Kuva: Iida Varjola
Kuva: Iida Varjola

Lapsiperheen arkirealismia -bloggari Iida Varjola, 32, pyörittää kotona tarkan euron arkea.

 Bloggari kertoo, mistä perheen suurimmat säästöt syntyvät.

1. Tee ruoka isoissa erissä

”Teen ruoan isoissa erissä niin, että samasta ruoasta tulee päivällinen, seuraavan päivän lounas ja pari annosta pakkaseenkin.

Syömme lasten kanssa lounaan kotona, mutta myös mieheni ottaa aina kotoa eväät työpaikalle.

Olen laskenut, että kuukaudessa työpaikkaruokailuun kuluu vähintään 160 euroa. Summasta putoaa heti sata euroa pois, kun tuo ruoat kotoa.”

2. Hyödynnä tarjoukset

”Olen tarjoushaukka, ja käyn monen eri kauppaketjun kaupoissa. Kaupat sijaitsevat lähekkäin ja ajan autolla parkkipaikalta toiselle.

Esimerkiksi vihannesten hinnoissa kertynyt säästö on suurempi kuin bensakustannukset, jota ajosta tulee.

Ostan vihannekset aina tietystä kauppaketjusta, koska ne ovat siellä normaalihintaisenakin halvempia kuin muualla. Ostan saman kauppaketjun myymälästä myös vaipat: ne ovat halpoja mutta hyviä.

Suosin monien kauppaketjujen omia halpismerkkejä, myös kosmetiikassa."

3. Osta vaatteet kirppiksiltä

”Mietin todella tarkkaan, tarvitsenko jotain ennen kuin ostan sen. Periaatteeni on, etten osta mitään turhaa.

Ostan kirppiksiltä lähes kaikki lastenvaatteet ja -tarvikkeet sekä ison osan omista vaatteistani. 

Suosin Facebook-kirppiksiä. Sain esimerkiksi uuden veroisen trenssin tätini hautajaisiin 10 eurolla, kun huhuilin sitä ensin sosiaalisessa mediassa. Sain tunnin sisällä 20 tarjousta ja pääsin valitsemaan parhaat päältä.

Tytölleni ostin juuri kahdet kumisaappaat viidellä eurolla.”

Lue Lapsiperheen arkirealismia -blogia vauva.fissä.

Vierailija

3 asiaa, joissa perheemme säästää eniten – pihisti elävä bloggari kertoo

"Esimerkiksi vihannesten hinnoissa kertynyt säästö on suurempi kuin bensakustannukset, jota ajosta tulee." Ja tästä sitten luonto kiittää... Meidän perheen paras säästövinkki on sellainen, että myy auto. Saatat saada rahaa, ja joka tapauksessa säästät huolto-, vakuutus- ja bensakuluissa sen verran, että voit ostaa ne vihannekset samasta kaupasta ja tarvittaessa ajaa ainakin kerran viikossa jonkin reissun vaikka taksilla.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.