Banaanikakku vai donitsitorni? Molemmat maistuvat juhlapöydän herkkuina. Ota ohjeet talteen!

Hessu Hopon donitsitorni (laktoositon)

Tarvitset:

  • 1/2 l vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 muna
  • noin 13–14 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voisulaa
  • paistamiseen: 1/2–1 l rypsiöljyä
  • kuorrutus: 1 valkuainen
  • 2–3 dl tomusokeria
  • muutama tippa karamelliväriä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, suola ja sokeri sekä muna. Sekoita mukaan jauhot pienissä erissä. Vaivaa joustavaksi taikinaksi yleiskoneella tai käsin. Lisää lopuksi voisula ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi vesihauteessa tai mikroaaltouunissa.

Alusta taikina ja jaa se 12–14 osaan. Leivo paloista tankoja öljytyin käsin ja nipistä tankojen päät huolellisesti yhteen.Kohota donitsit liinalla peiteltyinä kaksinkertaisiksi.

Kuumenna öljy. Kokeile öljyn kuumuutta pienellä taikinapalalla. Jos öljy kihisee taikinan ympärillä, on aika paistaa donitsit. Paista donitsit noin 1 minuutti/puoli tai kun donitsi alkaa kellua.Nosta donitsit talouspaperin päälle ja anna ylimääräisen öljyn imeytyä paperiin.

Sekoita valkuainen ja tomusokeri paksuhkoksi kuorrutukseksi. Lisää karamelliväriä pisara kerrallaan, ettei donitseista tule liian ärjyn näköisiä. Koristele jäähtyneet donitsit kuorrutuksella ja pinoa ne keoksi tarjoiluvadille.

Viidakkopojan banaanikakku 

Tarvitset:
  • 4 munaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 3/4 dl ohratärkkelystä esim Ohrakas
  • 2 tl leivinjauhetta
  • leivitykseen: kasvismargariinia ja
    kookoshiutaleita
  • kostutukseen: appelsiinimehua
  • Täyte: 2 1/2 dl kuohkeaa vaniljakastiketta
  • 150 g banaania tai mustikkahilloa
  • 150 g vaniljahalvaa
  • Pinta: 400–500 g keltaista marsipaania
  • suklaata
  • koristeluun kiivejä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita ohratärkkelys ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Kääntele jauhot kevyesti vaahdon joukkoon. Voitele ja leivitä halkaisijaltaan 24 cm:n vuoka ja kaada taikina vuokaan.

Paista kakkupohja 180-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai, kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunoilta. Seisota kakkua 5 minuuttia ennen kuin käännät sen ritilälle.

Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja leikkaa kakku kolmeksi levyksi. Kostuta kerrokset appelsiinimehulla. Levitä alimmaiselle levylle hillo ja puolet vaniljakastikkeesta. Levitä toisen levyn väliin loppu vaniljakastike ja murenna päälle halva.

Nosta kolmas levy päälle ja leikkaa kakku kahden banaanin muotoiseksi, niin että kakun keskelle jää kaksi pientä puolikuun muotoista kakkupalaa. Voit tarjota keskupalat päivänsankarille syntymäpäiväaamuna.

Kauli marsipaanit erikseen kahden muovikelmun välissä litteiksi levyiksi. Nosta levyt kummankin kakun päälle. Muotoile banaanin muotoisiksi. Sipaise sulaa suklaata kakkujen pintaan ja viimeistele kokonaisuus kiivin puolikkailla.

Meidän Perhe 3/09

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla