Toisen tukena oleva tarvitsee usein itsekin tukea.

1. Mikä sulla on?

Potkut, läheisen kuolema, keski-iän kriisi tai vakava sairastuminen. Kun kumppanillasi on elämässään vaikeuk­sia, hän kaipaa tukeasi. On tärkeää ymmärtää, että jokainen kohtaa ongelmat tavallaan. Minkä yksi hanskaa, voi romahduttaa toisen.

– Tietyt asiat suojaavat ihmistä vaikeuksissa. Muun muassa elämänhistoria, persoonallisuus ja sen hetkinen ympäristö vaikuttavat siihen, miten kukin reagoi, sanoo SOS-kriisikeskuksen päällikkö Pirjo-Riitta Liimatainen.

Joskus ongelma hiipii elämään salakavalasti, kun vaikkapa työstressi pitkittyy. Pahimmillaan tilanne kärjistyy kriisiksi ja vaikuttaa koko perheeseen.

– Ihminen sopeutuu. Se, millaista elämästä on tullut vaikkapa mielenterveys­ongelman tai päihderiippuvuuden takia, on tuntunut normaalilta. Sitten havahtuukin, ettei näin voi jatkua.

Joskus ongelmasta kertoo vain se, ettei perheen toinen vanhempi ole enää oma itsensä.

2. Teetä ja sympatiaa

Lohduttaminen on ensisijaisesti läsnäoloa ja kuuntelemista.

– Kriisitilanteisiin ei ole oikeita sanoja. Kerro, että olet kumppanisi vierellä ja pysyt siinä, Liimatainen sanoo.

Perustarpeista huolehtiminen on tärkeää silloin, kun mieli on maassa ja elämä tuntuu toivottomalta. Puutu tilanteeseen, jos kumppanisi ei lepää, syö tai hän eristäytyy.

Voi tuntua turhauttavalta, jopa pelottavalta, jos puolisosi ei kerro, mitä käy läpi. Muista, että jokainen työstää päänsä sisäistä myllerrystä omalla tavallaan. Joku lähtee lenkille, toinen piiloutuu peiton alle, kolmas tilittää tilittämistään. 

– Kaikki tavat ovat yhtä hyviä, kunhan ei vahingoita itseään tai muita, sanoo SOS-kriisikeskuksen kriisityöntekijä ja psykoterapeutti Veli-Matti Husso.

Moni kaipaa juttukumppania ainakin joissain vaiheessa ajatustyötään. Ihminen voi esimerkiksi kokea syyllisyyttä asioista, joihin hän ei ole voinut vaikuttaa. Silloin tekee hyvää saada synninpäästö läheiseltä ihmiseltä.

3. Yhdessä päivä kerrallaan

Kovilla oleva kumppani tarvitsee tilaa käsitelläkseen tunteitaan. Kun haluat auttaa, ota isompi osa perhearjen pyörityksestä vastuullesi. Älä kuitenkaan uuvuta itseäsi, vaan pyydä apua läheisiltänne ajoissa.

Ole kärsivällinen: kumppanisi toipuminen voi viedä aikaa. Pitkään kehittynyttä masennusta tai päihderiippuvuutta ei hoideta sormien napsautuksella. Kun taas jotain ikävää tapahtuu äkisti, menee aikansa ennen kuin ihminen pystyy käsittelemään tapahtunutta saati ajattelemaan tulevaisuutta.

– Sulatteluvaiheessa mielialat voivat heitellä rajusti vihasta suruun. Se johtuu tilanteesta, eikä ole henkilökohtaista, vaikka kohdistuisikin lähimpänä olevaan, Pirjo-Riitta Liimatainen sanoo.

Kun toinen ei näe toivoa missään, tärkeä tehtäväsi on luoda uskoa. Tiukimmassa paikassa auttaa, että otatte yhdessä päivän kerrallaan.

4. Entäs me?

Vaikeassa elämäntilanteessa saatatte riidellä enemmän. Mikäli suhteenne on voinut huonosti entuudestaan, välinne voivat muuttua vielä kireämmiksi. Älä silti ala vältellä vaikeista asioista puhumista, vaan kiinnitä ennemmin huomiota riitelytyyliinne.

