Työssäkäyvä äiti – lopeta itsesi syyllistäminen. Näytät lapsillesi arvokasta esimerkkiä ja varmistat tyttäresi menestyksen.

Työssäkäyvien äitien tyttäret pärjäävät työelämässä paremmin, saavat parempaa palkkaa ja etenevät todennäköisemmin esimiesasemaan kuin kotiäitien kasvattamat tyttäret. Tämä selviää Harvardin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jonka aineisto kerättiin 24 maasta. Tutkimuksesta uutisoi CNNMoney.com.

Työssäkäyvien äitien pojat taas osallistuvat omissa perheissään useammin lastenhoitoon ja tekevät enemmän kotiaskareita kuin kotiäitien kasvattamat pojat.

Lapset, joiden äiti oli käynyt töissä, eivät itsekään pitäytyneet niin tiukasti perinteisissä sukupuolirooleissa, joiden mukaan mies tuo leivän taloon ja nainen hoitaa kodin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Työssäkäyvät äidit ovat lastensa roolimalleja ja lapset ottavat heistä oppia, tutkijat päättelevät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äidin työssäkäynti siivitti tyttärien työuria erityisesti maissa kuten Englanti ja Yhdysvallat, joissa naisten ansiotyöhön on perinteisesti suhtauduttu nihkeästi.

Maissa, joissa naisten ansiotyö on yleisempää, kuten Suomessa ja Tanskassa, ero ei ollut aivan yhtä suuri.

Ansiotyö lisää naisen itsenäisyyttä

– Erittäin mielenkiintoinen tulos, tutkimusjohtaja Kaisa Kauppinen Helsingin yliopistosta kommentoi.

Kauppinen itse on päätynyt tutkimuksissaan Suomessa samaan johtopäätökseen: äidin työssäkäynti lisää naisen itsenäisyyttä ja tekee hänet tasavertaisemmaksi miehen kanssa perheen sisäisessä työnjaossa. Tämä taas heijastuu myönteisesti tyttärien työuraan ja tulevaisuuteen, aivan kuten amerikkalaistutkimuksessa todetaan.

Kauppisen tutkimusten mukaan yleisin syy suomalaisnaisten töihin paluuseen perhevapailta on raha: perheen elättämiseen tarvitaan kahden aikuisen palkka.

– Naisen paluu työelämään lisää tälläkin tavoin perheen hyvinvointia. Molempien palkoilla voidaan kustantaa lasten harrastukset ja maksaa lainoja.

– Muita naista työhön houkuttelevia asioita ovat ammattitaidon ylläpitäminen, ura ja työyhteisön sosiaaliset kontaktit.

Lue lisää

Tutkimus: Mitä useampi lapsi, sitä tehokkaampi nainen on työssään

Pienen lapsen äiti tuskailee: ”Miten pysytte järjissänne, kun olette lapsen kanssa kotona?”

Nainen, oletko sinäkin perheesi (väsynyt) projektipäällikkö?

Vierailija

Tossahan siis menestymisen mittarina pidettiin kovinkin amerikkalaiseen tyyliin uskollisena työuralla etenemistä ja palkan kokoa. Otsikointi on sikäli huonoa, että pärjäämistä on paljon muutakin laatua, kuin pelkkä iso palkka ja hieno ura. Itse miellän pärjäämiseksi myös hyvän henkisen hyvinvoinnin, kyvyn soveltaa tietoa ja toimia yllättävissä tilanteissa, selviämis- ja ensiaputaidot, erätaidot jne. 

Että en nyt menisi itse sanomaan ison palkan ja hienon uran olevan tärkeintä elämässä. Vaikka oonkin uraäiti itse. Kyllä minulle oman lapseni yleinen hyvinvointi sekä hänen kykynsä selvitä yhteiskunnassa ja ihimisten parissa on tärkeintä.

Vierailija

amerikassa en kauheasti ihmettele, ei nimittäin ole samanlaisia sosiaalietuuksia ja jos vanhemmat eivät ole työssä on perhe todella köyhä. eri asia suomessa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla