Lomalla pitäisi olla ihanaa – ja silti eropapereita jätetään eniten juuri lomien jälkeen elokuussa. Psykologi kertoo, mistä se johtuu ja miten sitä voi välttää.

Sitten lomalla on viimein huoletonta yhdessäoloa. Rentoutuneina koko perhe, tai kahdestaan. Sanalla sanoen: laatuaikaa.

Vaan kun ei aina ole. Elokuussa lomien jälkeen jätetään enemmän eropapereita kuin muulloin. Vika ei kuitenkaan ole yhdessä elokuussa vaan 11 muussa kuukaudessa. Pieleen menevät yleisimmin samat asiat, mutta niitä voi korjata:

1. Kesä ei korjaa tilannetta, jos parin tunneyhteys jää syksystä kevääseen arjen jalkoihin. Päinvastoin, loman aikana tilanne levähtää silmille, kun ei pärjää vain ruuhka-arjen Mitä ostetaan ruuaksi? tai Kuka hakee lapset? -lauseilla.

2. Parisuhteen jatkumisen eteen pitäisi tehdä jotain joka päivä. Kyllä, joka päivä. Hommaa helpottaa se, että tärkein asia pysyy samana päivästä, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen: Opettele kuuntelemaan, mitä toiselle kuuluu. Ole siis kiinnostunut puolisostasi.

3. Äläkä nyt ymmärrä väärin. Toisen kuunteleminen ei tarkoita, että puolison pitäisi avautua syvällisistä elämän ja kuoleman kysymyksistä tämän tästä. Ole kiinnostunut siitäkin, oliko työmatkalla ruuhkaa, miten kokous tai päivä lasten kanssa meni, onko jalka vielä kipeä ja mitä toinen haluaisi tehdä viikonloppuna.

4. Jos sinusta tuntuu, että et saa kunnollista kontaktia puolisoosi, älä mieti vain, mitä hän tekee väärin. Sen sijaan tarkkaile, mitä itse teet – yleiset ja väärät vaihtoehdot ovat hermostuminen ja vetäytyminen. Keskity siis rauhoittamaan itsesi niin, että pulssi ei nouse sille tasolle, jolla ei ole enää rakentavaa keskustelua vaan äänekästä huutamista tai syvää hiljaisuutta.

5. Hetkellinen hermojen meno loman alussa ei ole kauhistus. Ei ole vaaranmerkki vaan luonnollista, että arkiputken jälkeen paineet purkautuvat erimielisyyksinä. Riidelläkin voi niin, että ei aiheuta pysyvää vahinkoa parisuhteelleen tai perheelleen.

+ Muista myös tämä:

Joskus eropapereiden lähettäminen elokuussa on huonoista vaihtoehdoista paras. Lomalla päihdeongelmat ja muut riippuvuudet usein kärjistyvät. Kun promillet nousevat, lisääntyy myös väkivalta. Silloin voi olla vain tervettä ymmärtää lähteä.

Ohjeita parempaan parisuhdelomaan ja -arkeen antoi psykologi, psykoterapeutti Mirka Paavilainen Ovumia Perheklinikalta.

Lue lisää

Psykologin 9 lomaneuvoa: ”Tylsistyminen tekee lapsille hyvää”

10 asiaa, joita onnelliset parit tekevät päivittäin

6 syytä, miksi loma käy äidin hermoille

7 x näin saat puolisosi huomioimaan sinua enemmän

Parisuhteen 3 ongelmaa ja ratkaisua