– Liika varominen on tuhoisaa. Ilman puhumista tilanteen korjaamisesta tulee entistä työläämpää. Hyvään suhteeseen kuuluu avoimuus. Hankalista aiheista puhumista voi myös harjoitella, Husso toteaa.

Se, mitä vanhemman elämässä tapahtuu, heijastuu myös lapsiin. Lapset ovat fiksuja, joten ­tilannetta on turha peitellä.

– Asioista kannattaa puhua lasten kanssa heidän ikätasonsa huomioiden, Pirjo-Riitta Liimatainen sanoo.

Lasten ei kuitenkaan tarvitse olla kuulemassa kovasanaista riitelyä.

5. Apua koko perheelle

Toisen tukena oleva tarvitsee usein itsekin tukea.

Jos tuntuu, ettette selviä tilanteesta omin neuvoin, hakekaa apua aikailematta. Saatavilla oleva päivystysapu vaihtelee paikkakunnittain, mutta esimerkiksi Mielenterveysseuran valtakunnallisesta kriisipuhelimesta (010 195 202) saa neuvoja lähes vuorokauden ympäri. Koko perhe voi hakea apua oman alueen perheneuvolasta.

Monesti huonovointisen kumppanin omat voimat eivät riitä tilanteen ratkomiseen. Esimerkiksi masentunut voi kokea, ettei hänen hyväkseen voi tehdä mitään.

– Avun saaminen pitää tehdä mahdollisimman ­helpoksi. Voit etsiä tietoa, varata ajan ammattiauttajalle toisen puolesta ja mennä ensimmäiseen tapaamiseen mukaan. Siitäkin voi olla hyötyä, että hakee keskusteluapua itselleen ilman kumppania, Liimatainen sanoo.

Meidän Perhe 7/2014

Lue lisää

Nämä ovat hyvän parisuhteen tunnusmerkit

Kuinka äidin masennus vaikuttaa vauvaan? Jari Sinkkonen vastaa.

Voiko masennusta ja ylipainoa hoitaa probiooteilla?

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nappaa muksu kainaloon ja houkuttele katsomaan leffa, joka kolahti äitiin tai isään viime vuosituhannella. Nämä elokuvat toimivat yhä.

Valitsimme viisi hittileffaa 90-luvulta, jotka kelpaa katsoa nykylastenkin kanssa. Aloita vaikka kolmosesta, joka sopii perheen pienemmillekin. Kaikki leffat löytyvät Netflixistä.

1. Teinin kanssa: Clueless (1995)

Vieläkö muistatte Alicia Silverstonen, hetken 90-luvun kirkkaimpana teini-idolina säihkyneen näyttelijä- ja mallitähden? Silverstone jatkaa näyttelijänuraansa edelleen, mutta siitä huolimatta hänet muistetaan yhä parhaiten elokuvasta Clueless. Leffa oli 90-luvulla ilmiö jo varhaisteinien keskuudessa.

Clueless kertoo high schoolin suosituimmasta tytöstä Cherylistä, jonka pinnallinen elämä täyttyy shoppailusta, Nokia-kännykkään lörpöttelystä ja pojista. Kun kouluun tulee uusi ja vähän outo tyttö, keksii Cheryl muovata hänestä suositun, hänellä kun sitä näkemystä asiaan riittää.

Clueless on pinnalta aika tavallinen, hiukan höpsö teinileffa, mutta alta paljastuu ajan hengelle virnuilevaa satiiria. Sivuosissa nähdään nuoret Brittany Murphy ja Paul Rudd – sekä viimeistä huutoa oleva Nokia 232 -kännykkä.

2. Varhaisteinin kanssa: My Girl – Tyttöni mun (1991)

Yksin kotona -leffoista maineeseen ponkaissut lapsitähti Macaulay Culkin teki 90-luvulla koko perheen elokuvia liukuhihnalta. Yksi rakastetuimmista oli varhaisteini-ikää kolkuttelevista ystävyksistä kertova My Girl – Tyttöni mun.

