Ei kai meidän mussukalla, 8-vuotiaalla alakoululaisella, voi vielä olla murrosikä?

Hiki haisee, tukka rasvoittuu hetkessä ja apua, onko sillä leuassa jo finni!

Ei kai meidän mussukalla vielä voi olla murrosikä, 8-vuotiaalla alakoululaisella?

Ei yleensä olekaan, sillä kyse on murrosikää edeltävästä kehitysvaiheesta adrenarkesta, joka monella on nykyisin entistä aikaisemmin, pojilla alle 9- ja tytöillä jo alle 8-vuotiaana.

Mikä ihmeen adrenarke?

Murrosikä on kaikille tuttu, mutta sitä edeltävä adrenarke on sananakin monelle outo. Mistä oikein on kyse?

Adrenarke on lapsen normaali kehitysvaihe, joka johtuu lisämunuaisten erittämien mieshormonien aiheuttamista, yleensä vasta lähellä teini-ikää ilmenevistä muutoksista.

Ennenaikaisen adrenarken merkit ovat yleisempiä hieman pyöreillä kuin normaalipainoisilla lapsilla ja tavallisempia tytöillä kuin pojilla. Jo alle 8-vuotiaana alkavia oireita on lähes yhdeksällä prosentilla tytöistä ja parilla prosentilla pojista.

Ennenaikaisen adrenarken yleistyminen liittyy osaltaan lasten lisääntyneeseen ylipainoon.

Huh, nassikan kainalot haisevat

Adrenarken oireita ovat aikuistyyppinen - siis haiskahtava - kainalohikoilu, ihon ja hiusten rasvoittuminen sekä kainalo- ja häpykarvoituksen ilmaantuminen. Yleensä merkit etenevät juuri tässä järjestyksessä.

Ovien paiskomisia ei kunnon murrosiän tavoin vielä ole, mutta lievää mielialojen vaihtelua adrenarkeen voi kuulua jo kyllä.

Sen sijaan rintojen ja kivesten kehittyminen kuuluu vasta oikeaan murrosikään.

– Adrenarke tunnetaan huonosti. Usein vanhemmat ja lääkäritkin ajattelevat, että lapsella on ennenaikainen murrosikä, ja adrenarken merkit jäävät piiloon teini-iän muutosten alle, kertoo professori Jarmo Jääskeläinen Itä-Suomen yliopistosta.

Adrenarkea ei tarvitse hoitaa

Liian varhaisesta murrosiästä muistuttavat merkit voivat hämmentää vanhempia ja tietysti myös lasta itseään. Monet ovatkin helpottuneita kuullessaan, ettei adrenarke ole sairaus, eikä sitä tarvitse hoitaa.

Ennenaikaista murrosikää sen sijaan voidaan tarvittaessa hieman jarruttaa.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos epäilee lapsellaan ennenaikaista adrenarkea?

– Lapsi kannattaa tutkia, jotta muut syyt kuten ennenaikainen puberteetti tai esimerkiksi jotkin harvinaiset entsyymipuutokset saadaan suljettua pois, professori neuvoo.

– Yleensä lääkärissäkäyntejä ei sen lisäksi tarvita.

Adrenarke kiinnostaa tutkijoita

Aihepiiri kiehtoo Jarmo Jääskeläistä, jonka johtamassa seurantatutkimuksessa Kuopiossa on mukana 74 ennenaikaisen adrenarken läpikäynyttä lasta.Tänä vuonna täysi-ikäisiksi tulevien nuorten avulla on tarkoitus selvittää, miten ennenaikainen adrenarke vaikuttaa esimerkiksi keskushermoston kehitykseen ja kasvuun.

Nyt tiedetään esimerkiksi se, että adrenarke käynnistyy vähitellen jo ensimmäisen elinvuoden, ellei jo sikiövaiheen aikana.

– Adrenarken merkitys on vielä epäselvä. Ainakin se valmistanee lasta varsinaiseen murrosikään hormonimyrskyineen.

Tutkijat olivat aiemmin sitä mieltä, että ennenaikaisesta adrenarkesta on lapselle vain haittaa. Sitä on pidetty muun muassa kakkostyypin diabeteksen yhtenä aiheuttajana.

– Nykyisin ajattelemme, että adrenarkella voi olla myös myönteisiä vaikutuksia lapsen kehitykseen ja jopa älykkyyteen.

Lue lisää

Miksi esiteini raivoaa?

Esiteini on kuin taapero - 10 yhtäläisyyttä

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.