Älä ota siivousta niin vakavasti, alan ammattilainen Aino-Maija Leinonen kehottaa.

Äitien ei pidä tuoda töitä kotiin. Aino-Maija Leinonen, 34, rakastaa sitä lausetta. Hän on siivonnut kymmenen vuotta työkseen koteja, mutta omassa kodissa Tampereella pyykkivuori kasvaa ruokapöydän tuolilla. Askartelut saavat täyttää sohvapöydän, eikä sänkyjen petaamiseen ole ollut riittävän hyvää syytä.

– Tärkeintä on, että arki kotona toimii. Ei pidä kuunnella sisäistettyä syyllisyyttä siitä, että kunnon äidin koti kiiltää. Kunhan saan lapsille puhtaat vaatteet ja ruokaa puhtailta astioilta, olemme kaikki tyytyväisiä.

Aino-Maija ei ole syntymäjärjestelmällinen ihminen. Hän ei vahingossakaan tuo tullessaan ja vie mennessään, koska ajattelee ihan muuta kuin pyykkikoriin matkalla olevia leggingsejä. Itsensä kaltaisia varten hän on koonnut vinkkejä ja lohtua Leppoisa opas huusholliin -kirjaan. Siinä hän neuvoo pitämään imuria aina näkyvillä ja tekemään vaikka vain yhden asian, kuten luopumaan jogurttipurkkien säästämisestä.

– Aina sanotaan, että kun teet jotain, tee se hyvin. Ei missään tapauksessa! Siivouksessa on hienoa, jos tekee edes jotakin.

Vessan voi hyvin siivota kahdessa minuutissa, jotta ylipäänsä siivoaa. Kun vieraat ovat ovella, pesukoneeseen mahtuu paljon piiloon.

Aino-Maijan siivousvinkit

1. Kun 7- ja 9-vuotiaat tyttäreni alkavat siivota, laitan sekuntikellon juoksemaan. Minuutti siivousta tuo minuutin peliaikaa.

2. Siivous kevenee musiikilla. Toisen musiikkimakua ei saa arvostella. Ei lapsen ­folkia eikä äidin ysäripoppia.

3. Siivouksen jälkeen tilataan pizzat.

Meidän Perhe 1/2015

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.