Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Minkälaiset aurinkolasit ovat taaperolle parhaat? Lue vinkit.

Lapsen kehittyvät silmät ovat erityisen herkät auringon uv-säteilylle. Pupilli on isompi kuin aikuisella ja mykiö kirkkaampi. Lasten silmät pitäisikin suojata aurinkolaseilla pienestä pitäen.

1. Minkälaiset aurinkolasit lapselle kannattaa hankkia?

Lapsen aurinkolasit kannattaa valita pitkälle samoilla perusteilla kuin aikuisellekin. Linssien tulisi olla riittävän tummat, jotta häikäisy poistuu. Liian tummilla on taas hankalaa nähdä esimerkiksi varjossa olevia kohteita. Sopiva tummuusprosentti on 50–80.

Pienille lapsille tarkoitetut aurinkolasit ovat yleensä kaarevia niin, että ne suojaavat silmiä myös sivulta.

2. Tarvitseeko jo vauvaikäinen aurinkolasit?

Aurinkolasit suojaavat kaikenikäisten silmiä, mutta usein vauvat eivät mielellään suostu pitämään laseja päässään. Pakottaminen ei ole oikein mielekästä.

Välttämätöntä lasien hankkiminen ihan pienimmille ei ole siksi, että vauvat suojataan muutenkin kirkkaalta auringonpaisteelta.

3. Mitä voi tapahtua, jos lapsen silmiä ei suojata?

Lapsen silmän väliaineet ovat erittäin kirkkaat, joten haitallinen säteily pääsee aikuisia helpommin silmän sisäosiin. Silmän vastaanottama säteily altistaa vanhemmalla iällä silmänpohjan rappeumaan ja aikaistaa harmaakaihin syntyä.

Välitöntä terveysriskiä aurinkolasien käyttämättä jättämisestä ei synny, mutta lapsen olo on epämiellyttävä häikäisyn takia.

Pitkäaikainen oleskelu kirkkaassa auringonpaisteessa voi aiheuttaa lumisokeutena tunnetun sarveiskalvon tulehduksen. Kirkkaasti heijasteleva keväthanki lisää silmään tulevan uv-säteilyn määrää, mutta normaalioloissa tulehdukset ovat harvinaisia.

4. Miten aurinkolasit saa pysymään lapsen päässä? Jotain jippoja?

Aurinkolasikehysten muotoilun tulee sopia lapsen pään anatomiaan erityisesti nenäosaltaan. Parasta olisi valita kehykset asiantuntijan kanssa, sillä lasten päät voivat olla muodoltaan ja kooltaan hyvinkin erilaisia. Optikolla lasit myös asennetaan käyttäjälle parhaiten sopiviksi.

Aurinkolasit kannattaa laittaa lapselle vasta, kun ollaan jo ulkona auringossa. Silloin lapsi oppii nopeasti, että aurinkolasit päässä on mukavampi olla, eikä ota niitä pois.

Lapset kyllä antavat pienen totuttelun jälkeen lasien olla, jos ne tuntuvat mukavilta ja häikäisy vähenee.

Kuminauhallinen kiinnitys on hyvä apukeino monen ikäisille lapsille.

5. Pitäisikö aurinkolaseja käyttää uimarannalla? Tai valita lapselle uimalasit, joissa on uv-suojaus?

Uimarannalla laseja kannattaa käyttää tilanteen niin salliessa. Usein varsinaisen uimisen ajaksi lasit voi ottaa pois, mutta vedessä leikittäessä lasit voi hyvin pitää päässä.

Kesällä aurinko paistaa korkeammalta ja säteily tulee suorempaa ylhäältä, joten se ei kohdistu niin helposti silmiin vaan silmäkuopan rakenteet suojaavat silmiä.

Lähes kaikissa muovista valmistetuissa linsseissä on kohtalaisen hyvä uv- säteilyn suodatus, joten erityisille uv-suojatuille uimalaseille ei ole varsinaista tarvetta.

6. Mitä eroa on optikolta tai marketista ostetuilla laseilla? Onko hinnalla paljon merkitystä?

Kaikissa aurinkolaseissa, niin huoltoasemilla kuin ruokakaupoissa myytävillä, on uv-suojaus, mutta linssien optisessa laadussa voi olla valtavia eroja.

