Suomalaisista 12-vuotiaista 57 %:lla on kariesta. Pepsodent haastaa sinut kilpailuun...

ILMOITUS

Pepsodent on huolissaan suomalaisten lasten hampaiden kunnosta. Suomalaisista 12-vuotiaista 57 %:lla on kariesta ja vain 60 % suomalaisista pesevät hampaansa suositusten mukaisesti kahdesti päivässä. Siksi Pepsodent haastaa sinut kilpailuun jossa voit voittaa Pepsodent-tuotepaketin perheellesi vuodeksi.

Klikkaamalla www.pepsodent.fi pääset kisasivulle. Samoilta sivuilta löydät myös hyviä neuvoja hampaiden hoidosta.

Kiire ja laiskuus syynä suomalaisten huonoon hammashygieniaan

Tuoreen tutkimuksen mukaan vain 60 % suomalaisista pesee hampaansa suositusten mukaisesti kaksi kertaa päivässä. Pepsodentin teettämässä tutkimuksessa selvisi, että yleisimmät syyt suomalaisten huonoihin harjaustottumuksiin ovat laiskuus, kiire ja harjaamisen kokeminen tarpeettomaksi. Lapsiperheiden arkirutiinit ovat myös löystyneet, ja vain kolmasosa vanhemmista valvoo lastensa hampaiden pesua päivittäin. Suomalaisten hampaidenharjaustottumusten heikentymisestä huolestunut Pepsodent käynnistää kampanjan suomalaisten suun terveyden edistämiseksi.

Hammaslääkäriliiton suositusten mukaan hampaat tulisi pestä fluorihammastahnalla vähintään kaksi kertaa päivässä kahden minuutin ajan. Pepsodentin tutkimuksen mukaan vain 60 % suomalaisista noudattaa suositusta. Tulos on linjassa aiempien tutkimusten kanssa, joissa suomalaisten on todettu olevan Pohjoismaiden laiskimpia hampaidenpesijöitä.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten hampaidenharjaustottumuksia ja lapsiperheiden hampaidenpesurutiineja. Vastaajilta kysyttiin myös, miksi he harjaavat tai jättävät harjaamatta hampaansa. Pesemättä jättämisen yleisimmät syyt olivat laiskuus (32 %), kiire (13 %) ja hampaiden harjaamisen kokeminen tarpeettomaksi (37 %). TNS Gallupin tammikuussa 2009 toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi 1332 yli 15-vuotiasta suomalaista.

- Suun terveys on tärkeä osa ihmisen terveyttä ja suun alueen tulehduksilla on yhteyksiä moniin yleissairauksiin. Suomi oli pitkään suun terveyden kärkimaita Euroopassa, mutta 2000-luvulla erityisesti lasten ja nuorten suun terveys on heikentynyt hälyttävästi. Hammaskaries on yleistynyt, ja vain alle puolella 12-vuotiaista on terveet hampaat. Julkisen terveydenhuollon lisäksi vastuu lasten suun ja hampaiden terveydestä on vanhemmilla, sanoo hammaslääketieteen lisensiaatti Annamari Nihtilä.

Pepsodentin tutkimuksen mukaan vain alle kolmannes (29 %) vanhemmista valvoo lastensa hampaiden pesua päivittäin. Joka neljännessä perheessä hampaiden harjaus on yhteinen, päivittäinen tapahtuma. Yhtä monessa perheessä lasten hampaiden pesu aiheuttaa ajoittain kiistelyä, ja 15 % vanhemmista on huomannut lastensa huijaavan hampaiden pesussa. Näissä perheissä lapset tuntuvat keksivän mitä tahansa välttyäkseen ikävältä velvollisuudelta.

- Lapset oppivat arkirutiinit seuraamalla vanhempiensa esimerkkiä. Hampaiden pesusta tulisi alusta asti tehdä pienelle lapselle mukava yhteinen hetki. Harjaus on hyvä aloittaa jo vauvaikäisenä leikin varjolla. Koska lapset näkevät ainoastaan toimintansa välittömät seuraukset, he eivät koe hampaiden pesua tarpeelliseksi. Siksi on tärkeää, että vanhemmat valvovat lasten hampaiden pesua mahdollisimman pitkään, sanoo kasvatuspsykologi Keijo Tahkokallio.

- Muistuttaaksemme suomalaisia suuhygienian tärkeydestä Pepsodent käynnistää maaliskuussa valtakunnallisen kampanjan suomalaisten suun terveyden edistämiseksi. Kampanjan tavoitteena on kannustaa erityisesti lapsiperheitä tekemään hampaiden pesusta yhteinen hetki, aamuin ja illoin, kertoo Pepsodentin Nordic Brand Manager Carl-Gustaf Elfving Unileveriltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla