Seuraavan kerran kun arki maistuu puulta ja lasten lapsuus kiireeltä ja kaurapuurolta, ota esiin tämä lista ja kokeile ehdotuksista edes yhtä.

1. Anna lapsen keksiä oma ruokalaji ja toteuttakaa se yhdessä niin, että lapsi on pääkokki ja sinä apulainen. Myönnetään, tästä on enemmän vaivaa kuin pinaattilettujen lämmittämisestä, mutta ainakaan sinun ei tarvitse tuskailla, mitä syötäisiin. Ruoka todennäköisesti myös maistuu lapselle paremmin. Saatat yllättyä: hän ei välttämättä halua hodareita.

2. Pue lapsen askartelema koru töihin. Jos pokka ei pidä loppuun saakka ja riisut sen ennen työpaikalle saapumista, tee se vasta, kun lapsesi ei ole näkemässä.

3. Anna lapsen lähteä roolileikkivaatteissa ulos leikkimään. Naapurin mummokin ilahtuu, kun ikkunasta näkyy tukat hulmuten juoksevia prinsessoja, tiikereitä ja supermiehiä.

4. Asettele ruoka lautaselle hauskaan muotoon. Kasvikset ovat otollisia tähän: salaatinlehdistä tukka tai parta, kurkunviipaleista silmät, paprikasta kulmakarvat, porkkanasta nenä... Se, ettei ruualla saa leikkiä, on vanhentunut elämänohje.

5. Kata lasiin pilli myös arkiaterialla.

6. Lukekaa yhdessä koululaisvitsejä. Kokeile, muistatko vielä niitä, jotka naurattivat sinua lapsena. Aika hyviä ovat nämä uudetkin:

”Tiedätkö, mitä tarkoittaa pilates? –Melilosvoja.”

”Mitä Elastinen sanoi kiinalaisessa ravintolassa? –Anna se soija, anna se soija!”

7. Mikset menisi mukaan majaleikkiin, vaikka vain vartiksi? Rakentakaa olkkariin tuoleista ja peitoista niin iso maja, että aikuinenkin mahtuu sisään. Ottakaa sinne lamppu ja makuupussitkin. Tiskit voivat odottaa pienen hetken.

8. Tehkää taskulampulla varjokuvia seinälle. Vieläkö osaat tehdä koiran ja intiaanipäällikön?

9. Kaivakaa esiin vanhat kotivideot lasten vauva- ja taaperoajoilta. Ihastelkaa yhdessä, miten suloisia palleroita he olivatkaan. (Kyynelehtimisvaroitus.)

10. Viettäkää silloin tällöin lapsi päättää -päiviä. Kirjoittakaa juhlallinen paperi, jossa päivän ohjelma on suunniteltu: mitä Milja päättää -päivänä syödään, mitä tehdään.

Kuulostaa ehkä pelottavalta, mutta luultavimmin hän haluaa ihan tavallisia asioita: että syödään lihapullia ja mennään yhdessä puistoon. Jos arvelet, että lapsi ehdottaisi liian kalliita asioita, keskustelkaa etukäteen säännöistä. Vaikkapa, että Linnanmäki ei ole mahdollinen, mutta uimahalli, liikennepuisto tai luonnontieteellinen museo käyvät.

Tärkein juttu on, että hän saa päättää. Tämä idea on erityisen hyödyllinen, jos teilläkin kamppaillaan sisaruskateuden kanssa. Kokemus on osoittanut, että ”Fanni päättää” ja ”Leo päättää” –päivät vähentävät sisarusten välistä nahistelua.

11. Kehittäkää oma salainen perhetervehdys. Pieni älyttömyys on aina paikallaan.

12. Kehittäkää joka viikko toistuva rutiini, josta kaikki tykkäävät. Rutiini kuulostaa sinusta ehkä kirosanalta, mutta useimmat lapset rakastavat niitä. Lapselle kaksi kertaa on perinne, ja joskus yksikin kerta riittää siihen, että he sanovat: meillä on aina tapana...

Yhteinen rutiini voi olla vaikkapa leffailta kotisohvalla aina perjantaisin, tai yksi ilta viikossa, jolloin saa syödä iltapalaa sohvalla murusista välittämättä. Aikuisena he sanovat sisaruksilleen: Muistatteko, kun meillä oli aina tapana?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.