Kun ostaa aurinkolasit optikolta, voi olla varma, ettei linsseissä ole omituisia vääristymiä tai jopa pieniä ylimääräisiä voimakkuuksia. Optikolla myös linssien sävyvalikoima on laajempi, joten omille silmille ja omiin tarpeisiin sopivat aurinkolasit löytyvät helpommin.

Käyttökelpoisia aurinkolaseja löytyy jo parillakymmenellä eurolla, mutta kaikkein halvimmissa on monesti helposti rikkoutuvat kehykset. Lasten käsittelyä hyvin kestävät aurinkolasit saa noin 50 eurolla.

Asiantuntijana johtava optikko, myyntijohtaja Ismo Kivinen, Synsam

Telttailu metsässä on lapselle mahtava seikkailu. Näillä ohjeilla koko perheen retki onnistuu.

Kirpeä syyssää ei haittaa, kun varusteet on valittu oikein. Valitse patikkareitti nuorimman kulkijan jaksamisen mukaan, jotta kaikille jäisi reissusta mukavat muistot. Jälkikasvua on turha yrittää houkutella metsään toistamiseen, jos heidän mielestään retki oli rämpimistä ikävässä maastossa itku silmässä.

1. Pakkaa oikein

Useimmiten aloittelijat pakkaavat liikaa tavaraa. Maisemat eivät jaksa kiinnostaa, jos kaikki energia hupenee ylipakattua reppua raahatessa. Ota mukaan vain ne asiat, joita oikeasti uskot tarvitsevasi. Pakkaa mukaan vaihtovaatteet kastumisen varalta ja muista, että pimeän tullen on aina kylmä.

2. Kerrospukeudu

Satsaamalla siihen, mitä puet päälle, voit pienentää vaihtovaatteiden kuormaa. Ihoa vasten tuleva vaatekerros on tärkeä, sillä se siirtää kosteutta ja pitää sinut lämpimänä. Kuorikerroksen taas olisi hyvä pitää kosteus ulkopuolella. Valitse ihoa vasten esimerkiksi merinovillaa. Kantorepussa tai -rinkassa matkustava vauva pärjää syyskelissä toppahaalarissa, joka toimii hyvin myös makuupussina päiväuniaikaan.

3. Uudelleen suljettavat muovipussit = paras ystäväsi

Pakkaa kaikki tavarat suljettaviin Minigrip-pusseihin. Jos sataa, reppu putoaa lampeen tai maitotetra menee rikki patikoinnin aikana, koko repun sisältö tulitikkuja myöten ei tuhoudu käyttökelvottomaksi. Lisäksi vaatteet on helppo pakata pusseissa ilmatiiviisti pieneen tilaan.

4. Varaudu kunnon eväillä

Ulkona ruoka maistuu. Pakkaa matkaevääksi keksejä ja pähkinöitä. Kauppojen valmiit smoothie- ja puuropussit ovat käteviä välipaloja. Grillimakkarapaketti pysyy viileänä, kun pakkaat sen jäähdytetyn vesipullon kanssa samaan pussiin. Vesi tietysti juodaan taukopaikalla.

Retkieväitä kannattaa maistattaa ensin kotioloissa. Etenkin retkeilykaupoissa myytävät veteen sekoitettavat pussiruuat saattavat olla lapsesta aluksi epäilyttäviä – ja kotimatka tyhjällä mahalla yhtä tuskaa.

5. Yksi kuppi per nenä riittää

Unohda kertakäyttöastiat ja muu hienostelu! Retkellä kaikki ruokailu tapahtuu kuupasta, josta juodaan kahvit ja maidot sekä syödään retkikeittimellä tai nuotiolla valmistetut mössöt ja makkarat. Muista, että kaikki, mitä viette luontoon, tulee myös mukananne takaisin. Yhden puukon ja parin mukin huuhtominen on huomattavasti helpompaa kuin roskasäkin roudaaminen.

6. Muista otsalamppu

Syksyllä hämärä hiipii leiripaikalle jo alkuillasta, ja kesäyössäkin on kurja suoriutua unisen lapsen puskapissattamisesta pelkän kuun valossa. Majoita retken pituus aina niin, että leiri on pystytetty ennen pimeää. Varaa myös lapsille omat valot – heistä on hauska tutkia kantoja ja koloja omilla lampuilla.

