Kyselisin nimen Tianna alkuperää ja merkitystä...

Kyselisin nimen Tianna alkuperää ja merkitystä.

Nimitohtori Minna Saarelma: Tianna on etenkin Yhdysvalloissa tunnettu tytönnimi. Kuuluisimpia tämännimisiä amerikkalaisnaisia on yleisurheilija Tianna Madison, joka voitti Helsingissä naisten pituushypyn maailmanmestaruuden vuonna 2005.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmillaan Tianna-nimi oli Pohjois-Amerikassa 1990-luvulla, mutta sen suosio jatkuu edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa tämän nimen on saanut toistaiseksi vain noin 25 tyttöä, ja valtaosa heistä on syntynyt 2000-luvulla. Samataustaisen Tiana-nimen saaneitakin on yli kymmenen.

Nimi Tianna pohjautuu latinankieliseen naisennimeen Tatiana, jonka miespuolinen vastine on Tatianus. Molempien taustalla on roomalainen sukunimi Tatius, jonka merkitys on valitettavasti epäselvä.

Kirkollinen perinne tuntee kolme Tatianus-nimistä varhaiskirkon marttyyriä. Nimi Tatiana on taas tullut Euroopassa tunnetuksi Pyhän Tatianan, 200-luvulla kuolleen roomalaisen marttyyyrin välityksellä. Hän oli ylhäissyntyinen kristitty nainen, joka ei täysi-ikäiseksi tultuaan halunnut mennä naimisiin vaan palvella lähimmäisiään. Rooman seurakunnan diakonissana Tatiana hoiti sairaita, kävi vankiloissa ja auttoi köyhiä. Hän kärsi marttyyrikuoleman noin vuonna 230, kieltäydyttyään uhraamasta muiden uskontojen jumalille.

Tatjana-nimi on ollut erityisen suosittu Venäjällä, ja se löytyy myös Suomen ortodoksisesta kalenterista 12. tammikuuta. Suomessa Tatjana- tai Tatjaana-nimen on vuoden 1900 jälkeen saanut lähes 1 700 naista, mutta suomalaisessa nimipäiväkalenterissa tätä nimeä ei ole. Sen sijaan kalenteristamme löytyvät Tatjana-nimen lyhentymät Taija, Taina ja Tanja, joiden nimipäivä on 13. lokakuuta. Näiden nimien kantajia on Suomessa yhteensä lähes 26 000. Tianna on siis näiden tuttujen nimien sisarnimi.

Vauva 3/2008

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla