Kyselisin nimen Tianna alkuperää ja merkitystä...

Kyselisin nimen Tianna alkuperää ja merkitystä.

Nimitohtori Minna Saarelma: Tianna on etenkin Yhdysvalloissa tunnettu tytönnimi. Kuuluisimpia tämännimisiä amerikkalaisnaisia on yleisurheilija Tianna Madison, joka voitti Helsingissä naisten pituushypyn maailmanmestaruuden vuonna 2005.

Suosituimmillaan Tianna-nimi oli Pohjois-Amerikassa 1990-luvulla, mutta sen suosio jatkuu edelleen.

Suomessa tämän nimen on saanut toistaiseksi vain noin 25 tyttöä, ja valtaosa heistä on syntynyt 2000-luvulla. Samataustaisen Tiana-nimen saaneitakin on yli kymmenen.

Nimi Tianna pohjautuu latinankieliseen naisennimeen Tatiana, jonka miespuolinen vastine on Tatianus. Molempien taustalla on roomalainen sukunimi Tatius, jonka merkitys on valitettavasti epäselvä.

Kirkollinen perinne tuntee kolme Tatianus-nimistä varhaiskirkon marttyyriä. Nimi Tatiana on taas tullut Euroopassa tunnetuksi Pyhän Tatianan, 200-luvulla kuolleen roomalaisen marttyyyrin välityksellä. Hän oli ylhäissyntyinen kristitty nainen, joka ei täysi-ikäiseksi tultuaan halunnut mennä naimisiin vaan palvella lähimmäisiään. Rooman seurakunnan diakonissana Tatiana hoiti sairaita, kävi vankiloissa ja auttoi köyhiä. Hän kärsi marttyyrikuoleman noin vuonna 230, kieltäydyttyään uhraamasta muiden uskontojen jumalille.

Tatjana-nimi on ollut erityisen suosittu Venäjällä, ja se löytyy myös Suomen ortodoksisesta kalenterista 12. tammikuuta. Suomessa Tatjana- tai Tatjaana-nimen on vuoden 1900 jälkeen saanut lähes 1 700 naista, mutta suomalaisessa nimipäiväkalenterissa tätä nimeä ei ole. Sen sijaan kalenteristamme löytyvät Tatjana-nimen lyhentymät Taija, Taina ja Tanja, joiden nimipäivä on 13. lokakuuta. Näiden nimien kantajia on Suomessa yhteensä lähes 26 000. Tianna on siis näiden tuttujen nimien sisarnimi.

Vauva 3/2008

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset
Pienen prinssi Gabrielin ensimmäinen edustuskuva! Kuva: Kungligahuset

Prinsessa Sofian ja Carl Philipin pieni poika sai suurmiehen nimen. 

Ruotsin hovin tuorein tulokas, prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin vastasyntynyt poika, sai juhlavassa seremoniassa kauniin nimen: Gabriel Carl Walther.

 

Prins Gabriel #kungahuset #dalarna

Henkilön Kungahuset (@kungahuset) jakama julkaisu

Vauvan lukijat arvuuttelivat vauvauutisen jälkeen, mikä voisi olla hyvä nimi prinssi Alexanderin pikkuveljelle. Eniten ääniä sai Edward, Felix ja Fredrik, mutta neljäs suosikeista oli juurikin Gabriel! 

Vierailija

Ruotsin prinssi sai nimen – ja Vauvan lukijat osuivat arvauksissaan hyvin lähelle!

Vierailija kirjoitti: Garbriel on kaunis nimi, mutta Alexanderin kanssa ei minusta paras mahdollinen nimipari. Hah! Ovat kaksi ihan eri ihmistä, sattuvatpahan nyt vain olemaan veljeksiä. Ei kaikki halua lapsilleen Jari, Kari, Sari, Mari sointuva tyyppisiä nimiä ja parempi niin kun vielä kuninkaallisista kyse. Olisihan se noloa sitten kun menisi nimet sekaisin helposti kun pitäisi puhua Karista, niin lipsahtaisin helposti Jari jne. Ymmärtiköhän aloittaja ollenkaan mitä ajan takaa?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Meidän Perheen nimipäiväkoneesta löytyvät kaikki suomen- ja ruotsinkieliset nimipäivät!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.