7. Panosta makuualustoihin

Teltan ja makuupussien lisäksi yöpymismukavuuteen vaikuttavat kunnolliset makuualustat. Lasten (ja itsesi) takia sijoita ilmatäytteiseen alustaan, joka on paksumpi ja mukavampi kuin perinteiset solumuovilärpäkkeet. Teltassa nukkuminen on lapsista muutenkin vähän epämukavaa, eikä kannata ottaa sitä riskiä, että kivi patjan alla pilaa koko porukan unet.

8. Huolehdi hygieniasta

Mukana kannettavaa vettä ei tuhlata käsien pesuun. Pakkaa mukaan käsidesi sekä kunnon tukko kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa sekä kädet, naamat että peput tarvittaessa.

9. Jätä lelut kotiin

Jätä rinkasta pois lelut sekä varsinkin pelikoneet. Lapset ymmärtävät kohtalaisen mukavasti, että keskellä metsää ei ole wifiä – etenkin jos maltat jättää myös oman kännykkäsi reppuun. Kaikenikäiset lapset löytävät tekemistä luonnosta, kunhan he saavat ensin hetken marista, ettei täällä ole mitään tekemistä.

10. Varaa aikaa

Aikuisten retkeä varten on kohtalaisen helppoa laskea, kuinka pitkä matka päivän aikana taittuu tai kauanko leiriytymiseen menee aikaa. Pienten lasten kanssa aika kannattaa tuplata. Metsäpolun varrelta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa tai pissalle pitää päästä hieman useammin, mikä metsässä on sekin oma operaationsa. Kiire ei kuulu rentouttavalle retkelle, joten valitse mieluummin lyhyempi reitti ja väljempi aikataulu.

+ Harjoittele telttailua

Jos aiotte yöpyä teltassa, sitä kannattaa harjoitella lasten kanssa etukäteen vaikkapa omalla pihalla tai olohuoneessa. Teltassa nukkuminen on vähän jännää, joten konseptiin kannattaa tutustua lähellä omaa sänkyä. Yöllä kaikki äänet kuulostavat telttakankaan läpi aivan erilaisilta kuin päivällä, eikä metsässä ole koskaan täysin hiljaista. Herkimmille lapsille saattaa olla hyvä idea ottaa mukaan kuulosuojaimet yöunien turvaamiseksi.

Aikuisten kannattaa treenata teltan pystytystä niin, että se tulee selkärangasta. Siinä vaiheessa, kun sadekuuro on kastellut koko porukan ja ilta alkaa hämärtyä, et halua enää tuhlata sekuntiakaan tappelemalla tukivaarnojen ja telttaköysien kanssa.

Puolet suomalaisista ei pese käsiään tarpeeksi hyvin flunssakautena. Kannattaisi, sillä käsienpesu on tehokkain keino ehkäistä tartuntoja.

Vain joka viides suomalainen pesee kätensä niistämisen jälkeen. Loput 80 prosenttia siis levittävät käsissään flunssapöpöjä eteenpäin.

Luvut käyvät ilmi lääkäriasema Mehiläisen ja IROResearchin kyselytutkimuksesta. Sen mukaan yli puolet suomalaisista ei kiinnitä flunssakaudella riittävästi huomiota käsihygieniaan. Kannattaisi, sillä flunssien leviäminen aiheuttaa paljon riesaa. Pikkulapset saattavat sairastaa jopa kymmenen flunssaa vuodessa.

Kädet pitäisi pestä huolellisesti aina niistämisen ja vessassa käymisen jälkeen sekä ennen ruokailua.

Muistisääntö: Tuiki tuiki tähtönen

Mikä tahansa nopea huljautus ei riitä. Kunnolliseen käsienpesuun kuluu noin 20 sekuntia aikaa. Laula samalla kierros Aakkoslaulua, niin tiedät pesseesi tarpeeksi pitkään. Joululaulukaudella voit laulaa samalla sävelellä Tuiki tuiki tähtösen.

Tässä vielä tarkemmat ohjeet:

  1. Huuhtele kädet.
  2. Saippui kunnolla nestesaippualla.
  3. Hiero saippuaa sormien väleihin ja sormenpäihin, jotta myös kynsien aluset puhdistuvat. Muista myös kädenselät ja ranteet.
  4. Huuhtele huolellisesti. Jos olet tehnyt kaiken kunnolla, olet Aakkoslaulussa jo loppuvärssyissä.
  5. Kuivaa kädet puhtaaseen pyyhkeeseen.