Elokuvassa Culkin näyttelee kaikelle mahdolliselle allergista poikaa, jonka ainoa ystävä on yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva tomera Vada-tyttö. He ovat kuin paita ja peppu, mutta pari he eivät ole. Vai olisivatko ehkä sittenkin? My Girl – Tyttöni mun vie katsojan suorinta tietä elämän kevääseen: on ihastumista, taianomainen ensisuudelma, murrosiän ihmeelliset oireet, vaikea vanhempisuhde ja traaginen kuolema.

3. Koko perheen naurutakuu: Mrs. Doubtfire (1994)

Muutama vuosi sitten kuollut näyttelijä Robin Williams jätti jälkeensä valtavan leffaperinnön, josta voi kaivella sopivaa katseltavaa kaikenlaisiin tilanteisiin ja mielentiloihin.  

Varsinkin 90-luvulla Williams teki hyvin menestyneitä koko perheen elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa Mrs. Doubtfire. Se on komedia isästä, joka näkee avioeron vuoksi lapsiaan vain harvoin. Mies päättää tavalla tai toisella päästä takaisin lastensa elämään. Niinpä hän pestautuu vaimonsa kotiapulaiseksi – herttaiseksi  täti-ihmiseksi naamioituneena, totta kai.

Mrs. Doubtfire käsittelee avioeroa ja sukupuolirooleja fiksusti ja lämmöllä – ja on kaiken lisäksi vielä hillittömän hauska!

4. Nostalgista fantasiaa: Jumanji (1995)

Kaipaatko aikaa, jolloin seikkailuelokuvat eivät olleet vielä pelkkää aivot turruttavaa tietokoneanimaatiotykitystä? Siinä tapauksessa Jumanji on sinun elokuvasi.

Fantasiaseikkailu kertoo salaperäisestä Jumanji-lautapelistä, jonka pelaamisessa on omat riskinsä. Elokuvan alussa nuori Alan-poika tulee imaistuksi pelin sisään ja jää sen vangiksi. Vuosikymmeniä myöhemmin peliä pelaavat sisarukset vapauttavat vahingossa aikuiseksi varttuneen Alanin (Robin Williams), mutta pääsevät samalla irti toinen toistaan hirmuisemmat viidakon pedot.

Jumanjissa on mukana jo jonkin verran tietokoneella tehtyjä tehosteita, mutta ne eivät ole varastaneet vielä koko show'ta. Pääosassa on ennen kaikkea jännittävä seikkailu. Williamsin rinnalla näyttelee nuori Hillary Duff.

5. Nyyhkyiltaan: Free Willy – Pelastakaa Willy (1993)

Yksi tunnetuimmista ihmisen ja eläimen ystävyydestä kertovista elokuvista on Free Willy – Pelastakaa Willy. Elokuva kertoo ongelmanuoresta Jessestä, joka jotuu sovittamaan graffitiharrastuksellaan yhteiskunnalle aiheuttamansa mielipahan yhdyskuntapalveluna vesipuistossa. Kaikkien yllätykseksi hankala poika ystävystyy tuittuilevan Willy-miekkavalaan kanssa. Jesse päättää tehdä kaikkensa vapauttaakseen ihmisten vangitseman Willyn.

Todellisuudessa Willyä esittänyt Keiko-valas koki masentavamman kohtalon, vaikka pääsikin maistamaan vapautta vuosien vesipuistoelämän jälkeen. Elokuvan suosion myötä paineet Keikon vapauttamiseksi kasvoivat. Ongelmana tosin oli, että pari vuosikymmentä vankeudessa elänyt valas oli jo ehtinyt unohtaa luontaiset vaistonsa ja saalistustaitonsa. Vuonna 1998 alkaneessa projektissa Keikoa valmisteltiin kuitenkin uuteen elämään vapaana valaana, ja lopulta se todella vapautettiin. Vuonna 2003 Keiko ajautui Norjan rannikolle kuolleena. Se oli kärsinyt aliravitsemuksesta ja ilmeisesti menehtynyt keuhkokuumeeseen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.