kuva: Kurnuttava Sammakko
Molli (Thomas Dellinger, oik.) tutustuu Sisuun (kuvassa Antton Kainulainen, näytelmässä Maria Hannonen), ja elämä muuttuu. Kuva: Kurnuttava Sammakko

Timo Ruuskasen ja Tuukka Vasaman klovnit tuovat näyttämölle modernin version Keisarin uudet vaatteet -klassikkosadusta. Seuraavat näytökset Aleksanterin teatterissa Helsingissä tammikuussa. Suositellaan yli 6-vuotiaille, mutta nelivuotias eläytyi näytelmään täysillä ja totesi katsomossa: ”Tämä on hurmaavan hauska!”