Lapsiperheessä aika on usein kortilla. Nämä yksinkertaiset keinot auttavat arjen kiireessä.

1. Luovu koko huushollin suursiivouksista. Siivoa sen sijaan vain yksi huone per päivä. Älä murehdi muiden huoneiden siivosta, kukin huone ajallaan.

2. Liikunta tekee hyvää, mutta vie paljon aikaa. Jos nautit siitä, jatka samaan malliin. Jos liikunta on sinulle enemmän pakkopullaa, luovu kuntosalikäynnistä ja ohjatuista liikuntatunneista ja tee joka päivä supertehokas 7 minuutin treeni. Hyviä treeniohjelmia löydät kännykän sovelluskaupoista hakusanalla "7 minute workout". Kun jumpassa käyntiin kuluu matkoineen helposti puolitoista tuntia, seitsemän minuutin treeniin kuluu... vain seitsemän minuuttia. (Hyvä vaihtoehto on käydä lenkillä sillä aikaa, kun lapsi käy harrastamassa.)

3. Käytä puolivalmisteita, etenkin talvella. Erityisesti pakastevihannekset ovat luojan lahja lapsiperheelle. Pakasteparsakaali, -kukkakaali, -pinaatti, ja muut vihannekset ja sekoitukset paitsi valmistuvat nopeasti, ovat lähes aina myös tuorevihanneksia edullisempia ostaa. Lisäksi pakastevihanneksissa on usein enemmän ravintoaineita tallella kuin pitkään varastoiduissa tuorevihanneksissa, sillä kasvikset päätyvät pakasteiksi lähes suoraan pellolta.

4. Osta verkosta. Kaupoissa kiertämiseen ja vaatteiden sovittamiseen kuluu rutkasti aikaa. Verkossa voi tehdä ostoksia mihin vuorokauden aikaan tahansa. Varsinkin lastenvaatteiden ostaminen sujuu verkossa sukkelaan, ja paketti tulee lähipostiin tai halutessasi kotiovelle.

5. Jos kuljet töissä julkisilla, käytä bussissa istuminen erilaisten listojen suunnitteluun ja kirjoittamiseen. Istuessa on hyvää aikaa miettiä ostoslistat, joululahjalistat, mitä lapsi tarvitsee ensi viikolla päiväkotiin/kouluun, miten järjestän tulevan päivän työt... Kun kaikki muistettava on paperilla, aikaa ei mene päivän aikana turhaan säätämiseen ja muisteluun.

6. Ikiaikainen sananlasku, jossa on vinha perä: vie mennessäs, tuo tullessas. Jos asut kahden kerroksen asunnossa, älä koskaan mene alakertaan ottamatta mukaan jotakin sinne kuuluvaa. Ja päinvastoin, kun palaat yläkertaan, ota sinne kuuluva tavara mukaasi. Kun tavarat ovat niille kuuluvilla paikoillaan, elämä on huomattavasti näppärämpää.

7. Pyri pitämään kiinni lasten nukkumaanmenoajoista. Myös viikonloppuisin. Kun lapset ovat tottuneet menemään petiin aina kello puoli yhdeksän, nukkumaanmenoajasta ei tarvitse joka kerta käydä vääntöä ja unikin tulee helpommin. Näin sinulla on joka ilta omaa aikaa tai parisuhdeaikaa puolisosi kanssa.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.