Seuraa joulukuun etenemistä näiden elävien joulukalentereiden avulla.

Joko olet hankkinut joulukalenterit lapsille? Lego- ja Barbie-kalentereiden lisäksi joulukuun etenemistä voi seurata myös hauskojen, elävien joulukalenterien avulla.

1. Ylen Joulukalenteri: Porokuiskaajan arvoitus

Ylen uusi Joulukalenteri on lastenkirjailija Timo Parvelan käsikirjoitukseen perustuva jouluseikkailu. Yle TV2:lla esitettävä sarja näytetään arkiaamuisin klo 7.50, alkuillassa klo 17 ja illalla klo 19.20 sekä viikonloppuisin klo 8.50 ja 18.50. Sen voi katsoa jälkikäteen Yle Areenasta.

Sarjassa tyttötonttu Pirpana lähtee Korvatunturilta selvittämään kadulta löytyneen koiran tapausta. Matkalla Pirpana tutustuu joulukoristeiden tekijään Väinöön. Korvatunturin Ylitonttu sekä hölmö keksijätonttu Sherlokkinen aiheuttavat päänvaivaa tarinan sankareille. Lopulta koko joulu uhkaa mennä pilalle. Mutta kuka on porokuiskaaja?

Sarjaa tähdittävät nimekkäät näyttelijät. Pääosia esittävät Kreeta Salminen ja Ville Majamaa. Sivurooleissa nähdään veteraanitähdet Pirkka-Pekka Petelius, Vesa Vierikko sekä Vesa-Matti Loiri.

2. Pasilan Elävä Joulukalenteri

Pääroolissa Pasila tekee yhdessä Helsingin Pasilassa asuvien kanssa elävän joulukalenterin. Elävää joulukalenteria voi seurata Pääroolissa Pasilan kotisivuilta.

Kalenterissa on 24 erilaista, eri ryhmien toteuttamaa luukkua. Jokainen luukku tarjoaa avaajalle videotervehdyksen tai tapahtuman, johon osallistuminen on ilmaista. Avaa luukku ja osallistu esimerkiksi nukketyöpajaan, käy laulamassa kauneimpia joululauluja tai mene katsomaan lasten lyhtykulkuetta Pasilaan.

Pääroolissa Pasila on Pasilan alueen asukkaiden ja Helsingin Kaupunginteatterin yhteinen teatteriprojekti. Projektia tulee myös Helsingin Kulttuurikeskus.

3. Vuoden kylän Joulukalenteri

Vuoden kyläksi valittu Vuolenkoski järjestää kyläläisilleen elävän joulukalenterin. Idea on hurmaava: suuret, puiset luukut aukeavat naristen ja kertovat, minne päivän luukun salaisuus kuljettaa kyläläiset. Luukkuihin on piilotettu tapahtumia ja ihmeteltävää kaikenikäisille joulumielisille. Ensimmäinen luukku avautuu kylän vanhalla palotallilla.

Myös muu Suomi voi seurata joulukalenterin etenemistä Vuolenkosken nettisivuilta. Osa tapahtumista julkistetaan etukäteen, osa paljastetaan vasta luukun avausaamuna.

Lue lisää

Perhe keittiössä: hyvä ja helpot piparkakut

Pulmana joulukalenteri? Eräs äiti keksi oikotien

Vanhemmat hoi, aika kerätä rahaa yhdessä!

– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.